onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Deprem Ülkesinde Yaşıyoruz: Türkiye'de Depreme Karşı En Güvenli İl ve İlçeler Hangileri?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Deprem Ülkesinde Yaşıyoruz: Türkiye'de Depreme Karşı En Güvenli İl ve İlçeler Hangileri?

Begüm
07.11.2020 - 10:00 Son Güncelleme: 08.02.2023 - 12:49

Türkiye'nin deprem risk haritası son olarak AFAD tarafından yayınlanmıştı. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve çevre illerde de hissedilen depremde büyük yıkımlar gerçekleşti. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da arama ve kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Vatandaşlar ise hangi bölgelerde fay hattı olduğunu ve risk haritasını merak ediyor. AFAD ve Bilim insanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın açıklamasına göre Türkiye'de hangi illerde deprem riski olmadığını listeledik! 

Bakalım yaşadığımız, çalıştığımız yerler listede var mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ciddi fay hatlarının geçtiği bir ülkede yaşamak çok korkutucu olmasa da sağlam yapıların, düzgün denetlemelerin olmadığı bir ülkede yaşamak çok zor.

Ciddi fay hatlarının geçtiği bir ülkede yaşamak çok korkutucu olmasa da sağlam yapıların, düzgün denetlemelerin olmadığı bir ülkede yaşamak çok zor.

Bu yüzden de bir yerlerde deprem olduktan sonra hepimizde bir telaş ve korku başlıyor. Acaba yaşadığımız yer güvenilir mi, deprem riski var mıdır diye sorup duruyoruz doğal olarak. Peki Türkiye'de deprem riski olmayan, fay hattından etkilenmeyen il ve ilçeler neresi?

AFAD'ın yayınladığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası 5 farklı risk bölgesi içeriyor.

AFAD'ın yayınladığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası 5 farklı risk bölgesi içeriyor.

1.grup en yüksek riskli bölge iken 5. grup en düşük riskli bölge olarak belirtilmiş.

Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkte olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor.

1. Ankara

1. Ankara

4.bölgede yer alan Ankara da düşük riskli şehirler arasında. Etimesgut, Yenimahalle, Mamak ve Polatlı ilçeleri de Ankara'nın en risksiz bölgelerinde yer alıyor.

2. Sinop

2. Sinop

Türkiye Deprem Bölgesi Haritası'na göre 5.bölgede yani en az riskli bölgede yer alan Sinop'ta en son 2019 Aralık ayında 1.7 büyüklüğünde deprem oldu. Genel olarak deprem bölgesi olmayan Sinop oldukça güvenli bir şehir.

Olası bir depremde yüksek risk arz eden ilçeleri ise Boyabat, Durağan ve Saraydüzü.

3. Rize

3. Rize

4.risk bölgesinde yer alan Rize İzmir depreminden sonra 3.bölgeye yükseldi ve risk arttı. Ama yine de diğer illere göre baktığımızda güvenilirliğini koruyor. 1999 depreminden önce yapılan binaların gözden geçirilmesi gerektiği de uzmanlar tarafından bildiriliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

4. Nevşehir

4. Nevşehir

Deprem riskinden uzak olan Nevşehir 4.deprem kuşağında yer alıyor. Nevşehir'de yaşanan en büyük deprem 27 Mayıs 1900 yılında 4.3 büyüklüğündeydi. 1900 yılından sonra 4 üzerinde büyüklükte başka bir depreme rastlanılmamış.

5. Karaman

5. Karaman

5.derecede bulunan yani Türkiye'de deprem riski en düşük olan illerden biri olan Karaman'da bulunan ilçelerin tamamına yakını 5.derece iken sadece küçük bir kısmı 4.derece olarak karşımıza çıkıyor.

6. Konya

6. Konya

Düzlükleri ile bilinen Konya'da 4 ve 5.bölgede yer alıyor. Bazı bölgelerin zemini alüvyon olmasından dolayı 1.dereceye kadar giriyor. Ilgın, Akşehir, Tuzlukçu gibi bölgeleri 1.dereceyken diğer bölgeleri 3-4 ve 5.bölgede yer alıyor.

7. Edirne

7. Edirne

Genel olarak il bazında baktığımızda depreme karşı güvenilir bir yer olan Edirne Kaleiçi bölgesindeki yapılaşmalar hariç depreme dayanıklı olarak görülüyor. Saroz Körfezi hariç Edirne'nin diğer bölgeleri güvenilir.

8. Trabzon

8. Trabzon

Neredeyse şehrin tamamı 4.derece risk bölgesinde olduğu için Trabzon da depreme karşı güvenilir yerler arasında bulunuyor. Of, Arşin, Araklı, Akçaabat, Maçka gibi diğer ilçeler de depreme karşı güvenilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

9. Kırşehir

9. Kırşehir

En tehlikesiz il olan Kırşehir 1996'da en tehlikeli bölgelerden biri olarak görülüyordu. Son deprem haritasında yaşanan değişiklik ile Kırşehir en risksiz iller arasında yerini aldı.

10. Niğde

10. Niğde

Tamamı 4 ve 5.derece olan Niğde Türkiye'de depreme karşı en güvenilir yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Niğde'de ise en güvenilir ilçe ise 5.derece risk bölgesinde yer alan Altunhisar.

11. Artvin

11. Artvin

2,3 ve 4. derece bölgeleri içerisinde barındıran Artvin Türkiye geneline bakıldığında orta ve az riskli bölge olarak biliniyor, yine de sahil kesimleri 2.derece risk taşıyor.

Artvin'de Arhavi, Borçka, Murgul ve Hopa ilçeleri en güvenilir yerlerden. Ovacık, Peynirli ve Maden ilçeleri ise en riskli bölgede yer alıyor.

12. Aksaray

12. Aksaray

En risksiz ilçeleri Güzelyurt ve Gülağaç olan Aksaray da 5.derece deprem bölgesinde yer alan Türkiye'de deprem riskinin çok düşük olduğu bir il.

13. Giresun

13. Giresun

4.derece riskli bölgede bulunan Giresun'da Keşap, Piraziz, Eynesil, Görele, Tirebolu, Çanakçı ilçeleri en risksiz yerler arasında.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

14. Mardin

14. Mardin

Orta dereceli risk bölgesinde yer alan Mardin'in Mazıdağı ve Kızıltepe ilçeleri güvenilir.

15. Yozgat

15. Yozgat

Yozgat sınırları içinde, deprem üretecek herhangi bir aktif fay hattının bulunmadığı, bu nedenle merkez üssü Yozgat olan yıkıcı bir depremin yaşanmasının söz konusu olmadığı biliniyor.

16. Samsun

16. Samsun

Ülkemizdeki en büyük depremleri üreten ve dünyanın en önemli faylarından biri kabul edilen Kuzey Anadolu Fayı Samsun il merkezine kuş uçuşu ortalama 55 km. mesafede şehrin güneyinde yer almaktadır. 26.11.1943 yılında üretmiş olduğu Ladik merkezli 7.2 magnitüdlü deprem Samsun ili ve çevresine büyük zararlar vermiştir.

17. Kastamonu

17. Kastamonu

Depremlerin büyük bir çoğunluğu Kastamonu’nun güneyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu, Dodurga fayı, Eldivan - Elmadağ tektonik kaması, Merzifon fayı ve Taşova - Çorum fay zonu üzerinde meydana gelmiştir.

18. Bartın

18. Bartın

Bartın’da son büyük deprem yine 6.6 ile 1968’de yaşanmış, 29 kişi hayatını kaybetmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

19. Kırklareli

19. Kırklareli

Kırklareli'de fay hattına uzak, 4. derece riskli bölgede yer alan illerimizdendir.

20. Kırıkkale

20. Kırıkkale

Kırıkkale’nin Delice İlçesi’nde, saat 03.49 sıralarında 3,7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti ancak fay hattına uzak şehirlerimizdendir.

21. Siirt

21. Siirt

Siirt tarihsel ve aletsel dönem depremleri incelendiğinde sismik açıdan çokta hareketli olmayan iller arasında yer almaktadır. 

Siirt’te en son yaşanan büyük deprem1884 yılında Pervari bölgesinde 6.1 şiddetinde meydana gelmişti.

22. Antalya

22. Antalya

Antalya’ya en yakın fay hattı Burdur Gölü civarı ile Fethiye’nin kuzeyinde yer alıyor.

23. Zonguldak

23. Zonguldak

Zonguldak merkez ve çevresiyle Ereğli, Alaplı, Kozlu, Kilimli, Çaycuma, Devrek ve Gökçebey ilçelerinde merkez üssü olarak büyük salınımlar görülmemiştir.

👇

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
13
8
8
5
4
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aykızı

Evet arkadaşlar bazı yerler depremden güvenli ama sel baskını, heyelan vb anlamında kötü.. afet sadece deprem midir? Bu güvenliğin analizini Şehir Plancıları... Devamını Gör

Aşkito muyum ben

Mersinliyim. 29 yıldır Mersin kaynaklı olan bir deprem neredeyse hiç hissetmedik. Sadece 98 yılında Adana depremi Mersin'den de bayağı bir hissedilmişti dola... Devamını Gör

Heisenberg

Evet, güzelim Mersin'de risk az diye önce (görselde göründüğü gibi) portakal bahçelerinin yok edip bina bahçeleri diktiler. Yetmedi, Nükleer Santral yapıyorlar.