Dışişleri Bakanımız Yusuf Kemal Bey ve Herkese Örnek Olacak Hayat Öyküsü
Dışişleri Bakanımız Yusuf Kemal Bey ve Herkese Örnek Olacak Hayat Öyküsü
Milli Mücadele ve Cumhuriyete giden süreçte daha çok öne çıkmış olan kumandanların adlarını biliriz. Fakat bunların yanı sıra arka planda çalışmış olan bürokratlar ve kanaat önderlerini de unutmamak gerektir. Yusuf Kemal Bey de tam bağımsızlık mücadelesini inanmış aydınlardandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1878'de doğan Yusuf Kemal Bey, Sinop Boyabat'ta bir kadının oğlu idi. Babası nakşibendi tarikatından ve gayet dindar bir insandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şehzade başında özel ve başarılı bir okul olan Numune-i Terakki Mektebine gittiğinde, rüştiye diplomasıyla kaldığı sınıftan devam edeceğini umuyordu.
1892'de Kuleli İdadisi'ne devam eden Yusuf Kemal, gizli hürriyet gruplarıyla da burada tanışacaktır.
Birlikte 1921'de Moskova Antlaşmasını imzalayacakları arkadaşı Rıza Nur ile de Tıbbiye sıralarında tanıştı. Günler gelip geçiyordu fakat Yusuf Kemal'in eli gelecek vadetmiyordu.
Savaş boyunca yedek subay olarak zorunlu askerlik hizmetinde bulunan Yusuf Kemal Bey, Mondros sonrası toplanan meclise de yine Sinop Mebusu seçildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1922'de bu sefer savaşı sonlandırmak için barış arayışları çerçevesinde Londra ve Fransa'da temaslarda bulundu.
1922 yazında Yusuf Kemal Bey hemoroitten muzdarip olarak yatağa düştü ve ameliyat yaraları bir türlü kapanmadı. Mustafa Kemal Paşa kendisini ziyaret ederek Büyük Taarruz'a başlanacağı müjdesini de verdi.
Çok partili dönemle birlikte siyasete geri dönmeyi düşündü ve Demokrat Parti'nin kuruluşunda yer aldıysa da kısa süre sonra fikir ayrılığıyla burayı terk etti.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın