Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Drama Queen misin Yoksa Sadece Üzgün müsün? Üzüntü Hissinin Neden Olduğunu Anlatıyoruz
Üzüntü ya da sinir gibi hisler birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Günlük hayatımızda yaşadığımız olaylar ya da sevdiklerimizin yaşadıkları gibi birçok sebep duygu durumumuzu değiştirebilir. Üzgün olduğumuz bir zamanda beraberinde genelde çok sinirli de oluruz. Peki bizi en çok üzen şeyler nelerdir? Bunlarla nasıl baş edebiliriz? Gelin birlikte bir bakalım... 👇
Herkes bazen üzgün hisseder, tıpkı herkesin neşe ve öfke gibi daha birçok duygu hissedebileceği gibi.
Duygularımız anlaşılmadığı zaman sinirleniriz.
Verilen bir sözün tutulmamış olması sizi üzer.
Birinin size vermiş olduğu sözü tutmamış olması sizi hayal kırıklığına uğratır. Böyle durumlarla karşılaştığınızda olumsuz düşüncelere kapılırsınız. Ve bu düşünceler sizi daha kötü hissettirebilir. Bu nedenle farklı bir yaklaşım deneyebilirsiniz; Üzüntünüzü ve onu tetikleyen durumu kabul etmeye çalışabilirsiniz.
İnsanların şaka adı altında kışkırtıcı ve sevmediğinizi bildiği şeyleri yapması sizi sinirlendirir.
Bu aslında şakadan değil, sizi o an hassaslaştıran ve tetikleyen herhangi bir şeye karşı olan travmanızdan kaynaklanan bir tepkidir. Bununla başa çıkabilmek ve daha iyi hissetmek için kendinize biraz zaman vermeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca size yardımcı olabilecek, arkadaşlarınız ya da aileniz, gibi, insanlardan yardım isteyebilirsiniz.
Sevdiğiniz birinin başına bir şey gelmesi sizi üzer.
Belki de üzgün olan siz değilsinizdir de bir sevdiğinizdir. Destekleyici olmak her zaman düşünüldüğü kadar kolay değildir, çünkü bazen birinin neden üzgün olduğunu ve nasıl başa çıktığını bilmek zordur. Bunun için;
Karşınızdakine iyi olup olmadığını sorabilirsiniz. Sadece kontrol ediyor olmanız bile sizin onu umursadığınızı ona hissettirecektir.
Yargılamadan onu dinleyin, böylece hissettiklerini anlamaya çalışabilirsiniz.
Yaşadığımız çevrede meydana gelen olaylar bizi aynı anda hem öfkeli hem de üzgün hissettirebilir.
Zihinsel sağlık için elbette çevre de çok önemli bir faktördür. Maalesef etrafınızda olup bitenlere kayıtsız kalamıyor olabilirsiniz. Toplumlar olarak derin üzüntüler yaşanan dönemlerde her bir birey kişisel olarak suçlu hissedebilir ve günlük faaliyetlerini yapmakta bile zorlanabilir. Üzgün hissetmek depresyonunuzun olduğu anlamına gelmez. Fakat ruh haliniz hayatınızı ve nasıl çalıştığınızı kesintiye uğratmaya başlatıyorsa bir uzman tavsiyesi almanızı öneririz.
Üzgün olmak aslında gayet doğal bir şeydir.
Başka bir deyişle, üzgün olmak bir durumla başa çıkmadığınız anlamına gelmez. Aksine, o durumla başa çıkmanıza ve devam etmenize yardımcı olur. Uyum sağlamanıza, kabul etmenize, odaklanmanıza da yardımcı olabilecek önemli bir duygudur. Dahası, üzüntünüzü yönetmeyi öğrenebilirsiniz.
Bunu yapmak çok fazla zaman alabileceği gibi çok kısa bir süre içerisinde de olabilir. Peki bunu nasıl yapabiliriz?
Öncelikle, üzgün hissettiğinizi kabul edin.
Bazen üzüntüyü yönetmek için tek ihtiyacınız olan şey nasıl hissettiğinizi kabul etmektir Aktif olarak bir şeyler yapmak için ise bu ipuçlarını deneyebilirsiniz;
İşlerin düzeleceğine güvenmek. Duygularınızın zaman ve çaba ile azalacağına güvenmek her iyi şeyin başlangıcıdır.
Kendinize ve çevrenizdeki insanlara karşı dürüst olun.
Hoşunuza giden ve sizin için iyi olan şeyleri yapın. Hayatınızı daha zevkli hale getirmenin yollarını bulun: müzik dinleyin, yürüyüşe çıkın, kitap okuyun...
Üzüntünüzün sebebi hakkında yapabileceğiniz bir şey var mı? Sizin elinizde olan bir şey mi yoksa dışarıdan gelişen bir olay mı? Bunu tespit ederseniz daha doğru bir yaklaşıma sahip olabilirsiniz.
Üzüntü ile depresyonun aynı şey olmadığını unutmamalısınız.
İşler sizin kontrolünüz dışındaysa, seçenekleriniz hakkında güvendiğiniz biriyle konuşabilir veya durumu olduğu gibi kabul etmeye çalışabilirsiniz.
Uyku ve yeme düzeninizi idare ettirmenin zor olduğunu biliyoruz ancak aldığımız enerji miktarının vücudumuza olan etkilerini göz ardı etmemeliyiz. Bu nedenle mümkün olduğunca bu ikisinin dengesini bulmalısınız.
Başkasına yardım etmeyi deneyebilirsiniz. Sosyal yardımlarda bulunan bir topluluğun parçası olmak moralinizi yükseltebilir.
Bir profesyonelden yardım istemekten çekinmeyin. Uzman desteğine ve tavsiyesine göre bir yönlendirmeye ihtiyacınız olabilir.
Yorum Yazın