Görüş Bildir
Haberler
D Vitamini Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

D Vitamini Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Sunay Korkmaz
09.06.2021 - 15:33

Hem yetişkinler hem de çocuklar için gerekli olan vitaminler arasında yer alan D vitamini, yağda çözünen, karaciğerde ve yağ dokuda depolanan vitamin çeşitlerinden biridir. D vitamini kalsiyumun normal emilimine, kas ve kemiklerin normal fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunur. Peki, D vitamini hangi besinlerde bulunur? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

D vitamini, sağlık ve güçlü kemiklerin korunması için gerekli olan bazı gıdalarda bulunan bir besindir. Cilt doğrudan güneşe maruz kaldığında vücut D vitamini yapar ve çoğu insan D vitamini ihtiyaçlarının en azından bir kısmını bu şekilde karşılar ve D vitamini, karaciğerde ve böbrekte değişime uğrayarak daha etkili bir kimyasala dönüşür. Peki, D vitamini hangi besinlerde bulunur? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

D Vitamini Nedir?

D Vitamini Nedir?

Vitaminler, vücudunuzun normal olarak büyümesi ve gelişmesi gereken maddelerdir. D vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. 

Çoğu zaman “güneş ışığı vitamini” olarak da adlandırılır. Vücudunuz doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında doğal olarak D vitamini üretir. 

D vitamininin birkaç önemli işlevi vardır. Belki de en hayati olanları kalsiyum ve fosfor emilimini düzenlemek ve normal bağışıklık sisteminin işlevini kolaylaştırmaktır. Yeterli miktarda D vitamini almak, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı büyümesi ve gelişimi ve ayrıca bazı hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için önemlidir.

D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde osteomalazi olarak bilinen yumuşak veya osteoporoz (ince ve kırılgan) gibi kemik anormallikleri geliştirme riskinizi artırabilir. 

D vitamini eksikliği ayrıca yorgunluk, genel vücut ağrısı, eklemlerde ve parmaklarda ağrı, kemik ağrısı, kuvvet kaybı ve saç dökülmesi, değişken ruh hali, uykusuzluk gibi belirtilerle anlaşılabilir. D vitaminin aşırı yetersizliği kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, kemik hastalıkları ve kalp hastalıklarına yol açabilir.

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

- Yağlı balık

- Ton balığı

- Mantarlar

- Süt

- Portakal suyu

- Yumurta sarısı

- Tahıl

- Sığır karaciğeri

- Morina yağı

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın