Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi Serbest
CNN Türk'te yayınlanan 'Tarafsız Bölge' programında 'PKK terör örgütü değildir' diyen ve bu nedenle Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nce hakkında yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, saat 02.20 sıralarında makamında gözaltına alındı, sabah saatlerinde de İstanbul'a getirildi. Elçi hakkında çıkarılan yakalama kararının gerekçesinde yurt içinde saklandığı ve tüm aramalara rağmen kendisine ulaşılamadığı belirtildi. Türkiye Barolar Birliği, bir açıklama yaparak ''Bakırköy 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilmiş olan yakalama kararı açıkça kanuna aykırıdır' dedi. Elçi, tutuklama talebiyle gönderildiği mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
Ne olmuştu?
Elçi'nin katıldığı bir televizyon programında, 'Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, toplumda ciddi desteği olan bir siyasal harekettir. PKK terör örgütü değildir' dediği gerekçesiyle 'Terör örgütü propagandası' yaptığı belirtilerek hakkında res'en soruşturma başlatılmıştı. Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği de Elçi hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.
Kararın ardından Elçi'den açıklama
Baro Başkanı Elçi, kararın ardından makamında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cuma günü kendisiyle ilgili bir ceza soruşturmasının başlatıldığını basından öğrendiğini belirten Elçi, 'Soruşturma çerçevesinde ifademizin alınması için bir davetiye bekledik. Genellikle uygulama bu şekildedir. Ancak ne yazık ki gün boyunca beklediğimiz daveti almadık. Bunun yerine akşam saatlerinde bir görüşme sırasında yine medya aracılığıyla aynı savcılık tarafından hakkımızda yakalama kararı çıkarıldığını öğrendik' dedi.
Elçi, 'Eğer bir Baro Başkanı, bir savunma örgütünün başkanı bir ifadesi nedeniyle hemen ceza soruşturmasına ve tutuklamaya maruz kalıyorsa, bu ülkede demokrasi ve ifade özgürlüğünün geldiği boyut ibret verici şekilde gözler önüne serilmiştir. Yargı kamuoyu önünde yapılan bir fikir tartışmasında ultra milliyetçi bir siyasi partiden yana safını tutmuştur' dedi.
Gece yarısı baro binasında gözaltına alındı
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki baro binasında bekleyen Tahir Elçi’yi, saat 02.00 sıralarında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri almaya geldi. Ekipleri Diyarbakır Barosu eski başkanı Emin Aktar karşıladı. Kararı tebliğ eden polis ekipleri, Elçi’nin gelmesini bekledi. Tahir Elçi, odasından alkışlar eşliğinde çıkarak polislere teslim oldu.
Elçi: Türkiye özgür bir ülke midir, demokratik bir ülke midir, bu manzara bunu gösteriyor
Tahir Elçi, polise teslim olduğu sırada, “Bir ifade nedeniyle, bir söz nedeniyle Diyarbakır Baro Başkanı tutuklanıyor şu anda. Bu ülkede demokrasinin ve ifade özgürlüğünün geldiği boyut açısından çarpıcıdır. Bir baro binasından bir baro başkanı ifadelerinden dolayı tutuklanıyor ş u anda” diye konuştu. Baro başkanı, polis aracına bindirildiği sırada ise, “Bu manzara Türkiye’de ifade özgürlüğünü çok çarpıcı şekilde gösteriyor. Türkiye özgür bir ülke midir, demokratik bir ülke midir, bu manzara bunu gösteriyor. Herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Polis TOMA ve zırhlı araçlarla geldi
Tahir Elçi, zırhlı polis aracı, TOMA ve iki minibüs çevik kuvvet polisi eşliğinde Diyarbakır Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü ve sağlık kontrolünün ardından sabah saatlerinde uçakla İstanbul'a getirildi.
Elçi'nin ifadesi: Talimatla hareket ettiğinizi düşünüyorum
Tahir Elçi'nin savcılığa verdiği ifadesinde şu satırlar yer alıyor:
'Ben bu soruşturmanın bağımsız olarak başlamadığını, Ankara'dan hükümet üyeleri tarafından verilen talimat üzerine başlatıldığını düşünüyorum.'
'Benim yüzümü dahi görmeden ve ifademi almadan hakkımda yakalama kararı talep etmiş olmanız da, bu yakalama kararına ilişkin talebinizde hakime gerçeğe aykırı bilgi sunarak talepte bulunmanız da talimatla hareket ettiğinizi düşündürüyor.'
'Bu konuşma çok katılımcılı bir tartışma programı sırasında sarf edilen bazı sözlerimden hareketle başlatılmıştır.'
'Yayından sonra özellikle hükümete yakın bazı yayın organları beni tahkir ve tehdit edecek şekilde bir kampanya başlatmışlardır.'
'Bazı histerik gruplar ölüm biçimimi bile ayrıntılı biçimde yazarak sosyal medya üzerinden beni tehdit etmiş, ayrıca baro telefonlarımız aranarak sözlü olarak da tehdit edilmiş durumdayım.'
'İfade özgürlüğümü kullandım'
Çözüm sürecine verdiği katkıyı ve son üç ayda PKK ile güvenlik görevlileri arasında tırmanan şiddete karşı 'silahların susturulması' tutumunu vurgulayan Elçi, sözlerine şöyle devam etti:
'Ben Anayasa'da ve uluslararası sözleşmelerce de garanti altına alınan ifade özgürlüğümü kullandım. Bu hakkımı kullanırken resmi görüşün veya ultra milliyetçi bir siyasi partinin mesele ve olguları ifade ve tanımlama biçimine uymak zorunda değilim.'
'Bu ifade ve tanımlama biçimim iktidarı ve toplumun bazı kesimlerini rahatsız edebilir. Hatta sarsabilir. Zaten ifade özgürlüğü bunun için vardır.'
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nda 2 saatten fazla sorgulanan Tahir Elçi, tutuklama talebiyle gönderildiği mahkemece serbest bırakıldı.
Adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı
Bakırköy Adliyesi önünde bir açıklama yapan Elçi, televizyon programında söylediklerinin arkasında olduğunu belirterek, “Ben PKK ya da KCK örgütünün, terör örgütü kavramı içinde ifade edilemeyeceğine inanan bir insanım. Bunun gerekçelerini savcılara ayrıntılı bir şekilde ifade ettim. Düşmanlaştırarak, hem Kürtlerin hem Kürt siyasi hareketinin devleti düşman veya o bölgedeki silahlı kuvvetleri işgalci ordu gibi, devlet yetkililerinin de Kürt siyasi hareketini terör örgütü biçimindeki tanımlamalarla bir yere varamayacağımızı bu tanımlamaların bu sorunu daha da derinleştirdiğini ve içinden çıkılmaz hale soktuğunu ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.
'Linç kampanyası yürütüldü'
“30 yılı aşkın bir süredir devam eden süreci, en yakından takip ederken kendi fikirlerimizi, kavram ve tanımlamalarımızla ifade etme hakkına sahip olmalıyız.” diyen Elçi, bunun ifade özgürlüğünün bir gereği olduğunu savundu. Elçi, şöyle devam etti: “Ben bir sivil aktör olarak kamuoyu önünde yapılan bir tartışmada siyasi iktidarın bazı meseleleri ve olguları tanımlama biçimiyle ya da başka bir siyasi partinin tanımlama biçimiyle bağlı değilim. Bu ifade özgürlüğünün gereğidir. Ben farklı ifade ettiğim için, farklı bir görüş ortaya koyduğum için çok büyük bir haksızlığa ve adaletsizliğe uğradım. Belli bir anlayışa sahip basın yayın organları tarafından bir linç kampanyası yürütüldü. Ne yazık ki Bakırköy Savcılığı da bu linç kampanyasında safını aldı, yerini tuttu.”
'Sedat Peker'in suç duyurusunda bulunduğunu öğrendik'
Bir gazetecinin “Soruşturmaya konu olan sözlerinizle ilgili bir şikayet var mı?” sorusuna Elçi, “Bakırköy savcılığı resen soruşturma başlatmış. Yayını ve yazılı basındaki haberleri ihbar kabul ederek başlatmış. Ama şüphesiz bazı kişilerin de suç duyurusunda bulunduğunu biliyoruz. Henüz bunlar birleşerek bir dosyada birleşmemiştir. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in de hakkımızda suç duyurusunda bulunduğunu öğrendik.” dedi.
DHA, CHA ve Onedio