Dilek Öğretmen Gönüllerin Birincisi...
Samsun'un Kumköy İlkokulu'nda görev yapan, bir vakıf tarafından 'Dünyadaki en iyi 50 öğretmen' arasında gösterilen ilk Türk öğretmeni olan Dilek Livaneli, dün yapılan törenle yarışmayı ABD'li bir İngilizce öğretmenin kazandığını belirtti. Livaneli, 'Birinci olamadım ama ilk 50'ye giren ilk Türk öğretmen oldum. Büyük bir sevgi ve saygı kazandım. Bunun gururu bana yeter' dedi.
Samsun'un Çarşamba İlçesi'ne 15 kilometre uzaklıktaki Kumköy İlkokulu'nun 'müdür yetkili' sınıf öğretmeni 33 yaşındaki Dilek Livaneli, 6 yıldır bulunduğu okulda yaptığı çalışmalar sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Samsun'da 2012'de 'Yılın mesleğinde fark yaratan öğretmeni' seçildi. Okulun iç donanımı ve fiziki şartlarını tamamen yenileyen Livaneli, sosyal içerikli projeler hazırlayıp 14 öğrencisine ilkleri yaşattı. Livaneli, öğrencilerini operaya, tiyatroya, sinemaya, götürüp buz pateni pistinde paten yapmalarını sağladı.
Dilek öğretmen, çocuk aile arasındaki iletişimin güçlenmesini sağlamak amacıyla velilere İlçe Halk Eğitim Merkezi desteğiyle aile eğitimi kursu açtı. Veliler her hafta okulda kurs kapsamında eğitim görmeye başladı. Dilek Livaneli, ayrıca açtığı okuma-yazma kursuyla köyde okuma yazma bilmeyenlere yardımcı oldu.
Öğretmenin girişimleri ardından Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nün sanatçıları köye gelip köylülere özel mini konser verdi.
Ayrıca yine 30 köylü kadın operaya götürülerek bu sanatı yerinde izleme fırsatı buldu.
KÖY KADINLARI İÇİN ÖNCÜ OLDU
Dilek Livaneli, öğrencilerinin yanı sıra öğrenci anneleri içinde projeler üretti. Üç yıl önce hazırladığı proje kapsamında İşkur ve İlçe Kaymakamlığı'nın desteğiyle 'Sayacılık kursu' açıldı. 20 kadın meslek edindirme kursuna katılıp eğitim aldı. Livaneli, okulun lojmanının iki odasını atölyeye çevrildi. Köylü kadınlar eğitim sonunda sertifika aldı, bazıları da çalışmaya başladı. Daha sonra 75 bin TL'ye 180 metrekarelik bir atölyede kuruldu. Hayırseverler tarafından 15 saya makinesi gönderildi. Saya makinelerinin gelmesinin ardından İşkur desteğiyle 20 kadın için ikinci sayacılık kursu açıldı. Ayrıca ilk kursa katılan kadınlar da makinelerde saya üretimi (ayakkabının yumuşak olan üst bölümü) yapmaya başladı. Bunun dışında aynı atölyede 18 kadın da yine İşkur işbirliğiyle başlatılan yapma çiçek meslek edindirme kursuna katıldı.
ABD'Lİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ BİRİNCİ OLDU
Yaptığı çalışmalarla fark yaratan Livaneli, Hint asıllı iş adamı Sunny Varkey'in eğitim alanında projeler geliştirmek amacıyla kurduğu ve onursal başkanlığını ABD eski Başkanı Bill Clinton'ın üstlendiği Varkey Gems Vakfı (Varkey GEMS Foundation) tarafından düzenlenen 'Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi'nin (The Global Teacher Prize) seçtiği 'En iyi 50 öğretmen' arasında yer aldı. Livaneli, böylece dünya çapında 5 bin öğretmenin arasından ilk kez son 50'ye kalan tek Türk öğretmen oldu. Geçen ay yapılan elemede ilk 10 arasına giremedi. Dün de Vakıf tarafından Dubai'de yapılan törenle yarışmanın birincisi açıklandı. ABD'li İngilizce öğretmeni Nancie Atwell'in 1 milyon Dolar'lık ödülü de kazanarak birinci seçildi.
'MUCİZEVİ BİR OLAY'
Birinci olan ve küresel öğretmen seçilen Nancie Atwell'i tebrik eden Dilek Livaneli, 'Ben yarışmada ilk 50'ye giren yaşı en küçük öğretmendim. Yarışmayı ilk 50'de yaşı en büyük olan 64 yaşındaki Nancie Atwell kazandı. Çok başarılı bir öğretmen. Bu mesleğe yıllarını vermiş. Beni yarışma komitesi 'Hep küçük yaşta büyük işler yaptı' cümlesiyle lanse etti. Sonuç olarak 49 öğretmen elendik ve bir tane birinci seçildi. Ancak ilk 50'ye girmek bile çok büyük bir şeymiş. Sonuç ne olursa olsun ilk 50'ye girmek meslek hayatım boyunca yaşayabileceğim en mucizevi olay. İlk 50'ye girince çok mutlu olmuştum ama birinci açıklandığında yapılan töreni gördüğümde, katılımcıları gördüğümde aslında bunun çok daha büyük bir olay olduğunu daha iyi anladım. Türkiye 'de 850 bin öğretmen var. Bu öğretmenler arasında rol model olarak Türkiye'yi temsil etmek ayrı bir gurur, onur. Birinci olamadım ama ilk 50'ye giren ilk Türk öğretmen oldum. Büyük bir sevgi ve saygı kazandım. Bunun gururu bana yeter. Bunun hiçbir maddi ödülle mukayesesi yok. Küçücük bir köy okulunun adını dünya duydu. Hiç bir şeyin imkansız olmadığını ispatlamış oldum. Türkiye'deki öğretmen profilini dünya ölçeğine taşımış oydum' dedi.
'ARTIK SORUMLULUĞUM DAHA FAZLA'
Dünyada en iyi ilk 50 öğretmen arasına girmesinin kendisine büyük bir sorumluluk da yüklediğini dile getiren Livaneli, 'Bundan sonra insanların senden beklentisi artıyor. Bu başarı misyonu üzerine yüklendiği zaman bu vizyondan sıyrılmaman lazım. Her zaman başarılı olmak durumundasın artık. Çıtayı daha da yükseltmek ve yerinde saymamak zorundasın. Bu yarışma ve itibar insana daha fazla sorumluluk yüklüyor. Ayrıca uluslararası bir çevre edinmiş oldum. Birçok ülkeden artık meslektaş arkadaşlarım var. Bizi eğitim elçileri olarak seçtiler. Artık yaptığımız projeleri dünya genelinde tanıtımını yapabileceğiz, dünyaya duyuracağız' diye konuştu.
'YENİ PROJELERLE YENİDEN BAŞVURACAĞIM'
Bütün adaylara yarışmaya tekrar başvuruda bulunmalarının bildirildiğini söyleyen Livaneli, 'Yeni projeler hazırlayıp birkaç yıl son tekrar başvuru yapmayı planlıyorum. Ben kitlelere ulaşmak istiyorum artık. İnsanlara ilham olmak için daha çok çalışacağım. Her zaman bir ana fikrim vardı ve bu fikir ile yola çıktım. Bu da 'Her şeyin daha iyisi vardır. Ve buna ulaşmak için çalışmak gerekir' Bu beni yıldırmadı daha da şevkle yoluma devam edeceğim' şeklinde konuştu.
Yaprak Koçer, DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!