Görüş Bildir
Haberler
Dişi Köpeğin Çiftleşmeye Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dişi Köpeğin Çiftleşmeye Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Müge Kakşi
12.11.2021 - 11:33

Dünya üzerinde 400'den fazla ırkı olan köpekler etçil memeli hayvanlar grubuna girmektedir. Çok eski zamanlardan beri avcılık ve bekçilik gibi çeşitli amaçlar için insanların yanında tuttuğu köpekler zamanla evcilleşerek insan ırkıyla beraber yol almıştır. Şuan dünyada en çok beslenen evcil hayvanlar arasında sayılan köpekler insan dostu olarak biliniyor. Birçok köpek sahibi köpeklerinin ailesi olsun ve soyları devam etsin isteyebiliyor. Söz konusu köpeklerin çiftleşmesi olunca akla ilk gelen soru ise dişi köpeğin çiftleşmeye hazır olup olmadığı oluyor. Dişi köpekler çiftleşmeye hazır olduğunda bazı belirtiler vermeye başlarlar. Birçok kişi dişi köpeklerin çiftleşmeye hazır olduğunu nasıl anlayacağını internet üzerinden araştırıyor. Peki, dişi köpeğin çiftleşmeye hazır olduğu nasıl anlaşılır? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

memeli hayvan türleri arasında sayılan köpekler tıpkı insanlar gibi üreyerek bir aile kurmaktan hoşlanıyor. Ayrıca köpeklerin insanlara benzer özelliklerinden biri de oldukça duygusal olmaları oluyor. Tarih boyunca insanların yanında rol almış köpekler dost olarak nitelendiriliyorlar. Sahipleriyle duygusal bağ kuran köpekler yavruları olduğunda da yavrularıyla duygusal bağ kuruyor. Birçok dişi köpek sahibi ise köpeklerinin soyunu devam ettirmek ve köpeğinin üremesine engel olmamak adına köpeğini çiftleştirmek isteyebiliyor. İnternet üzerinde en çok araştırılan konulardan biri de dişi köpeğin çiftleşmeye hazır olduğu nasıl anlaşılır? Oluyor. Dişi köpeğin çiftleşmeye hazır olduğunu anlamak için gösterdiği belirtilere dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Dişi Köpeğin Çiftleşmeye Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dişi Köpeğin Çiftleşmeye Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dişi köpeklerini çiftleştirmek isteyen insanların bilmeleri gereken en önemli nokta köpeklerinin çiftleşmeye hazır olup olmadığıdır. Dişi köpekler çiftleşmeye hazır olduklarını bazı belirtilerle belli edebilirler. Bu belirtileri dikkatli bir şekilde inceleyerek ve veterinerinize danışarak köpeğinizi çiftleştirebilirsiniz.

Köpeklerinde çiftleşmeleri için bir zamanı vardır ve cinsel anlamda olgunluğa erişmeyen köpeklerin çiftleştirilmesi onlara ileriki dönemlerde büyük fiziksel zararlar verebilmektedir. Köpeklerin fiziksel ve ruhsal olarak cinsel olgunluğa veya hamileliğe hazır olması cinslerine göre değişkenlik göstermektedir. Buna göre; Küçük ırkların 12-18, orta ırkların 15-18, büyük ırkların ise 18-24 aylık dönemde çiftleşmeleri güvenli olarak nitelendirilebilir. Yada 2 veya 3 kızgınlık dönemi boş geçmelidir. Bu şekilde köpeğinizi sonradan doğabilecek kalça çıkıklığı vb. rahatsızlardan koruyabilirsiniz.

Kızgınlık dönemi belirtileri iyi bilinmelidir. Cinsine göre değişkenlik göstermekle birlikte köpekler yılda iki kere kızgınlık dönemine girmektedir. Dişi köpekler kızgınlık döneminde her zamankinden daha agresif veya içine kapanık olabilirler. Ayrıca belli veya belirsiz kanamalar yaşayabilirler bunu genital organına bakarak veya oturduğu yerlerin lekelenmesinden anlayabilirsiniz. Özellikle erkek köpeklerle sürekli olarak yakınlaşabilirler veya herhangi bir nesneye size karşı sürtündüklerini görebilirsiniz.

Bunun yanında genital organlarını yalama eğilimi göstermektedirler ve organlarının şeklinde gözle görülür bir değişiklik meydana gelmektedir. Kızgınlık döneminde olan köpeklerin vulvaları anlaşılır bir şekilde şişkinlik göstermektedir. 

Tüm bunların yanında her köpeğin kendi ırkıyla çiftleştirilmesi gerekmektedir. Kesinlikle küçük bir köpeği büyük ırktan bir köpekle çiftleştirmeyi denemeyin bu onlara zarar verecektir. Ayrıca çiftleşme olmadan önce her iki köpekte sağlık kontrolünden geçirilerek bulaşıcı bir hastalığı olmadığı bilinmelidir.

Ayrıca dişi köpeklerin yılda 2 kere kızgınlık dönemine girmesi 2 kere doğum yapabileceği anlamına gelmemektedir. Sık doğum yapmak insanlarda olduğu gibi köpeklere de zarar veren bir durumdur. Bu yüzden yılda en fazla bir kere doğum yapması kabul edilmektedir. 

Tüm bunların yanında köpeğinizin çiftleşmek istememesi veya erkeğini beğenmemesi de söz konusu olabilir bu gibi durumlarda kesinlikle onu çiftleşmeye zorlamamanız gerekmektedir. Çiftleştirmek istediğiniz köpeğin sağlığı kadar psikolojisi de oldukça önemlidir. Çiftleştirme olmadan önce mutlaka veterinerinize danışmanız gerekmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın