Dikkat Kel Kalabilirsiniz! Saçlarınıza Büyük İhtimalle İstemeden Yaptığınız 15 Kötülük
Herkes güçlü, güzel ve parlak saçlara sahip olmayı hayal eder. Bunu başarmanın yolu iyi dengelenmiş bir beslenme ve elbette günlük saç bakımını doğru şekilde uygulamak. Peki saçınız için yaptığınız her şeyin doğru olduğunu mu düşünüyorsunuz? Belki de bilmeden ya da sadece güzel görünsün diye geri dönülmez hatalar yapıyorsunuzdur.
1. Sırf trende uymak için saç değiştirmek
2. Saçları öldürmek!
Evet kabul ediyoruz ki çok güzel renkler! Hatta mükemmel duruyor. Kıskandığımızı düşünmeyin ama sanırım yanlış yapıyorsunuz. Çünkü çok kısa bir zaman sonra o boya saçta durmayacak ve akacak siz de tekrar tekrar boyatmak zorunda kalıp asla kendi saç renginize dönemeyeceksiniz. Bu boyama işlemi sırasında kullanılan kimyasallar da saçınıza aşırı zarar veriyor tabii bizden söylemesi.
3. Düğümleri çözmemek
Haftalarca saçlarınızı taramaz ve oluşan düğümleri çözmezseniz saç telleriniz birbirine sarılmaya başlar ve onları bir daha asla ayıramayabilirsiniz. Parmaklarınız eski bir şampuan reklamındaki gibi saçınızda takılır kalır ve oradan birileri size kahkahalarla güler.
4. Saç kimyasını değiştirmek ve kimyasallar uygulamak
Her bir kimyasal işlem saçınıza zarar verici etkilere sahiptir. Özellikle uygulama sırasında saçınızı yakabilecek olanlar. Bu işlemlerden biri de perma örneğin. Saçınızın doğal hali doğru bakımla çok güzel hale gelebilir. Düğün dernek falan tamam da her gün de düzleştirmeseniz mi?
Mesela perma yaptırıp bin pişman olan kızlarımızdan biri:
İbretlik yazı resmen.
5. Çok fazla yıkamak
Saçınızı çok fazla yıkamak onu kuru ve kırılgan bırakarak gerekli olan yağını ve nemini bitirebilir. Şampuanların bazıları saçınızı çöl gibi kurutan maddelere sahip. Unutmayın ki saçınızın o yağa ve neme de ihtiyacı var. Çok fazla yağlanıyorsa da bir uzmana danışmanız en iyisi.
6. Gerekenden az yıkamak
Saç derisine oturmuş çok fazla yağ, kirlilik ve kimyasal sonucu buradaki kalıntılar kalınlaşır ve saç köklerini tıkar. Saçlarınızı gerekli zamanda yıkamamak hijyen açısından da faydalı olmayan ve saç tellerinizi kaybetmenize neden olabilecek bir faktördür. Sonuç olarak kararında yıkamak en makbulü.
7. Biotin almamak
Uzmanlar biotinin saçlar, deri ve tırnaklar için çok önemli olduğunu ve düşük seviyelerde olanların saç dökülmeleri yaşayabileceğini söylemektedirler. Biotinle ilgili birçok ek seçenek var fakat uzmana danışarak içinde biotin bulunan yumurta sarısı, badem, fesleğen, yer fıstığı gibi doğal ürünleri tüketmeniz en doğrusu olacaktır.
8. Sıkı sıkı toplamak
Özellikle çalışırken veya evdeyken saçlarınızı topluyor olabilirsiniz. Ara sıra sıkı sıkıya toplamak problem teşkil etmez belki ama sürekli sımsıkı at kuyruğu ya da topuz saçınızın dökülmesine yol açabilir.
9. Çok fazla jöle kullanımı yani inek yalamış saçı
Her dökülen saç yerine yenisini getirir. Fakat bir saç telinin bile büyümesi için kafa dersinin açık ve engelsiz olması gerekir. Saç dersini tıkayan en büyük suçlulardan biri ise saç jölesidir. Hatta aşırı kullanıldığında bu kimyasallar saç dersine yerleşir ve şampuanla çitileseniz bile bulundukları yerden ayrılmazlar.
10. Pamuklu yastık kılıfı
Pamuk her tekstil ürünü için en iyi malzeme olarak değerlendirilse de sanırız vücudun her alanı için geçerli değil. Pamuk, iç çamaşırlarınız için iyidir çünkü daha fazla nem emer ancak nem saçlarınız için gereklidir. Pamuklu yastık kılıfına bir alternatif ipek veya saten yastık kılıfıdır. Kapalı iseniz de ipek veya saten örtü kullanmanız saç sağlığınız için doğru olacaktır.
11. Saçı havluya sarmak
Yanlış türde olan havlu ıslandığında daha kırılgan olan saçlarınızın kırılmasına ve gerekli olan nemi emmesine sebep olur. Bu yüzden saçınızı kurularken mikrofiber bir havlu veya t-shirt kullanmanız ayrıca saçınızı fazla hırpalamamanız yerinde olacaktır.
12. Yanış şekildeki tel toka kullanımı
Tel toka ile saçınıza ne tür bir kötülük yapmış olabilirsiniz ki? Söyleyelim: Tel toka aslında saçlarınızın dökülmesinde etkili olabiliyor ve takıp çıkarırken kafa derinizi çizip yaralayabiliyor. Artık bu çizilmeleri önlemek için plastik uçlu tel tokalar var. Tel toka kullanıyorsanız sürekli aynı yere takmadığınızdan emin olun. Çünkü takılan yerlerdeki saç tellerini kırarak saçı dökebiliyor. Saçınızın bir kısmının kel kalmasını istemezsiniz sanırız.
13. Yeterli su içmemek
Saç her ne kadar vücuttan çok ayrı bir parçaymış gibi görünse de aslında sağlığı beslenmeyle doğru orantılı. Stressiz yaşam, doğru beslenme ve vücudunuza dikkat etmek saçlarınızın gelişimine yardımcı olur. Özellikle su saçlarınız için çok önemlidir. Saç tellerinin dörtte biri sudan oluşur ve yeterince tüketilmediği zaman saçın zayıflamasına neden olur.
14. Kirli tarak kullanmak
Saçınızı her taradığınızda siz görmeseniz bile ölü derileriniz tarağınıza yapışıyor ve burada her çeşit bakterinin büyümesine yol açıyor. Bu yüzden taraklarınızı da saçınız gibi düzenli olarak yıkayın ve temizleyin!
15. Fazla güneş ışığı
Yaz aylarında güneş koruyucuları cildi ışınlardan koruyabiliyor, peki ya saçları? Saçınız kuru ve rengini yitirmiş ise bu durumdan büyük ihtimalle UV radyasyonu suçludur. Dışarı çıkarken saçınızı bir fular veya şapka ile koruyun. Böylece başınıza güneş geçmesini de engellemiş olursunuz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Biz direk saçları sıfırlayalım bence,bu ne her şey zararlı sjsjsjdj
Biotini bitcoin diye yanlış okuyan bir benim herhalde
Bu arada benim saçım normalde dalgalı ama taradığım zaman kabarıyor ve şekli bozuluyor.Kendi şeklini nasıl koruyabilirim?
Hindistan cevizi yağı olabilir ama çok az kullan yağlı gibi görünmesin saçların