onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çiş Hakkında Akılları Kurcalayan 4 İlginç Soru ve Cevabı

Çiş Hakkında Akılları Kurcalayan 4 İlginç Soru ve Cevabı

idioteque
24.03.2015 - 14:09 Son Güncelleme: 24.03.2015 - 15:46

Onedio Biyolojik Gerçekler Serisi iftiharla takdim eder. Öncelikle kaka hakkında muhtemelen bilmediğimiz bir takım gerçekleri paylaştık sizlerle. Şimdi de sıra idrar/sidik/çiş üzerine bir konumuz var.

Konuşmaya başlamadan önce çiş yapabiliyordunuz. Okuma yazma öğrenmeden önce de çişinizi yapabiliyordunuz. İdrar, çağlar boyunca yasaklı bir konu olarak kabul edilmiştir. Aslında bedensel bir fonksiyon olan idrar onu yapan insanlar tarafından bir gizem olarak görülmüştür. 

İdrarın üstünü örten iç çamaşırı şeklindeki tabuyu ortadan kaldıralım ve çiş hakkındaki gizemli şeyleri öğrenelim. Haydi!

Kaynak: http://mentalfloss.com/article/55438/...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Çiş nedir ve nasıl oluşur?

Çiş nedir ve nasıl oluşur?

Çiş vücudumuzdaki olağanüstü atık temizleme yöntemlerinden biridir. Dışkılama ve terlemenin yanı sıra çiş yapmak, sindirim ve nefes alışverişi sırasında hücrelerde üretilen atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Eğer bu zincirdeki olaylardan herhangi birisi gerçekleşmezse bu atıklar vücutta birikecek, tıpkı çöp gibi sizi hasta edecektir. 

Halk arasında ‘çöğdürmek’ ya da ‘su dökmek’ olarak da kabul edilen idrar yapma, aslında efsanevi bir hikayenin son ayağıdır. Hikayemiz çoğu zaman olduğu gibi kalpte başlar. Kan böbrek atardamarları aracılığıyla süzülmek için böbreklere gönderilir. Tuz, potasyum ve vücuda yararı olamayan bütün maddeler burada süzüldükten sonra temizlenen kan tekrar kalbe gönderilir. Böbreklerde biriken her şey idrar olarak kalır. Kalan karışım idrar borusuna, buradan da idrar torbasına gönderilir. İdrar torbası dolmaya yaklaştığında beyin ‘Artık bir suyoluna gitme vakti geldi’ diye bir mesaj alır. Mesaj alındıktan sonra idrar keseden çıkıp hararetle üreme organına, oradan da dünyaya açılan göz kamaştırıcı bir ışığın bulunduğu deliğe doğru ilerler.

Çişimiz neden hep sarı? Değilse bu ne demek?

Çişimiz neden hep sarı? Değilse bu ne demek?

İdrarın güneş sarısı renginde olmasının temel sebebi içinde barındırdığı ‘urobilin’ adlı madde. Vücut yeterli miktarda su ile buluştuğunda urobilin adlı madde bol suda çözünür ve idrar normal güneş sarısı renginde olur. Kehribar renginde idrar su kaybının çok fazla olduğunun, çok açık renkli idrar ise aşırı su tüketiminin göstergesidir. Aşırı su tüketimi demişken, çok fazla su tüketmek su zehirlenmesine neden olabilir. 

Peki, çişiniz sarı değil de kırmızı mavi ya da siyahsa? İşte o zaman çözmeniz gereken birkaç soru var:

Son zamanlarda çok fazla pancar yediniz mi? Çok pancar tüketmek çişinizin kırmızı ya da pembe olmasına sebep olabilir. Aynı şekilde çok fazla çilek ya da ravent otunu mideye indirmek de benzer bir senaryoyla karşılaşmanıza sebep olabilir. 

Yeni bir ilaç mı kullanıyorsunuz? İçine katılan metilen mavisi katkısı idrarınızı şaşırtıcı biçimde yeşil ya da maviye dönüştürebilir. Çok fazla kuşkonmaz ve gıda boyası tüketmek de yeşilimsi bir çişe sahip olmanıza yardımcı olur. Turuncu çiş ise tedavi ya da aldığınız vitaminlerle ilgili olabilir; belki de dün geceki havuç partisi aklınızdan çıkmış da olabilir. 

Not: Eğer idrarınız kızılımsı, koyu kahverengi, siyah, veya katımsı bir yapıdaysa bir doktora görünün. Romalılardan beri idrar hastalık teşhisinde kullanılan önemli bir metottur, idrara bakarak, koklayarak ve tadarak anlamışlardır. Merak etmeyin, doktorlar artık bu kadar ileri gitmiyor, ne de olsa tıp çok ilerledi.

Kendi çişimizi içebilir miyiz?

Kendi çişimizi içebilir miyiz?

Teknik olarak evet, içebiliriz. Yani idrar bakterilerden arınmış, içinde toksin bulundurmayan bir madde olduğuna göre sorun yok gibi duruyor. Fakat burada sorulması gereken asıl soru şu olmalıdır: Neden içelim ki?

Bazı insanların içmek için sebepleri olabilir. Ölüm kalım durumunda, hiç su bulamamış olabilir. Bu durumlarda kendi idrarını içmek kişinin bir müddet daha fazla yaşamasını sağlar. Fakat bunu bir alışkanlık haline getirmeyin! Yukarıda verdiğimiz çöp benzetmesini hatırlıyor musunuz? İdrar bir atık ürün olduğu için vücuttaki her döngü ona biraz daha fazla atık yükleyecektir ve bir yerden sonra onu içmek yarar yerine zarar verecektir. 

Diğer idrar tüketen insanlar bunun yaşamlarını uzattıklarını hatta baş ağrısı, kilo fazlalığını ve hatta kanseri bile bu şekilde tedavi ettiklerini iddia etmektedirler. Fakat Amerikan Kanser Topluluğu bunu kabul etmemektedir.

Denizanası yarasının üstüne işemeli miyim? Peki ayakta çıkan mantarın?

Denizanası yarasının üstüne işemeli miyim? Peki ayakta çıkan mantarın?

Boşu boşuna tüm gün çiş gibi kokmak istiyorsanız ve yarayı daha kötü yapmak istiyorsanız neden olmasın. İdrar steril olabilir fakat bu sihirli bir tedavi aracı olduğu anlamına gelmez. Ve temiz su ne kadar etkiliyse çiş de ayak mantarları üzerinde o kadar etkilidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
instagram.com/umutgorkemdemir
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
88
73
51
47
40
29
28
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam