Doğanın Büyüsünü Gizemli Kanatlarında Taşıyan Uğur Böcekleri Hakkında 14 Büyüleyici Gerçek
Uğur böcekleri herkesin bildiği ve çoğunlukla sevdiği canlılarıdır ve birçok kültürde şans unsuru olarak kabul edilirler. Bu canlılar aslında tatlı olmaktan çok daha ilgi çekici yönlere sahipler. Hadi bu sevimli böceklere biraz daha yakından bakalım.
1. Uğur böcekleri, Meryem Ana'nın adını almıştır.
Avrupadaki en yaygın uğur böceklerinden biri yedi noktalı uğur böceğidir ve yedi işareti insanlara Meryem Ana'nın yedi acısını çağrıştırır.
2. İsminde böcek olsa da aslında böcek değiller!
3. Kulağa çok çılgınca gelecek ama bazı insanlar uğur böceklerine uçuçböceği, papaz ya da inek şeklinde hitap ediyorlar.
4. Sanılanın aksine uğur böceklerinin kırmızıdan başka renkleri de var!
Birçoğumuz uğur böceklerinin sadece kırmızı ve siyah renklerinden ibaret olduğunu düşünüyor olabiliriz ancak küllü griden metalik maviye kadar birçok renge sahip olabiliyorlar.
5. Renkleri aslında birer uyarı işaret olabilir.
Çizgili kokarcalar güçlü bir koku salgılar ve siyah beyaz desenleri bir uyarı işareti görevi görür. Çok zehirli mercan yılanları canlı kırmızı, siyah ve sarı çizgilerde olurlar. Benzer şekilde Uğur böceklerinin parlak renkleri, yalnızca güzel görünmelerini sağlamaz aynı zamanda onları avcılardan da korur. Bir çeşit uyarı diyebiliriz.
6. Uğur böcekleri kendilerini korumak için zehirli kimyasal salgılarlar.
Panik olmanıza hiç gerek yok! Zira uğur böceklerinin insanları zehirlemesi için ürettikleri zehre kilolarca maruz kalmanız gerekiyor. Yine de pek çok uğur böceği, kendilerini yırtıcı kuşlardan korumak için toksin üretir. Bu sayede tatları nahoş bir hal alır ve kuşlar onları yemekten vazgeçer.
7. Yavrularının yiyebilmesi için fazladan yumurta bırakırlar.
Anne uğur böcekleri bitkilerin üzerine kümeler halinde yumurta bırakır. Tabii bu yumurtaların her biri bir yavruya dönüşmez. Zira kimilerinde embriyo bulunmaz. Bu boş yumurtalar yumurtadan yeni çıkan larvalar için lezzetli bir akşam yemeği anlamına gelir.
8. Uğur böceği larvaları timsahları andırır.
Bebek uğur böceklerini düşündüğünüzde ‘’yaa ne kadar tatlı’’ diyor olabilirsiniz. Ancak durum pek de sandığınız gibi değil! Uğur böceği larvası timsaha benzer, dikenli ve uzundur ama endişelenmeyin çünkü korkutucu görünseler de insanlara zarar vermezler.
9. Uğur böceği pupaları uzaylıları andırıyor.
Koza gibi bir yaşam döngüsü evresi olan pupa aşamasında, uğur böceklerinin hedefi bir bitki örtüsü üzerinde güzel bir yer bulmak, yerleşmek ve uzaylı görünümlü bir pupa olmaktır.
10. Yetişkin uğur böcekleri gizli kanatları sayesinde uçabilir.
Uğur böcekleri havalandıklarında sırtlarında bulunan koruyucu örtüyü kaldırırlar. Altından ince ve kusursuz kanatları çıkar. Bu kanatlar uçmadıkları anlarda katlanarak saklıdır.
11. Uğur böcekleri ağustos böceklerinin aksine kışları güçlü bir şekilde geçirirler!
Uğur böceklerini aydınlık yaz günleriyle ilişkilendiririz ancak kışın en soğuk günlerinde bile bizimleler. Kışları dinlenme durumuna girerler ve genellikle kütüklerde veya yaprakların altında gruplar halinde birbirlerine sarılırlar.
12. Uğur böcekleri oldukça oburdur.
Yaprak bitleri, kabuklu böcekler ve etli böcekler gibi bitkilere zararlı böcek türlerini yerler ve gerçekten çok iştahlıdırlar. Tek bir uğur böceği ömrü boyunca 5000 yaprak biti yiyebilir.
13. Uğur böcekleri bizim sayemizde dünyayı dolaşıyor!
Dünyanın farklı bölgelerinde farklı uğur böceği çeşitleri görmeniz mümkün. Uğur böcekleri Birkaç şekilde yayıldılar: Bazı durumlarda insanlar böcekleri tarımsal tehlikelerle savaşmak için getirdiler kimi zaman da ticareti yapılan malların üzerine tutunarak yolculuk ediyorlar. Tabii sonuçlar her zaman iyi olmuyor. Zira kimi istilacı uğur böceği türleri yeni katıldıkları ekosistemlere ciddi zararlar verebiliyor.
14. Şarabınızın tadını kaçırabilirler...
Birçok üzüm bağı, soya fasulyesi gibi diğer mahsul tarlalarının yakınında bulunur. Uğur böcekleri, bu mahsulleri istila eden yaprak bitlerini iştahla yerler. Ancak mahsuller hasat edildikten sonra uğur böcekleri yaşamak için yeni bir yere ihtiyaç duyarlar. Bazıları üzüm bağlarına doğru göç eder ve üzümlerin üzerinde yaşar.
Sonra üzüm hasadı zamanı gelir.
Böcekler yanlışlıkla üzüm salkımları ile toplanır ve bahsettiğimiz gibi uğur böcekleri korktuğunda, kokulu bir savunma sıvısı fışkırtırlar. Bunun sonucunda Elde edilen şarap, yer fıstığı veya kuşkonmaza benzeyen özel bir kokmuş tada sahip olur. Afiyet olsun, tabi içebilirseniz!
Yorum Yazın