Dolar Kuru Serbest Kalmıyor! Dövizde Tedbir Listesi Uzarken Bir Yenisi Eklenir mi?
Dolar Kuru Serbest Kalmıyor! Dövizde Tedbir Listesi Uzarken Bir Yenisi Eklenir mi?
Dolar, Türkiye'de vatandaşın ekonomik göstergelerinde önemli yer kapsar. Dolardaki yükseliş kötüye yorulurken, TL'nin değer kaybı açısından teoride de önemlidir. 2018 yazı ve 2021 sonu yaşanan kur atakları hala taze travmalar barındırırken, yine 2021 sonlarında izlenmeye başlanan Türkiye Ekonomi Modeli de ihracata dayalı olduğundan kur dengesi ayrı bir boyut kazanıyor. İthal bağımlı ekonomilerde kurdaki yükseliş enflasyon yaratırken, ihracattan gelir beklentisi de kurun yüksek olmasını istemiyor. Son günlerde de bu tartışmalar iyice kızışıyor. Serbest kur rejimi olan Türkiye'de bazı uygulamalar sorgulanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dolar/TL, krizli dönemler olan 2000 yılına 0,5411 (2005 sonrası 6 sıfır atıldığından o dönem 541 bin 100 TL) seviyesinden başlamıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2018'de sistem değişikliği olan seçimler öncesinde 4 TL görülse de seçimler sonrası "Rahip Brunson Krizi" olarak bilinen olayla bu etap çok hızlı geçildi.
Faiz politikasında kesin ve keskin bir değişikliğe gidilince 8 TL'den Ekim ayı başında başlayan yükseliş sanki bir Everest'e tırmanma rekoru sanki bir Starlink projesi edasıyla 20 Aralık'ta o malum KKM açıklamasına değin 18,40'a ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu dönemde kurlarda stabil seyrin yakalanmasıyla övünürken, birçok açıklama yaptı.
İhracatçılar da sürekli bir şikayet halindeydi. Kredi yani finansmana ulaşımda sorun yaşayan üreticiler kurlardaki seviyelerden de fazlasıyla etkileniyorlardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sanayici ve ihracatçılar 2023 yılına girildiğinde bu kez önce Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'yle sonrasında Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'yla görüşerek kurda yükseliş istediler.
İktidara yakın isimlerden Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör de yazısında sistemin ya da modelin başarılarında bahsederken "173 adet" tedbirden de bahsediyor.
Tam karşıt görüşü temsil eden Barış Soydan da aynı tarihli yazısında döviz engellerinden bahsederken, Güngör'ün "173 adet" dediği tedbirlerin bir kısmını açarak, "Dövize yasak üzerine yasak" başlığı atıyor ve maddeler halinde sıralıyor.
Krediyle döviz alınamamasından, alışverişlerde ve çeklerde dövizle ödeme olmamasından,
Şirketlerin kredi geri ödemelerinde ve leasing taksitlerinde kredi kullanamamasından,
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın