onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Cilt Lekeleri İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Cilt Lekeleri İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Elif Ateş
20.09.2021 - 10:00

Ciltte çok sayıda leke türü bulunur. Genellikle güneş ışığına maruz kalan bölgelerde sık karşılaşılsa da birçok neden dolayı oluşabilirler. Özellikle kozmetik ürünleri, bazı hormon ilaçları, hamilelik gibi durumlar bu lekelerin oluşmasına zemin hazırlar. Yaşla birlikte artış gösteren lekelerde bulunabilmektedir. Bu lekelerin bazıları zararsız olabileceği gibi bazılarının ise altında ciddi hastalıklar yatabilir. Özellikle kötü huylu tümörlerin neden olduğu cilt lekelerine tıbbi tedavi şarttır. Peki cilt lekeleri için hangi bölüme / doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Melanosit uyarıcı hormonu, insanların derisindeki melanosit hücrelerinde, pigmentlerin oluşmasını sağlayan bir uyarıcı hormonudur. Bu pigmentler cilde rengini verir. Ayrıca saç ve göz renginden de melanosit hücreleri sorumludur. Vücutta bu hormon fazla salgılanırsa cildin kendi renginde koyulaşmalar görülür. Eğer cilde rengini veren hücrelerde dengesizlik oluşursa vücudun herhangi bir yerinde akne, melazma gibi lekeler görülür. Genetik yatkınlığın da önemli olduğu cilt lekeleriyle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

CİLT LEKELERİ NELERDİR?

Deride ortaya çıkan herhangi bir ize leke denilmektedir. Genellikle güneş ışığına maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar. Doğuştan veya sonradan ortaya çıkan birçok leke çeşidi bulunmaktadır.

  • Akne: Ciltte aşırı yağ üretimi sonrası ortaya çıkan akneler, genellikle ergenlik dönemlerinde görülür. Aşırı terleme, makyaj, stres ya da depresyon ve regl gibi durumlar akne oluşumuna neden olabilir. Akneler sivilce, siyah ya da beyaz noktalar halinde görülür. Bunların sıkılması ya da yanlış tedavi ciltte lekelere yol açabilir.

  • Vitiligo: Melanosit hücrelerinin yeteri miktarda üretilmemesi sonucu ciltte süt beyazı renginde lekelenmeler oluşur. Özellikle kol, yüz, genital bölgede oldukça sık rastlanır.

  • Melazma: Güneş gören yerlerde siyah veya kahrengi lekelerin olmasına melazma adı verilir. Alın, dudak üstü ve burun gibi bölgelerde görülür. Ayrıca gebelik ve doğum kontrol hapları da melazma lekelenmelerine neden olabilir.

  • Doğum Lekeleri: Genellikle zararsız olan bu lekeler, doğuştan veya sonradan oluşabilir. Kırmızı renkte olan lekelere vasküler doğum lekesi adı verilir. Kahverengi, mavi veya siyah olan lekeler ise pigmentli doğum lekeleridir.

  • Deri Döküntüleri: Sedef ve gül hastalığı, egzama ciltte döküntülere neden olur. Bu rahatsızlıklar pullanma, kuruluk ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkar.

  • Yaş Lekeleri: Karaciğer lekeleri olarak bilenen yaşlılık izleri, iyi huylu lezyonlardır. Kahverengi, siyah gibi lekeler olarak kendini gösterirler. Güneşe maruz kalındığında artış gösterebilir.

CİLT LEKELERİ İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Eğer kişiler cilt lekelerinden şikayetçi ise hastanelerin deri ve cilt hastalıkları bölümüne (dermatoloji) gitmelidirler. Dermatologlar ciltte ortaya çıkan lekelerin teşhisi için görüntüleme ve patoloji tekniklerinden yararlanır. Cilt lekelerine C vitamini, kojik asit, glikolik asit içeren kremler önerilir. Ayrıca retinol içeren kremlerde leke tedavisine yardımcı olabilmektedir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın