onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Diyet Yapanlar Nasıl Oruç Tutabilir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Diyet Yapanlar Nasıl Oruç Tutabilir?

Moda Haber
26.06.2014 - 10:59 Son Güncelleme: 26.06.2014 - 11:32

Ramazan ayının yaklaştığı günlerde akılları kurcalayan sorulardan biri de 'Diyet yapanlar oruç tutabilir mi?' Bu konuda yapılan diyet programının çok önemli olduğunu söyleyen Diyetisyen Funda Tuzgöl, ramazan ayında diyet yapmayla ilgili önemli noktaları da anlattı.

Kişinin beslenmesi aşağıda sıraladığımız diyetleri kapsıyor ise bu kişinin oruç tutmasının sağlık açısından bir engel teşkil edip etmediği doktoru tarafından değerlendirilmeli.

Bu diyetleri uygulayanlar dikkat!

1- Diyabet ile uyumlu bir diyet ise

2- Tansiyon düzenleyici bir diyet ise

3- Kalp hastalıkları ile uyumlu bir diyet ise

4- Kullandığı ilaçları gün içinde tok karnına alması önerilen bireylerin uyguladığı, sık beslenmeyi gerektiren diyetler ise

5- Çocukluk ve yaşlılık dönemindeki bireylere yeterli ve dengeli beslenme kurallarını kapsayan uzun süre açlığın önerilmediği diyetleri ise

6- Sıvı tüketiminin gün içinde belli aralıklarla olması gereken bir beslenme düzeni önerilmiş diyetler ise

7- Epilepsi hastalarına önerilen azar azar sık sık beslenme kuralları ile düzenlenmiş bir diyet ise

8- Aldığı kanser tedavisini destekleyici bir beslenme düzeni belirlenmiş bir diyet ise

9- Tüm bunların dışında doktoru tarafından bir gün içinde bir beslenme şekli düzenlenmesi önerilmiş bireylerin diyetleri ise.

Kilo vermek için diyet yapanlar ramazanda nelere dikkat etmeli?

1- Mutlaka ama mutlaka birey oruç tutacağı günün sahur vakti öğününü yerine getirmeli.Sahurda seçeceği besinler, protein, yağ, yönünden dengeli olmalı. Karbonhidrat içeriği kan şekerini aç olacağı saatlerde dengesizleştirmemek için bileşik karbonhidrat türevi olmalı. Posa yönünden zengin ve sıvı içeriği dengeli olmalı.

Örneğin; haşlanmış yumurta, süt, yarım yağlı ya da yağsız peynir, zeytin ya da ceviz, pekmez, meyve, kepek ekmek, çay ama çok çok açık (çünkü diüretiktir) ve su.

2- Mutlaka sahur öğününden sonra birey sağlıklı dışkılamayı gerçekleştirmeli.

3- Orucunu açarken dikkatli ve sakin olmakta fayda vardır. Gün boyu aç olmaktan kaynaklı magnezyum değerlerimizdeki düşüklüğü hemen takviye edecek besinlerin başında hurma gelir. Kişi orucunu, kilo durumuna göre sayısını belirlediği hurma ile açarak, gün boyu oluşan magnezyum ve karbonhidrat açığının, ardından da mümkün olduğunca oda ısısında su içerek sıvı açığının bir kısmını kapatmış olur. Hemen ardında çok kaynar olmayan bir kase çorba çok uygun bir devamı sağlar.

4- Ana yemeklere geçmeden yaklaşık 20 dakika beklemeyi başarabilirse çok doğru olur. Bu bekleme süresi hem kişinin açlığının yatışmasını sağlayacak, hem de ana yemeklerden çok büyük porsiyon tüketmesini önler.

Ana yemek hem et grubundan (ızgara ya da haşlama şeklinde pişmiş kırmızı et, tavuk eti ya da balık gibi), hem zeytinyağlı 1 porsiyon sebzeden, hem süt- yoğurt grubundan, hem salatadan, hem de ekmek grubundan (çok büyük bir parça olmamak koşulu ile ramazan pidesi olabilir) oluşmalıdır.

5- Akşam öğününden sonra posa açığı için meyve (en fazla 2 porsiyon), gece boyunca da kan şekeri dengelenmesi için süt ya da yoğurt bir porsiyon tüketilmeli.

Kişi mutlaka tatlı yemek istiyorsa bu saydığımız süt+ meyve öğünü yerine sütlü tatlı (kilo kaybının devamlılığını sağlamak için maksimum haftada 2 ya da 3 kez) tüketebilir. Buna en iyi örnek de sade dondurma ya da güllaç olabilir.

6- Tüm bu saydıklarımızı yaparken dikkat etmesi gereken en önemli tüketim ise oruçlu olduğu saatler dışında su tüketimini en az 2 litre olması.

Kaynak: http://modahaber.com/haber-5591-diyet...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın