Dostoyevski Dersi, Konserler İptal... Ukrayna Krizinden Sonra Tüm Dünya Rusya'ya Tepki Gösteriyor!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Dostoyevski Dersi, Konserler İptal... Ukrayna Krizinden Sonra Tüm Dünya Rusya'ya Tepki Gösteriyor!
Rusya ve Ukrayna arasındaki krizden ötürü son haftalarda Rusya vatandaşı olan insanlara ve Rus kültürüne karşı bir algı oluşmuş halde. İptal edilen Dostoyevski dersinden Eurovision yarışma hakkına kadar üzerinde düşünülmesi gereken birçok sorun var. Tüm dünyanın Soğuk Savaş dönemine benzer şekilde Rusya'ya karşı cephe alması doğru mu, nasıl sonuçlar yaratabilir, ne zaman bitecek, McCarthycilik geri mi döndü... Merak ediyorsanız buyurun içeriğimize. 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçtiğimiz son bir aydır bütün dünya vatandaşlarının gündeminde Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan insanlık krizi var bildiğiniz üzere.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri müdahale göndermesiyle başlayan kriz, Ukrayna ordusuyla beraber gönüllü vatandaşlarının karşı atağa geçmesi ve birçok Ukraynalı ailenin vatanlarını terk etmesine sebep oldu.
Ukrayna'da gönüllü olarak savaşan ve kentlerden tahliye edilen insanların içinde bulunduğu durumu özellikle sosyal medyanın etkisiyle yakından takip eden dünya vatandaşları ise olayların ardından Rusya'ya karşı tepki göstermeye başladı.
Dünyanın dört bir yanındaki insanların önce "Savaşa hayır" sloganlarıyla başlayan bu tepki, günler içerisinde adeta çığ gibi büyüyerek Rusyalı insanlara ve Rusya kültürüne karşı yeni bir algı oluşturdu.
Bu yeni algıyla beraber sadece Rus kimliğinden ötürü birçok sanatçı, özellikle Batı ülkelerinde çalışmakta olan akademisyen, sporcu, müzisyen ve dansçılar artık bu durumdan muzdarip olmaya başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Örneğin geçtiğimiz günlerde Avrupa Yayın Birliği (EBU), İzlanda ve Finlandiya gibi ülkelerin tepkisiyle Rusya'nın bu sene Eurovision'a katılma hakkını men ettiklerini açıkladı.
İtalya'daki Milan Bicocca Üniversitesi, Rus edebiyatçı Dostoyevski'nin derslerini siyasal sebeplerden dolayı önce iptal etti, gelen tepkilerin ardından tekrar yürürlüğe soktuklarını açıkladı.
Sanat dünyasında ise ABD'deki en büyük klasik müzik organizasyonu olan Metropolitan Opera, olayların ardından Vladimir Putin'i destekleyen sanatçıları bünyesinde barındırmayacağını açıkladı.
Geçtiğimiz gün ise Netflix ve TikTok platformları, Rusya'daki aktivitelerine kısıtlamalar getirdiklerini duyurdular.
Aslında yaşanan tüm bu son gelişmeler, özellikle sosyal medyadan aşina olduğumuz "linç kültürü" kavramını akıllara getiriyor olabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yakın tarihe baktığımızda Rusya kültürüne karşı ortaya çıkan bu algının aslında ilk kez yaşanmadığını görüyoruz.
Asıl ismini ABD senatörü Joseph McCarthy'den alan McCarthycilik kavramı, özellikle 1950'li yıllarda Sovyetler Birliği'nin ajanları olduğu düşüncesiyle Komünist Parti'ye karşıt olarak ortaya çıktı.
"İkinci Kızıl Panik" olarak da bilinen bu akım, "komünist yanlısı" olmakla itham edilen birçok ünlü veya ünsüz ismin toplumsal yaşamdan dışlanmasıyla gerçekleşti.
İçinde bulunduğumuz 2022 yılında ise "Tarih tekerrürden ibaretti" söylemini haklı çıkaracak şekilde, bu kez Sovyetler Birliği değil de Rusya ile bağlantısı olan kişiler ve öğelere karşı benzer bir tavır alınmaya başlandı.
Ukrayna'nın içinde bulunduğu insanlık dışı duruma tepki olarak Putin'in politikalarına karşıt olmanın ve "savaşa hayır" demenin tabii ki yanlış bir tarafı yok.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak kafaları karıştıran soru, bu çizginin tam olarak nerede çekilmesi gerektiği... Eskiden Putin'i desteklemiş olmasına rağmen artık desteklemeyen Rus vatandaşların da cezalandırılması gerekiyor mu?
Ya da sadece Rusya'da yaşayan vatandaşlar mı bu duruma dahil edilecek, yoksa farklı ülkelerde doğan ve etnik kökeni Rus olanlar da mı?
Diğer bir yandan Rusya'nın politikalarına destek veren ülkelerin de aynı şekilde tepki alması gerekmiyor mu?
Sonuç olarak tüm bu sorular, Soğuk Savaş sırasında yaşananların tekrar edilmemesi için hem dünya vatandaşlarının hem de gücü elinde tutan organizasyonların dikkatle düşünmesi gereken problemler.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Moskova'da yaşayan iki Rus uyruklu vatandaş Türkiye'ye gelmek istiyoruz dedi. peki neden dedim? Tekrar demir perdeler içinde kalmak istemiyoruz. eski sosyali... Devamını Gör
Eskiden idama karşıydım. Ozellile siyasetçilerin insanlar üzerinde bu kadar etkisini görünce artık değilim. siyasal suçluların idam edilmesi insan haklarına ... Devamını Gör