onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklarda Obeziteyi Önlemenin Yolları

Çocuklarda Obeziteyi Önlemenin Yolları

Vedat KIZIL
15.04.2015 - 14:16 Son Güncelleme: 16.04.2015 - 11:57

Çocuklarda Obeziteyi Önlemenin Yolları Sağlık Tv

En önemli sağlık sorunlarının başında gelen obezite artık çocuklar için de tehdit oluşturuyor. Sağlık sorunlarının yanı sıra çocuklarda obezite duygusal, psikolojik ve sosyal konularda yara almış yetişkinlerin yetişmesine neden olur. Sürekli alay konusu olması nedeniyle kendine olan güvenleri de sarsılabiliyor.

Beslenme uzmanı ve diyetisyen Serkan Tutar obeziteyi önlemek için yapılması gerekenleri anlattı:

Kilosu hakkında dalga geçmeyin

Çocuğunuzun vücut yapısı ile uyarıda bulunmak, arkadaşları ile kıyaslamak, sürekli bu konuda eleştirmek veya aşağılamak onun özgüvensiz bir çocuk olmasından başka bir işe yaramayacağını bilmelisiniz. Sağlıklı ve pozitif yaşam tarzı değişikliklerine odaklanmalısınız.

Alışverişi ve yemeği beraber yapın

Besin seçimi konusunda sağlıklı kararlar verebilmeyi çocuğunuza öğretmelisiniz. Bunu da en rahat yapabileceğiniz yer alıverişlerdir. Bu sayede çocuğunuz yaşamının sonuna kadar hep doğru besin tercihleri yapabilir. Ayrıca yemek hazırlarken çocuğunuzu da mutfağa sokmak onun besinlere karşı direnç geliştirmesini engeller. Bu sayede yemek seçmeyen ve her hazırladığınızı tüketen bir çocuğunuz olur. Son olarak yemeği beraber tüketin ama kesinlikle televizyonun karşısında değil.

Çocuğunuzun yeteri uyuduğundan emin olun

Çalışmalar önerilen uyku saatlerinden daha az uyuyan çocukların yüksek kilolu veya obezite olmaları riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Okul çağındaki çocuklarda önerilen uyku saati 10 iken, daha küçük çocukların 12 saat uyumaları önerilmektedir.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olun

Dengeli ve tutarlı bir diyet çocuklarınızın yeterli büyüme ve gelişmesinin sağlanması için önemlidir. Meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız protein kaynakları, süt ürünleri çocuğunuzun her gün alması gereken besin gruplarıdır. Bunlardan birisi eksik olduğunda uzun vadeli beslenme yetersizliğine bağlı olarak hastalıklar gelişebilir. Yağ ve şeker içeriği yüksek yani yüksek kalorili gıdalarda limit koymalısınız. Porsiyon kontrolü de obezite riskinin azalması açısından önemlidir.

Fiziksel olarak aktif olmasını teşvik edin

Bisiklet, yürüyüş, dışarda oyun vb aktiviteler ile çocuğunuzun her gün bir saat hareket etmesini sağlayın. Ayrıca buna sizde katılarak çocuğunuzu daha fazla motive edebilirsiniz. Babalar araba yıkamada anneler evi temizlemede yardım istemesinin bile çocuklarınız için hareket olduğunu unutmayın. Ayrıca çocuklarınızı daha keyifli aktiviteler olan dans kursları veya dövüş sanatları kurslarına yazdırabilir veya okuldaki futbol veya basketbol takımına katılmasını teşvik edebilirsiniz.

Yemeği ödül yapmayın

Yemeği ödül olarak göstermek uslu ama obez bir çocuğa sahip olmanıza neden olur. Çünkü genelde ödül olarak verilen yemekler yüksek şeker ve yağ içeriklidir.

Düzenli uzman ile görüşün

Doğru beslenme alışkanlıklarını çocuğunuzun sizden öğreneceğiniz gerçeğinden yola çıkarak sizin de doğru beslenme alışkanlıklarını öğrenmeniz gerekir. Bunun en doğru adresi uzman diyetisyenden yardım almanızdır. Bu sadece hem siz hem de aileniz için doğru beslenme adımları atmış olursunuz.

Ekran zamanını sınırlayın

Çocuklar günde en az 2 saatlerini televizyon, bilgisayar veya oyun konsolları karşısında geçirdikleri için hareketleri çok ciddi seviyede düşmüştür. Bunun en önemli yansıması uzun vadede vücuda gelen kilolar...

Kaynak: http://www.saglik-tv.net/2015/04/cocu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Türkiye'nin 'sağlık ve yaşam' konusunda en iyi web sitelerinden oluşan dijital medya platformu. Sağlık ve Yaşam için bizi takip ediniz. http://www.vekamedya.com
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın