onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Davutoğlu ve Kahraman'dan Partilere Anayasa Çağrısı

Davutoğlu ve Kahraman'dan Partilere Anayasa Çağrısı

FreiGeist
17.02.2016 - 12:49 Son Güncelleme: 17.02.2016 - 15:05

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dünkü toplantı sonrası dağılmasının ardından önce Başbakan Davutoğlu ardından da Meclis Başkanı Kahraman, çalışmaların devamı için partilere çağrıda bulundu. CHP'nin başkanlık sistemine karşı tavrı nedeniyle görüşmelerin esasa geçemeden usulde sona erdiğini söyleyen Kahraman 'CHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vereceğini ümit ediyorum. Çalışmalar diğer üç parti AK Parti, HDP ve MHP ile de devam edebilir' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dünkü toplantısının ardından dağılması üzerine, Komisyon'un yeniden çalışmaya başlaması için hem Başbakan Davutoğlu hem de Meclis Başkanı İsmail Kahraman siyasi partilere çağrı yaptı.

"Ön şart olmaksızın her konu konuşulabilmeli"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mutabakat Komisyonu'na dair gelişmelere ilişkin, siyasi partilere çalışmaların sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

'Bir kez daha bütün siyasi partilere, bu çalışmaların devamı yönünde çağrıda bulunuyorum ve ön şart olmaksızın her konunun konuşulabileceği bir çerçeveyi masada tutmamız gerektiğini ifade ediyorum. Sayın Meclis Başkanımızdan da başlattığı bu güzel teşebbüsü devam ettirme yönünde iradesini sürdürmesini rica ediyorum.'

Meclis Başkanı Kahraman: Çalışmalar AK Parti, MHP ve HDP ile de devam edebilir"

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Davutoğlu'nun 'rica'da bulunduğu Meclis Başkanı Kahraman da, Başbakan'ın konuşmasından hemen sonra kameraların karşısına geçti.

Konuşmasından satırbaşları şöyle:

'1982 Anayasası sıkıntılara yol açtı. Bu hususta partilerin, akademik camianın, sivil toplum kuruluşlarının ve bütün kamuoyunun ortak şikayetleri olduğu malumunuzdur. Meclis'te bulunan 4 siyasi partinin seçim beyannamelerinde yeni bir anayasa yapmayı taahüt etmişlerdir.

Anayasa konusunda verilen sözlerin yerine getirilmesi amacıyla bazı temaslar olmuştur. Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı temaslarla 24. dönemde sonuçlandırılamamış olan çalışmanın devamı istikametinde bir mütabakata varıldığını aktarmıştır. Anayasa çalışmalarını tekrar ele almak için yeni bir anayasa taslağının Meclis'e getirilmesi gayesiyle 8 Ocak 2016 tarihinde 4 partinin genel başkanlarına komisyona üç üyenin isimlerinin bildirilmesini talep eden bir mektup yazdım. Bu davetime olumlu cevap verdiler, isimleri bildirdiler.

Komisyonumuz ilk toplantısını 4 Şubat 2016 Perşembe günü gerçekleştirdi. Basına açık bu toplantıda siyasi partilerimizin temsilcileri fikirlerini aktardılar. İkinci toplantımız 10 Şubat'ta ve üçüncüsü de dün 16 Şubat Salı günü yapıldı. Bu iki toplantının gündemi Anayasa Komisyonu'nun çalışma şeklinin belirlenmesiydi. Bu iki maddenin konuşulması esnasında CHP, komisyonun kuruluş gayesi dışında ek görevler yüklenilmesi talebinde bulundu. Komisyonun adı ve görevi konusunda üç siyasi parti birbirilerine yakın çizgiye gelmişken, CHP'nin üyeleri farklı kanaat bildirdi. Bu konular; darbe hukukunun tasfiyesi, ilk 4 maddenin müzakere dahi edilememesi ve parlamenter sistem dışında farklı bir hükümet sisteminin gündeme dahi getirilemeyeceği hususlarıydı. Bundan öte komisyonun isminin Türkiye'yi darbe hukuktan arındırmak olarak öne sürdüler. Darbe mevzuatının tasfiyesi bütün partilerin ortak kanaati olmakla beraber, ve baştan itibaren ortak fikirle hareket etme durumunda olduğumuzdan komisyonumuz görevini yerine getiremez duruma geldi.

Meclisimizin görevi meseleleri çözmek ve bu meyanda demokratik ve sivil bir anayasayı yapmaktır. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. Çözümde görev almayanlar sorunun bir parçası olurlar.

Dört siyasi partinin sayın genel başkanlarına, yeni bir anayasa yapma yönünde çalışmaların kaldığı yerden devam etmesi konusunda çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vereceğini ümit ediyorum. Çalışmalar diğer üç parti AK Parti, HDP ve MHP ile de devam edebilir. Milletimize karşı yeni bir anayasa yapma sözü veren partilerin bu çağrıya müspet cevap vereceğine inanıyorum.'

Soru cevaplar:

Soru cevaplar:

Şimdi yeniden partilere ayrı bir çağrı da mı bulunacaksınız?

Bütün partilere bulunacağım. Çünkü inanıyorum ki vazifemizi yerine getireceğiz.

Bu çağrınız için bir zaman dilimi ön görüyor musunuz?

Cevaplara bağlı. Zaman kıymetli bir hazine. İsterim ki bir an evvel müspet bir cevap gelir.

Komisyon üyeleri bize, gelişmelerden sonra sizin komisyonun dağıldığını açıkladığınızı söylediler. Bugün de girişiminiz var. Neden dün öyle bir girişimde bulunmadınız?

Komisyonun usulünde, esasa geçmeden, oybirliği gerekiyor. Yani bütün kararlarda oybirliği gerekiyor. Bu dönemin mütbakat komisyonunun çalışmaları nasıl olacak konusunda yine mütabakat lazım. Bir parti çekildiği halde devam etmek mümkün değil. Zira ona göre toplanıldı. Bir partinin çekilmesi halinde komisyon düşüyor zaten, esasa geçilmiş değil.

Cumhurbaşkanı ile görüştünüz geçen hafta, o görüşmede komisyonun süreci hakkında bir isteği oldu mu? Bir de liderlere ayrıca bir mektup yazacak mısınız?

Cumhurbaşkanımız bana iade-i ziyarette bulundu. Herhangi bir gündeme dair konular mevzu bahis değil. Çağrımı da şuan yapmaktayım, mektup olabilir, görüşme olabilir, her türlü çalışma yolları harekete geçmelidir.

CHP ve HDP'nin tavrı değişmezse ne yapacaksınız?

Ben gayret edeceğim, ümit edeceğim.

Kurucu Meclis dışında bütün anayasalar asker etkisiyle yapılmıştır. Bu ülkede darbe olmadan anayasa olmayacak mı?

Kurucu Meclis dışında dediniz, öyle bir anayasamız yok. 61 anayasası seçilmiş kişilerdir ama milletin seçtiği kişiler değillerdir. 1876 Anayasası ilk anayasadır, 1921 hariç. Benim ümidim bu Meclis'in yapacağı anayasa olacaktır. En yetkili durumda şuanda meclis.

Dünkü toplantıda parlamenter sistemden vazgeçilmesi ile ilgili bir tartışma mı yaşandı?

Henüz usuller konuşulurken bitti. Hükümet şekli parlamenter sistem mi olacak, yarı başkanlık mı olacak, başkanlık mı olacak o idareye geldiğinde konuşulacak bir işti. Ama CHP ileri sürdüğü şartlardan biri de parlamenter sistem üzerinden yürünerek gidilmesi ve parlamenter sistem dışında bir sistemi kabul etmeyecekleriydi. Daha esasa gelmeden usülde kapandı konu. Diğer üç parti şöyle söyledi; sistem üzerinde konuşuruz. parlamenter sistem tek şekli yok. Başkanlık sistemi tek şekli yok. Sıra geldiğinde konuşuruz. Başkanlık sistemi içinde AK Parti'nin katı bir beyanı var ama konu buraya gelmeden koptu.

İki ya da üç partiden olumlu yanıt gelirse hareket planınız ne olacak?

Onların cevabını bilmek lazım.

Herkes kırmızı çizgileriyle masaya oturmuştu. Arkadaki tabloda 1921 Meclis'ini tarif ediyor, bu masa daha oturulmadan bir hafta içinde dağıldı. Bunun diplomasisi yürütülemez miydi? Hemen dağıldı demek yerine bunu yürütemez miydiniz? Arkadaki tablo gibi bir kavrayışı içeremez miydi?

Kırmızı çizgi değil, temennilerini ifade etmişlerdi. Usul açıldıktan sonra esasa geçilir. Bu Meclis'in bir iç tüzüğü var. Aynı toplantıların da iç tüzüğü olur biz iç tüzükte takıldık. 1921 Anayasası saygıdeğer bir anayasadır. İdari taksimat üzerinde durulan bir anayasadır. Her şeyi içine alan bir anayasa değil. Ama sivil bir anayasadır, değerlidir.

DHA, Al Jazeera, AA

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
3
2
2
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Freya

HDP'lileri el birliğiyle siyasetin dışına itip hapse atmaya çalışın bir yandan da MHP ve HDP ile anayasa yapmaktan söz edin, siz yan yana gelebiliyomuydunuz ... Devamını Gör

Arc noise

Ne gerek var canım parlementer sisteme. Başkanı seçelim o bakanları atasın istediği insanlardan. Gül gibi geçinip gidelim.