Çok Sık İdrara Çıkman Önemli Bir Sorunun Habercisi Olabilir mi?
Çok sık idrara çıkmak bazen can sıkıcı olabilir. Tam dizinin en önemli yerindeyken, en komik anılarınıza gülerken veya çıkamayacağınız bir sınavın ortasındayken sizi çok zor durumlarda bırakabilir. Böyle bi sorunla karşı karşıyaysanız nedenini öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz. Peki, neden olabilir?
Kaynak: 1
1. Çok fazla su içiyorsun.
2. Farkında olmadan idrar söktürücü alıyor olabilirsin.
Kahve, soda ve çay gibi içecekler diüretik olarak işlev görebilirler, yani idrara çıkma sıklığınızı artırabilirler. Diüretikler, böbreklerinizden çıkan tuz ve su miktarını artırarak hareket ederler. Kahve ve çay gibi içecekler genel sıvı tüketiminizi artırabilir, alınan miktarı azaltmak, daha az sıklıkla idrara çıkmanıza yardımcı olabilir. Bazı ilaçlar diüretik olarak da kullanılabilir. Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar diüretik içerir ve bazı doğum kontrol hapları, diüretik spironolakton ile ilgili progestin türü olan drospirenona sahiptir.
3. İdrar yolu enfeksiyonu olabileceğini düşünmüş müydün?
İdrar yolu enfeksiyonu, bakteriler genellikle bağırsaktan mesaneye; idrar yoluna veya böbreğe doğru ilerlediğinde ortaya çıkar. Enfeksiyona tepki olarak, mesane iltihaplanıyor ve tahriş oluyor; bu da aslında ihtiyacınız olamamasına rağmen bile sizi 7/24 tuvalete gitmek zorunda hissettiriyor.
4. Müjde! Hamile olabilirsin.
İlk üç aylık dönemde, kan hacmi artar; böylelikle böbrekleriniz mesanenizde yayılan aşırı miktarda sıvıyı işlemek zorunda kalırlar. Aynı zamanda gülmek, hapşırmak veya bir şeyleri kaldırmak gibi işler yaparken sızdırmaya başlayabilirsiniz. Bu sizin için bir sorunsa, bunun için özel üretiliş olan külot bezlerden kullanabilirsiniz.
5. Rahim miyomların olabilir.
Rahim miyomları, rahim içinde ve üzerinde büyüyebilen kanserli olmayan bir büyüme, Birleşik Devletler Tıp Kütüphanesi'ne göre doğum öncesi doğurganlık çağındaki kadınlarda en yaygın görülen iyi huylu tümörlerdendir. Bazen bu büyüme, istenmeyen mevcudiyetini çok fazla idrara çıkmak zorunda bırakarak yapar. Ağrı ve kanamayı azaltmak için birçok tedavi yöntemi vardır.
6. Aşırı aktif bir mesanen olabilir.
Aşırı aktif bir mesane, kontrol edemediğiniz ani bir kaçırma dürtüsüne neden olur. Mayo Clinic'e göre, mesanenizde sıvılar oluştuğundan, mesanenizden beyne giden sinir sinyalleri tipik olarak pelvik taban kaslarınızı ve üretranızın kaslarını rahatlatmak için tetiklemektedir. Aşırı aktif mesaneniz varsa, mesane içindeki kaslar istemediğiniz halde tam dolmamasına rağmen kasılırlar. Bazı ani dürtülerden sonra bazı kadınlar idrarını bile sızdırabiliyor. Bunun nedeni, felç gibi nörolojik bir bozukluğa, bir tümör gibi mesane anormalliğine veya aşırı kafein veya alkol alımına sahip olmak da dahil olmak üzere birçok şeyden dolayı gerçekleşebilir.
7. Peki ya sistit?
Bu durum ağrılı bir süreç olabilir ve yaşam kalitesinde ciddi sıkıntılar yaratabilir. Pelvis ağrısı veya vajinanız ile anüs arasında ve cinsel ilişki sırasında ağrı olabilir. Bu problem için de ilaç tedavisi gibi birçok farklı tedavi yöntemi denenebilir.
8. Mesaneyi tahriş eden şeyleri yiyorsun ve içiyorsun.
Mesaneniz de her organ gibi tahriş olabilir. Mayo Clinic'e göre kahve, alkol, çay, gazlı içecekler, baharatlı gıdalar, narenciye, domates bazlı ürünler ve çikolata mesane rahatsızlığına neden olabilir ancak bunun bir garantisi yoktur. Bu rahatsızlığın da birçok şekilde tedavisi mümkündür.
9. Pelvik taban bozukluğunu duydun mu hiç?
Bu, Eunice Kennedy Shriver Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsani Gelişim Enstitüsü'ne göre, zayıflamış veya yaralı pelvik tabandan kaynaklanan farklı rahatsızlıklar için kullanılan şemsiye bir terimdir. Pelvik tabanınız mesane ve idrar yolunuz da dahil olmak üzere pelvisinizdeki çeşitli organları desteklemek için çeşitli türden bir takım kaslar grubudur. Bir pelvik taban bozukluğunuz olduğundan kuşkulanıyorsanız, doktorunuz en iyi tedavi şekli ile birlikte neler olup bittiğini belirlemenize yardımcı olabilir.
10. Merhaba diyabet.
Tip 1 veya tip 2 diyabet olması, banyoyu başkalarından daha sık kullanmanıza neden olabilir. Bu, aşırı şekerin kanda birikmesine neden olur, böylelikle böbrekleriniz filtrelemek ve emmek için daha fazla mesai yapar. Böbrekleriniz bu ekstra yükü idare edemediğinde şeker, dokularınızdaki sıvılarla birlikte sık idrara çıkmanıza yol açar.
11. Mesaneniz küçük tarafta olabilir.
Ortalama mesane, aynı anda 1,5 ila 2 litre sıvı tutabilir fakat küçük mesane, diğerlerinden daha fazla idrara çıkmak zorunda hissettirir. mesanenizin küçük olduğu ve yaşam kalitesini etkilediğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuz mesaneye bir kamera ile bakılan sistoskopi gibi bir test yapabilir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın