Depremde Tarihi Eserler Zarar Gördü: UNESCO Koruma Çalışmalarına Başladı
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Depremde Tarihi Eserler Zarar Gördü: UNESCO Koruma Çalışmalarına Başladı
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) 78. kuruluş yıldönümünde birçok ülke, kültürel ve doğal mirasın korunması konusundaki çalışmalarını gündeme getirdi. B2Press, bu vesileyle Türkiye'nin tarihi ve doğal mirasını vurguladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde 1199 varlık bulunuyor. Türkiye'nin bu listede 2023 itibarıyla 75 kültürel, 4 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 82 mirası yer alıyor.
Birçok kuruluş, Türkiye'nin UNESCO'ya bağlı 48 koruma bölgesindeki kültürel mirasları korumak için çalışıyor, özellikle 6 Şubat'taki depremlerden sonra bu konuda daha çok odaklanmış durumda.
Yaşanan depremlerden sonra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Hatay ve Kahramanmaraş Arkeoloji Müzelerine 20 konteyner göndermiş.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, depremlerden zarar gören 8444 tarihi yapının korunması ve restorasyonu için destek sürecini başlattı. Uzmanlar, incelenen 2863 eserin yüzde 60'ından fazlasının hasar gördüğünü belirtti. Yetkililer, kültürel mirasların doğal afetlerden korunması için yeni projeler geliştiriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Online PR Servisi, kültürel ve doğal mirasın afetlere karşı korunması için sürdürülebilir politikaların uygulanması gerektiğini belirtti. Bu, iklimle ilgili felaketlere karşı dayanıklılığı da artıracaktır.
UNESCO'nun dünya mirası alanlarında afet risk yönetiminde koruma ve bakımı öncelikli tuttuğu belirlendi.
En büyük tehditlerin sırasıyla sel (yüzde 18), kasırga (yüzde 14) ve deprem (yüzde 6-8) olduğu kaydedildi. UNESCO, bu tehditlere karşı önlem almak adına kontrol mekanizması uyguluyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın