onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bilenleri İki Günlük Rakıcıdan Kırk Yıllık Müdavime Dönüştüren 15 Rakı Ölçü Birimi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bilenleri İki Günlük Rakıcıdan Kırk Yıllık Müdavime Dönüştüren 15 Rakı Ölçü Birimi

Rakı masasında çok bilmişler pek sevilmez ama rakınız servis edilirken istediğiniz miktar tek ya da dubleden az ya da çoksa, bu ifadeleri kullanarak hem nokta atışı yapabilir hem de tam bir rakı müdavimi imajı oluşturabilirsiniz.

1. Gözyaşı

1. Gözyaşı

Sofrayı ilk terk edecek kişinin gitmeden önce içmesi adet olan yaklaşık 10 mililitrelik rakı miktarıdır. Gözyaşını içtikten sonra oturmaya devam etmek sofra adabına uygun değildir.

2. Kapak (Yolluk)

2. Kapak (Yolluk)

Adı üstünde yolluk... Uzun bir rakı sefasından sonra topluca kalkıştan önce masadakilerin her birinin içtiği son rakıdır. Göz kararı olmakla beraber yaklaşık miktarı 20 mililitreye denk gelir.

3. Kaymakam Teki

3. Kaymakam Teki

Klasik tekin yüzde 75'ine tekabül eden kaymakam tekinin yaklaşık miktarı 30 mililitredir. Genellikle içmeye alışık olmayanlara ya da geçerken uğrayanlara rakı bu şekilde ikram edilir. Bu adı alması hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan en yaygını erken kalkacağı için az içen kaymakama gönderme yapıldığıdır.

4. Tek

4. Tek

Klasik tek 40 mililitreye karşılık gelir. Uzun saatler keyif alarak içenlerin tercih ettiği miktardır. Tek isteyene ısrarla fazla servis edilmemelidir. Favori davetleri 'İki tek atalım'dır.

5. Denk

5. Denk

Denk klasik tekten az bir miktar fazla olmasına rağmen tekin bir çeşidi olan yaklaşık 50 mililitrelik rakı ölçü birimidir. O anda duble içesi olmayan ama tek içmeyi de kendisine yakıştıramayanların tercihidir.

6. Pavyon Dublesi

6. Pavyon Dublesi

Bilenler bilir herhangi bir pavyona gidip duble rakı istediğinizde kesinlikle o kadeh dubleye kadar doldurulmaz. Bu duruma gönderme yapmak için tekten fazla dubleden az olan 60 mililitrelik miktara pavyon dublesi adı verilmiştir.

7. Kız Dublesi

7. Kız Dublesi

( Evet cinsiyetçi bir isimlendirme ama maalesef bu şekilde kullanılıyor. ) Kadınların içemeyeceğini düşünen erkeklerin adlandırdığını düşündüğümüz bu ölçü miktarı yaklaşık olarak 70 mililitreye tekabül eder. Klasik duble içen kadınlar olduğu gibi bunu içen erkekler de vardır.

8. Duble

8. Duble

Klasik duble 80 mililitreye denk gelir. 1. duble sağlığa yarar, 2. duble keyif yapar, 3. duble yerinde karar, 4. duble kafayı sarar, 5. duble çeneyi açar, 6. duble sağa sola çatar, 7. duble kavga çıkar, 8. duble kan çıkar, 9. duble gözünü hastanede açar, 10. duble hakim sual sorar.

9. Komiser Dublesi

9. Komiser Dublesi

İşte olayın sertleştiği noktaya geldik. Muhteşem adıyla bizi bizden alan komiser dublesi 90 mililitrelik ölçüsüyle dublenin üstündeki ilk miktardır. Komiser dublesini içen için güvendiği bir şey var ki komiser dublelerini götürüyor denir.

10. Azman

10. Azman

Adı üstünde Azman... 100 mililitrelik rakı miktarına denk gelir.

11. Tren Dublesi

11. Tren Dublesi

110 mililitrelik rakı miktarını belirtir. Azmandan daha azman olan bir miktara ancak bu kadar naif bir isim bulunabilirdi. Tren nereye gidiyor merak konusu.

12. Domuz Sıkısı

12. Domuz Sıkısı

Yaklaşık olarak tek ve dublenin toplamı kadar olan 120 mililitrelik rakı duble miktarıdır. İçimine alışması zor olsa da alışanın bırakamadığı bir rakı adabıdır. Daha çok evde içenlerin tercihidir.

13. Keşan Dublesi

13. Keşan Dublesi

Trakya'ya gelmiş bulunuyoruz lütfen kemerlerinizi bağlayınız. Şaka bir yana iyi içtiklerini biliyoruz ama gerçekten bu kadar abartıyorlar mıdır? 130 mililitreye karşılık gelen rakı dublesine bu isim verilmiş. Tabii Keşan'a gidip bana bir Keşan dublesi demenin lüzumu yok. Onlar için bu sıradan bir duble olmalı.

14. İpsala Dublesi

14. İpsala Dublesi

İpsala dublesi 140 mililitrelik ölçüsüyle adeta sınırları zorluyor. İpsalalılar, dubleleriyle sanki Keşanlılara 'Görüyoruz ve arttırıyoruz' demişler.

15. Buz Payı

15. Buz Payı

Buz payı ise adından da anlaşılacağı gibi bardakta sadece buz koyacak kadar boşluk bırakılan, 150 mililitreye karşılık gelen rakı ölçü birimidir. Genellikle yaşını almış rakı müdavimlerinin tercih ettiği bu miktar artık son noktadır.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
198
50
22
15
9
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
berk türker

Ne zaman içsem şu rakıyı yüzümde bir tebessüm Mustafa Kemal Gelir aklıma paşam da az değildir hani sağlam içer.

M CAN

Buz payının sadece adı vardır. Sek, susuz rakıya buz konmaz. Rakı adabına terstir..

Barış Karatürk

bozar zaten rakıyı kristalleşir