CNN'in çocuk mülteci haberi yalan çıktı
CNN'in çocuk mülteci haberi yalan çıktı
CNN sunucularından Hala Gorani'nin, '4 yaşındaki Suriyeli çocuk çölü tek başına geçiyor' diyerek paylaştığı fotoğraftaki çocuğun aslında yalnız olmadığı ortaya çıktı.
soL Haber Portalı'nın yaptığı habere göre, 17 Şubat günü, CNN'in uluslararası masasından Hala Gorani, Twitter hesabından bir fotoğraf paylaştı. Gorani fotoğrafı, Birleşmiş Milletler ekibinin, Suriye'den kaçarken ailesini kaybetmiş 4 yaşındaki Mervan'ı çölü geçerken bulduğu anonsuyla duyurdu.
Yaklaşık yarım saat sonra Gorani, Mervan'ın ailesiyle yeniden buluştuğunu söyleyen bir tweet daha attı. Gorani'nin ikinci tweetinde fotoğrafın kaynağı olarak belirttiği Andrew Harper ise, Gorani'den 24 saat önce attığı tweet'te Mervan'ın 'geçici olarak ailesinden ayrı düştüğünü' belirtiyordu.
Ancak sosyal medyada bazıları, Gorani'nin paylaştığı fotoğraftan ve anonsundan tatmin olmadı. Google+ üzerinden faaliyet yürüten Open Newsroom isimli bir topluluk, Gorani'nin paylaştığı fotonun orijinal olduğundan değil, bağlamından şüphelenmeye başladı. Bunun üzerine, fotoğrafı çektiği bilinen Andrew Harper'ın Twitter hesabını kontrol etmeye başladılar.
Daha sonra, Guardian'dan Shiv Malik, o bölgede bulunan Birleşmiş Milletler basın sorumlusu ile temasa geçti. Basın sorumlusu, Mervan'ın çölü geçen ana mülteci gövdesinin yalnızca 20 adım arkasından yürüdüğünü söyledi. Ancak Gorani, Malik ile tartışmaya başladı. Kendi ekibinin de BM yetkilileriyle görüştüğünü iddia eden Gorani, çocuğun kaos sırasında ayrıldığını ve kayıp çocukların bir sorun olduğunu söylediklerini aktardı. Bir başka mesajında Gorani, 'çocuğun ailesini bulması için yardıma ihtiyacının açık olduğunu, sorunun küçümsenmemesi gerektiğini' vurguladı.
Daha sonra, BM'nin Cenevre'deki Mülteciler Yüksek Komiseri sözcüsü Andrej Mahecic'in Daily Mirror'a yaptığı açıklama iyice kafaları karıştırdı. Mahecic, Mervan'ın gece sırasında kaybolmuş olabileceğini düşündüklerini söyledi. Böylece, BM'nin Cenevre'deki sözcüsü ile bizzat çöldeki basın sorumlusu oldukça farklı iki hikaye anlatıyordu.
Tartışmaya son noktayı koyan ise, fotoğrafı çeken Andrew Harper'ın tweet'i oldu. Mültecilerin ana ekibinin olduğu bir fotoğrafın yakınlaştırılmasıyla ortaya çıkan görüntü, Mervan'ın ana ekipten biraz arkada, ama kaybolmamış olduğunu gösteriyordu. Yani BM basın sorumlusunun '20 adım' iddiası doğruydu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!