onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Genelinde Aşı Kavgası Başladı! Pfizer ve BioNTech'in Koronavirüs Aşısı Türkiye'ye Ne Zaman Gelecek?

Dünya Genelinde Aşı Kavgası Başladı! Pfizer ve BioNTech'in Koronavirüs Aşısı Türkiye'ye Ne Zaman Gelecek?

R.G.
12.11.2020 - 10:26

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin bulduğu aşı, dünya gündemine oturdu. Prof. Dr. Uğur Şahin, '2021'in ilk 3 ayı içinde Türkiye'ye aşı getirme imkanı olur. Sağlık Bakanlığı kaç doza ihtiyaç olduğunu ve zamanını bildirirse Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz' dedi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise, Türkiye'nin 3'üncü faz çalışmalarında yer aldığı için öncelikli ülkelerden olduğunu vurguladı. Öte yandan aşının yüzde 90'ın üzerinde etkili olduğunun açıklanması üzerine tüm dünyada dağıtımın nasıl yapılacağı kavgası başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2021'in ilk 3 ayında aşı Türkiye'de

2021'in ilk 3 ayında aşı Türkiye'de

Prof. Dr. Uğur Şahin 2021’in ocak, şubat, mart aylarında Türkiye’ye aşı dozları getirme imkanı olacağı müjdesini verdi.

Hürriyet'ten Ufuk Aktuğ ve Celal Özcan'ın haberine göre 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1.5 milyar doz aşı üretileceğini söyleyen Prof. Dr. Şahin, “Sağlık Bakanlığı ile protokol sağlarsak 2021’in ilk üç ayında Türkiye’ye de aşı dozlarını getirmeye imkan olur. Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı: Anlaşma yapılacak

Sağlık Bakanlığı: Anlaşma yapılacak

Aşı için Sağlık Bakanlığı, işbirliği detaylarını netleştirmeye hazırlanıyor. Türkiye’ye ne kadar geleceği konusunda netlik olmadığını belirten yetkililer, “3. faz çalışmalarında Türkiye de yer aldığı için öncelikli ülkelerden biriyiz. Ancak ilk aşamada ne kadarlık bir aşının geleceği, görüşmeler sonucunda belirlenecek. Sürecin çok hızlı bir şekilde ilerlemesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Herkes onu konuşuyor

Herkes onu konuşuyor

Dünyanın önde gelen gazeteleri Prof. Dr. Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci’nin başarısını haber yaptı. İngiliz Times gazetesi çifti manşetine taşıdı. Amerikan New York Times, ‘COVID-19’u çözecek aşının arkasındaki karı-koca ekibi’ başlıklı habere yer verdi. İngiliz Guardian da “Aşının arkasındaki rüya takımı” başlığını attı.

Aşı dünyaya nasıl dağıtılacak?

Aşı dünyaya nasıl dağıtılacak?

Onay gelir gelmez aşının dağıtımına başlanacak. Ancak ısıya karşı hassas olan aşının dünyanın bir ucuna nasıl taşınacağı da merak konusu. ABD’li ilaç şirketi Pfizer, Reuters’a yaptığı açıklamada aşının nakliyesi, saklanması ve sürekli ısı takibi için detaylı lojistik plan ve araçlar geliştirdiğini açıkladı.

Buna göre COVID-19 aşısı, Pfizer’ın kendi geliştirdiği eksi 70 santigrat derecelik nakliye konteynerlerine konulacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tropikal ülkeler endişeli

Tropikal ülkeler endişeli

Sıcaklık kontrol sistemine sahip bu konteynerler, bin ile 5 bin dozu 10 gün boyunca eksi 70 derecede herhangi bir ekstra dondurma işlemine gerek kalmadan taşıyabiliyor. Fakat uzmanlar, Batı’daki en prestijli hastanelerde bile soğuk depolama kapasitesinin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Tropikal iklime sahip ve uzak adalarda yaşayan topluluklar ile ultra soğuk dondurucuların eksikliği dolayısıyla birçok Asya ülkesi de aşının nasıl depolanacağı konusunda endişeli.

Aşı çıkmadan kavga başladı

Aşı çıkmadan kavga başladı

Aşının yüzde 90’ın üzerinde etkili olduğunun açıklanması üzerine tüm dünyada dağıtımın nasıl yapılacağı kavgası başladı. Önceden BioNTech ve Pfizer şirketiyle 100 milyon dozluk anlaşma imzalaması, ABD’ye öncelik tanınacağı tartışmalarına yol açtı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, aşıyı Alman şirketinin geliştirmiş olmasına rağmen önce başka ülkelerde kullanılmasının anlaşılır olmayacağını açıkladı ve AB’yi bir an evvel aşı siparişi anlaşması imzalamaya çağırdı.AB Komisyonu 300 milyon doz sipariş vereceğini duyurdu. AB, aşıyı üye ülkelere nüfus oranına göre dağıtacak. Almanya’ya yüzde 19’a tekabül eden 56 milyon doz düşüyor. Ama Almanya 100 milyon doz istiyor.

'Eşit ve adil dağıtacağız'

'Eşit ve adil dağıtacağız'

Aşı dağıtımında imtiyazlı ülkeler olacağı tartışmalarına karşı BioNTech’ten açıklama geldi. BioNTech Mali İşler Başkanı Sierk Pötting, aşıyı eşit ve adil biçimde dağıtacaklarını, öncelikli ülkeler olmayacağını açıkladı.

New York Times’a röportaj veren Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci, pazar günü aşının yüzde 90 etkili olduğunun açıklanmasını kendilerine Türk çayı demleyerek kutladıklarını anlattı. Haberde çiftin işe yakın bir apartman dairesinde yaşadığı, arabalarının olmadığı ve işe bisikletle gidip geldikleri belirtildi.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu haberler de ilginizi çekebilir👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
126
52
7
4
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bizon Sever

Aşı gelecekte, yaptırmak için bize sıra gelecek inanasım gelmiyor nedense...

marine-offizier

ya ortami karistirmayi ne kadar seviyorsunuz, ortada kavga felan yok.. !! abartmayin aq, kutuplasmayi ne kadar seviyorsunuz.. her sey size göre olacak sizden... Devamını Gör

Halil Değerli

Aşı hayal... Rüyanın hayali.... ..... Aşı toplumu oyalamak ve umut vermek için gündemde tutuluyor.... ..... 🤪