Diyarbakır'da Sıcaktan Bunalan Bin 100 Kişi Damdan Düştü
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle özellikle Güneydoğu'da damdan düşme olayları geçen yıla oranla arttı. Sadece Diyarbakır’da son üç ayda damdan düşüp hastanelere başvuranların sayısı bin 100 oldu.
Meteorolojik verilere göre, mevsim normallerinin üzerinde seyreden yaz ayları artık geride kalmak üzere. Yine verilere göre, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye’nin doğu illeri kavurucu sıcaklıklardan en fazla etkilenen yerler oldu. Gündüz yüksek düzeyde seyreden sıcaklıklar geceleri de Güneydoğu'da yaşayanların uykularını böldü. Bu sıcaklardan korunmak için geceyi damda geçirenlerin bazıları gözlerini hastanelerde açtı.
Al Jazeera Türk'ten Abdülkadir Konuksever'in haberine göre Diyarbakır’da 112 Acil Servis’in başında olan Sağlık Müdür Yardımcısı Doktor Hakan Karakaş bugüne kadar 369 kişiyi hastanelere taşıdıklarını söylüyor. Geçtiğimiz yıl toplamda 569 kişinin yüksekten düşme sonucu sağlık kuruluşlarına ulaştırıldığını söyleyen Karakaş’a göre henüz yaz bitmedi ve oranlandığında geçen yıla nazaran artış bekleniyor.
“Sıcaklarda evlerinin yapısı uygun olanlar damlarda yatıyorlar. Bu damlar genelde korkuluksuz ve düşmelere müsait yerler. Uykuda ise bilinç kapalı olduğundan veya kişi bir ihtiyacı için uyandığında mahmurlukla kolaylıkla düşebiliyor. Özellikle çocuklar risk altında. Uyumak için kapalı yerler tercih edilmeli veya damlarda düşülmemesi için koruma tedbirleri alınmalı.”
Damdan düşmelere ek mesai
Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nin acil servisi sıcak geçen yaz aylarında damdan düşme vakaları için ek mesai harcıyor. Düşmelerle ilgili hastanenin acil servisinde hazır bulunan ortopedi ve travmatoloji ekiplerinin sayısı arttırılarak gelen vakalara anında müdahalede bulunuluyor. Hastaneye yaz başından bu güne kadar 273 yüksekten düşme vakası gelmiş.
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’ne başvuran yüksekten düşme vakalarının sayısı 300 ve rakamın artacağı tahmin ediliyor. Çünkü hastaneye her gün yaklaşık 6-9 arasında yeni başvuru oluyor.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden vaka sayısı 297. Araştırma hastanesine de her gün ona yakın başvuru gerçekleşiyor.
Diyarbakır’da Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve özel sağlık kuruluşları da eklendiğinde tahmini alarak şu ana kadar bin 100’ün üzerinde damdan düşme vakasına ulaşılıyor. Ancak uzmanların bildirdiğine göre kesin rakamlar Sağlık Bakanlığı’nda toplanmasından sonra ortaya çıkacak.
Sıcağa dikkat
Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan aşırı seyreden sıcaklıkların başka bir tehlikesine dikkat çekiyor. Aslan’a göre özellikle yaşlı ve çocuklar risk altında.
“Yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır.”