onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Düzenine Karşı Çıkarak Tarihin Akışını Değiştiren 17 Kadın

Dünya Düzenine Karşı Çıkarak Tarihin Akışını Değiştiren 17 Kadın

Amy Santiago
08.03.2021 - 17:00

Her dönem kadınlar binbir zorlukla karşılaşmış ve her dönem buna 'dur' diyen bir kadın olmuş. Alışılagelmişin dışına çıkarak, tüm bu sonuçlara 'Dur!' diyen kadınlarımız, tarihin tozlu sayfalarından bugüne kadar yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Mary Wollstonecraft

1. Mary Wollstonecraft

1759-1797 yılları arasında yaşamış İngiliz yazar hem erkeklerin hem de kadınların akıl ve muhakeme sahibi varlıklar olduğunu belirtmiş ve toplumun mantık üzerine kurulmasını tahayyül etmiştir. Feminizm kavramından bahseden ilk yazardır ve kadın haklarının yasalaşmasını ortaya atmıştır.

2. Boudicca

2. Boudicca

Boudicca'nın eşi M.S. 1. yüzyılda Britanya klanlarından birinin başındaydı. Ölümünün ardından Romalılar bölgeyi ele geçirmek istemiştir. Ancak Boudicca kızlarını da yanına alarak direniş başlatmıştır. Başlarda başarılı olan direniş, Roma'nın Britanya valisinin desteğiyle bastırılmıştır. Boudicca ise bu direniş sonucu esir düşmemek için kendini zehirlemiştir.

3. Susan Brownell Anthony

3. Susan Brownell Anthony

Köleliğin kaldırılması için mücadele etmiş, 1861 yılında Amerika Kölelikle Mücadele Derneği'nde görev almıştır. Kadınlara erkeklerle eşit ücret verilmesi talebinde bulunmuş, 1872'de bir grup kadını oy kullanmak için sandık başına götürmüş ve kadınlara oy hakkı tanıyan anayasa maddesinin oluşturulmasında önemli katkılar sağlamıştır.

4. Harriet Beecher Stowe

4. Harriet Beecher Stowe

1852 yılında, Amerika'da 'Uncle Tom's Cabin' adlı kitabıyla köleliğe karşı olduğu görüşünü yazmış ve aynı zamanda Kentucky'de bir plantasyondan kaçan ve aranan siyahiyi saklamıştır. Kölelik karşıtı görüşü kısa sürede topluma yayılmış ve yazar ABD ve Birleşik Krallık'ta ün kazanmıştır.

5. Florence Nightingale

5. Florence Nightingale

Kırım Savaşı sırasında yaralı askerlere gece gündüz yardım etmiş ve bu sebepten ötürü kendisine 'Lambalı Kadın' denmiştir. Modern hemşireliğin kurucusu ve öncüsü olmuş, Hindistan'daki açlık yardımını savunmuş ve kadınların iş gücüne katılımını kabul ettirmek için çalışmalarda bulunmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Simone de Beauvoir

6. Simone de Beauvoir

Yazmış olduğu 'Kadın: Efsane ve Gerçek' adlı denemesinde, erkeklerin kadınları gizemli 'diğer'ler olarak gördüğünü belirtir. Varoluşçu feminizm akımına öncülük ederken, 'Kadın doğulmaz, kadın olunur.' diyerek var oluşun özden önce geldiği prensibine ulaşır.

7. Eleanor Roosevelt

7. Eleanor Roosevelt

İnsan hakları savunucusu olan Eleanor Roosevelt, 1933 yılında hayatına ve etkinliklerine kısıtlama getirmesi nedeniyle istemediği ABD First Lady'liğinin sahibi oldu. 1946 yılında BM İnsan Hakları Komisyonu'nun ilk başkanı olmuş, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin yazımında etkin rol oynamıştır.

8. Rosa Louise Parks

8. Rosa Louise Parks

1955 yılında Alabama'da siyahilere karşı uygulanan ayrımcılığa karşı çıkmış, otobüslerde siyahiler için ayrılan bölüme değil, beyazların olduğu bölüme oturmuştur. Bunun sonucunda 1 yıl hapis cezası almış, ancak ayrımcı bir devrin kapanmasına öncü olmuştur.

9. Anne Frank

9. Anne Frank

Adolf Hitler'in Hollanda'ya girmesiyle, Yahudi olan Frank ailesi zor günler yaşamıştır. Annesi ve ablasının SS merkezine götürülüp Yahudi olarak işaretlenmesi sonucu Anne bir ofis binasında 2 yıl saklanmıştır. Bu sürede yaşadıklarını bir günlüğe yazmış ve Yahudi soykırımına ışık tutmuştur.

10. Indira Gandhi

10. Indira Gandhi

Hindistan tarihindeki tek kadın başbakan olan Indira Gandhi, dünya siyaset tarihinin en önemli isimlerinden biri olmuştur. Tüm azınlıkların birliğini sağlamaya çalışmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Eva Peron

11. Eva Peron

Oyuncu olarak başladığı kariyeri, eşinin başbakan olduğu dönemde kadın hakları için çalışmıştır. Aktif olarak siyasetin içinde yer almasa da, işçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol oynamış ve 1947 yılında kadınların oy verme hakkına sahip olmalarını sağlamıştır.

12. Germaine Greer

12. Germaine Greer

Kadınların ezilmesi ve aile kavramları üzerinde duran yazar, radikal feminizmin öncüsü olmuştur. Ona göre moda endüstrisi ve ilaç sanayii çoğunlukla kadınların köleleşmesine neden olan birer unsurdur.

13. Bertha von Suttner

13. Bertha von Suttner

Savaş yıllarının ardından, 1891 yılında Bertha von Suttner Avusturya Barış Sevenler Derneği'ni kurmuş; savaş durumlarının son bulması için birçok çalışma yaparak ilk kadın barış akvitist olmuştur. Yazmış olduğu 'Silahları Bırakın' adlı romanıyla da Nobel Barış Ödülü alan ilk kadın olmuştur.

14. Benazir Bhutto

14. Benazir Bhutto

İlk kadın Müslüman başbakan olan Benazir Bhutto, Müslüman kadınların siyasi hayatta yer bulması adına oldukça değerli bir adım atmıştır. Kadınların ve yoksulların haklarını koruyarak dünyaya iyi bir örnek olmasının yanında, Pakistan'ın yönetiminin diktatörlükten demokrasiye geçişini sağlamıştır.

15. Irena Sendler

15. Irena Sendler

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Nazilerin Polonya'da Yahudi soykırımına göz yummamış, hayatı pahasına Varşova'daki gettodan 2.500 çocuğu gizlice çıkararak hayatlarını kurtarmıştır. Savaş yıllarından sonra da sosyal yardım kuruluşlarında görev almaya devam etmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. Emmeline Pankhurst

16. Emmeline Pankhurst

Köleliğe karşı olmuş, kadınların seçme ve seçilme hakkı için her fırsatı kullanmıştır. Kadın özgürlüğünün ancak erkeklerle eşit siyasal haklar elde edilerek gerçekleşebileceği düşüncesiyle Kadınlar Oy Birliği'ni kurmuştur.

17. Emily Murphy

17. Emily Murphy

İngiliz İmparatorluğu'nun ilk kadın yargıcı olan Murphy, kadınlara yapılan kötü muamelenin değişmesi yoğun çaba harcamıştır. Dört kadınla birlikte Kanada Yasası'nı hazırlamıştır ve temelinde yer alan 'Kadın, insan olarak dikkate alınmamalıdır.' düşüncesinin kökten değişimini sağlamıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
65
37
5
4
3
2
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mareşalizm

Keşke bi Tomris Hatunu da koyaydınız.Kendi tarihimizi de anlardık en azından.Yada Haseki Hürrem Sultan... .Çok örnek var ama koymayı bilene işte.

Mareşalizm

abi keşke araştıraydın. hürrem sultan mesela, o zamanda delilerin öldürüldüğü halde müzik ile iyileşeceğini düşünüp hastaneler açmış.yada tomris hatun. tarih... Devamını Gör

emirjoe

tomris hatun hürrem sultan kösem sultan aklıma şimdilik bunlar geliyor.