Çok Uzaklardan Gelen Bir Göktaşının Dünyaya Çarpması Sonucu Dinozorlar Nasıl Yok Oldu?
Çok Uzaklardan Gelen Bir Göktaşının Dünyaya Çarpması Sonucu Dinozorlar Nasıl Yok Oldu?
Onları hiç görmedik, yaşadılar ve yok oldular biliyoruz; ama nasıl, gelin bakalım?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kaynak: BBC
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tahayyül etmesi biraz zor efendim; bundan 65 milyon yıl önce dinozorlar da dahil yeryüzündeki canlılığın %75'ini yok eden bir çarpışma olur.
Bu göktaşının etkisinin, Nagazaki'ye atılan atom bombasından "10 milyar kat" daha fazla olduğu düşünülüyor, on milyar!
Şu an Chicxulub Krateri'nin büyük bir kısmı 600 metrelik tortunun altında kalmış olsa da gördüğünüz üzere karada kalan kısımlarında ise obruklar var.
2016'da araştırmacılar kraterde bir sondaj çalışması yaparlar. Ve 130 metrelik kısmı göktaşının çarptığı güne dair izler taşıyan büyük bir kaya parçası çıkartırlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ayrıca bu çarpma ile bir tsunami oluştuğunu söylememize gerek yok sanırım. İşte 130 metrelik kesitin en üst kısmı da bu tsunaminin izlerini taşıyor.
"İyi de birader bu dinozorlar nasıl yok oldu?" dediğinizi duyar gibiyim, hemen yazıyorum: Çarpan göktaşının yaklaşık yarısı sülfür içermekte.
Profesör Gullick göktaşı çarpması sonucu 325 milyar ton sülfürün atmosfere yayıldığı görüşünde.
İçeriği hazırlarken sizle aynı şeyi ben de düşündüm, hatta iki şeyi: Göktaşı çarpmasa ne olurdu? Ya bir daha göktaşı çarparsa ne olacak?
İkinci sorunun cevabı ise biraz ürkütücü çünkü 2008'de keşfedilen bir göktaşı saatte 90 bin km hızla zaten Dünya'ya yaklaşmakta.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Yabancı bir yayın 2135 yılında Dünya'ya çarpa riski yüksek bulunan Bennu isimli bir asteroitten bahsediyordu. Atmosfere giriş esnasında parçalanmayacak büyük... Devamını Gör
Bennu'ya gönderilen Osiris-Rex, TAG operasyonunu gerçekleştirdi ve elde edilen son veriler yapısının son derece yumuşak olduğunu ve içinin de büyük oranda bo... Devamını Gör
özlediğimiz içerikler.,Her gün tarih ve uzay hakkında yeni bilgiler keşfediyoruz.Yine de yeterli bilgiye sahip değiliz.Dipsiz bir kuyu kazdıkça kazıyoruz.
Konuyla ilgili olarak Dinozorların Yükselişi ve Çöküşü / Steve Brusatte kitabını okuyabilirsiniz. Şu an okuduğum Altıncı Yok Oluş / Elizabeth Kolbert'in kita... Devamını Gör