Görüş Bildir
Haberler
Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir? Deve Dikeni Neye İyi Gelir?

Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir? Deve Dikeni Neye İyi Gelir?

Müge Kakşi
16.11.2021 - 11:02

Papatyagiller familyasına ait olan deve dikenin bilimsel adı Silybum marianum olarak bilinmektedir. Çeşitli yörelerde meryemanadikeni veya sütlükengel olarak da bilinen deve dikeni bazı dikenli bitkilerin ortak adıdır. Deve dikeninin boyları 30-100 cm arasında değişmektedir. Başında dikenleri ve yeşil küçük yaprakları bulunan deve dikeninin mor renkli küçük çiçekleri de bulunmaktadır. Genellikle yol kenarlarında veya boş tarlalarda bulunan deve dikenin insan sağlığına faydaları ise oldukça fazladır. Ülkemizde de sıkça karşılaşılan deve dikeninin faydaları ve besin değerleri internet üzerinden sıkça araştırılıyor. Peki, deve dikenin faydaları nelerdir? Deve dikeni neye iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Papatya ile aynı bitki ailesinden gelen deve dikeni bitkisinin insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Daha çok yol kenarlarında veya verimsiz arazilerde rastlanan deve dikenin sağlığa faydalarını duyanlar ise şaşırıp kalıyor. Deve dikeni bitkisinin meyvesinin veya tohumunun ucunda beyaz renkli bir tüy bulunmaktadır. Deve dikenin şifalı olan bölümü ise tohumlarıdır ve çeşitli hastalıklara karşı tedavi edici özellik taşımaktadır. Akdeniz ve Karadeniz bölgesinde yaygın olarak yetişen deve dikeninin tohumları, antioksidan ve anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Birçok kişi deve dikeninin faydalarını merak ediyor. Deve dikenin faydalarına ve nelere iyi geldiğine dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir? Deve Dikeni Neye İyi Gelir?

Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir? Deve Dikeni Neye İyi Gelir?

Mor ve nadiren beyaz renkli çiçekleri olan deve dikenine yol kenarlarında veya boş arazilerde rastlayıp bir faydası olmadığını düşünsek de deve dikenin sağlığa birçok yararı bulunmaktadır. İçerdiği maddelerden dolayı bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan deve dikeni özellikle karaciğer rahatsızlıkları için tüketilmektedir. Deve dikeninin faydalarından bazıları şu şekildedir;

  • Özellikle karaciğeri korumasıyla bilinen deve dikeninin birçok karaciğer hasarına karşı iyileştirici etkisi olduğu görülmüştür. 

  • Çok eski zamanlardan beri tüketilen deve dikeni özellikle Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklara karşı kullanılmaktadır.

  • Osteoporoz gibi kemik kaybını arttıran hastalıklara karşı da tüketilen deve dikeni kemik sağlığını korumaktadır. 

  • Deve dikeni içerdiği maddeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek serbest radikallere karşı vücudu korumaktadır.

  • Ayrıca deve dikeninin birçok kanser hücresinin büyümesini engellediği bilinirken meme kanseri, akciğer kanseri ve prostat kanseri gibi birçok kanser türüne karşı da önleyici özelliği bulunmaktadır.

  • Yüksek kolesterolü düşürücü etkisi bulunan deve dikeni kandaki iltihaplanmanın da önüne geçerek kalp sağlığını korumaktadır.

  • Düzenli deve dikeni tüketiminin anne sütünü arttırdığı da düşünülmektedir.

  • Kan şekeri seviyesini dengeleyen deve dikeninin şeker hastalığına karşı yararlı olduğu görülmüştür.

  • Yaşlanma karşıtı olan deve dikeni aynı zamanda cilt sağlığını da korumaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
4
3
3
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın