onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Danıştay'dan Tüketiciyi Sevindiren Karar: Hesap İşletim Ücretine Durdurma

etiket Danıştay'dan Tüketiciyi Sevindiren Karar: Hesap İşletim Ücretine Durdurma

FreiGeist
28.01.2016 - 09:58 Son Güncelleme: 28.01.2016 - 11:31

Danıştay İdari Dava Daireleri, sayıları 112 milyonu aşan banka hesabından 'işletim ücreti' alınmasının yürütmesini durdurdu. Danıştay İdari Dava Daireleri, Tüketici Sorunları Derneği'nin (Tüsoder) açtığı davada alınan bu karar, bankaların artık tüketicilerden hesap işletim ücreti alamayacağı ve bu yönetmeliğe dayanarak tahsil ettiği bedellerin dayanaksız kaldığı anlamına geliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tüsoder'in, hesap işletim ücretinin yürütmesinin durdurulması için açtığı davayı Danıştay Onbeşinci Dairesi reddetmiş, Dernek bu karara itiraz ederek, 17 Mart 2015 tarihinde, yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay İdari Dava Daireleri'ne başvurmuştu.

Tüsoder, 3 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği yargıya taşımıştı.

'Bankalar hesap işletim ücreti tahsil edemeyecekleri gibi tahsil ettikleri ücretleri de iade etme yükümlülüğünde'

'Bankalar hesap işletim ücreti tahsil edemeyecekleri gibi tahsil ettikleri ücretleri de iade etme yükümlülüğünde'

DHA'ya, Danıştay’dan 'tüketicileri sevindirecek' karar çıktığını belirten Tüsoder Genel Başkan Vekili Avukat Rıdvan Yıldız, 'Açtığımız davada yönetmelikle belirlenen bazı ücretlerin yürütmenin durdurulmasını ve iptalini istemiştik' dedi ve ekledi:

'Danıştay İdari Dava Daireleri yaptığımız itirazı haklı görerek bankaların aldığı hesap işletim ücretinin haksız olduğu değerlendirmesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar, bankaların artık tüketicilerden hesap işletim ücreti alamayacağı ve bu yönetmeliğe dayanarak tahsil ettiği bedellerin dayanaksız kaldığı anlamına geliyor. 

Bankalar artık Danıştay’ın nihai kararına kadar tüketicilerden hesap işletim ücreti tahsil edemeyecekleri gibi tahsil ettikleri hesap işletim ücretlerini iade etme yükümlülüğü altındadır. Hesap işletim ücretinden bankaların bir yılda elde ettiği yaklaşık gelir 10 milyar TL civarında olup, bu kararla bankaların haksız elde ettiği büyük bir meblağa dur denmiş oldu.'

'Tüketici mecburiyetini kötüye kullanarak haksız kazanç sağlanmasına neden oluyordu'

'Tüketici mecburiyetini kötüye kullanarak haksız kazanç sağlanmasına neden oluyordu'

Sözlerini, “ Hesap işletim ücreti esasında mükerrer ücrete yol açmaktaydı' diye sürdüren Yıldız, şöyle açıkladı:

'Örneklendirmek gerekirse; spor salonuna yıllık ücret karşılığında abone olan kişiden aynı zamanda spor salonunu her kullandığında giriş ücreti, ağırlık kaldırma aletini, yürüyüş bandını kullanma ücretleri talebi nasıl kabul edilemezse bankacılığın sektörünün rutin işlemlerinden olan havale, EFT ve benzeri ücretler yanında ayrıca 'hesap işletim ücreti' adı altında ücret alınması kabul edilemezdi. Çünkü bankalara para transferi, eft, havale, swift gibi işlemlerden ücret alınmasına imkan tanıyan Yönetmelik, ayrıca hesap işletim ücreti de alınmasına imkan tanıdığından mükerrer ücretlendirmeye yol açıyordu.'

Bankaların, müşterilerinin hesabındaki vadeli mevduata faiz belirlerken tüm maliyet unsurlarını gözeterek oran belirlediklerini vurgulayan Yıldız, 'Vadesiz mevduatı ise faiz ödemeden kullanmakta ve buna göre kendi belirlediği faiz oranı ile fiyatlandırıp ihtiyaç sahiplerine fonlama yapıyor. Maaş Hesabı, Emekli Aylığı, Öğrenci Harcı Ödemesi, İcra Müdürlüğü Tahsilâtı gibi yasal zorunluluk nedeniyle açılmış hesaplara 'hesap işletim ücreti' yansıtılması tüketici mecburiyetini kötüye kullanarak haksız kazanç sağlanmasına neden oluyordu. Bu durum, bir koyundan birden çok post elde edilmesine yol açıyordu. Danıştay, hesap işletim ücretine dur diyerek tüketicinin haksız bedel ödemesinin önüne geçti” diye ekledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tahsis ücreti ve nakit avans çekim ücreti de iptal olabilir

Tahsis ücreti ve nakit avans çekim ücreti de iptal olabilir

İptal davası sürecinin devam ettiğine dikkat çeken ve 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu’nun 31. Maddesi 3. Fıkrasında kart çıkaran kuruluşlara tüketicilere aidatsız kredi kartı sunma zorunluluğu getirilmiş olduğundan kart aidatını dava konusu yapmadıklarını belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz, davamızda hesap işletim cüreti yanında tahsis ücreti ve nakit avans çekim ücretinin de iptalini istedik. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararında hakimlerin bir kısmının bu ücretlerin iptal edilmesi yönünde görüşleri bulunmaktadır. İptal davası sürecinde bu haksız ücretlere de Danıştay’ın dur diyerek iptal etme ihtimali de yüksektir. Hesap işletim ücreti müjdesinden sonra tüketicilere haksız olarak yansıtılan diğer bedeller bakımından da iptal müjdesi vereceğimize inanıyoruz.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
215
20
4
3
3
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
şşşşşş

ne sevinmesi banka yine bi yolunu bulup halka geçirir adı işletim ücreti olmaz kullanım ücreti vs bişey olur güya bi zamanlar kredi dosya masrafı da kalkmışt... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Başvuruda bulunduğun mahkeme seni haksız bulur. Bir üst mahkemeye başvurursun haklı bulur. Bu durumda ilk başvuru yapılan mahkemeye doğrudan mağduriyet verdi... Devamını Gör

reihino

Tüketici ve sevinmek.. Akıl süzgecinde takılı kaldılar, hele ki konu "banka".