Dünya Kupası'nda Şampiyonluğa Giden Arjantin'de Neden Hiç Siyahi Futbolcu Olmadığını Anlatıyoruz!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Dünya Kupası'nda Şampiyonluğa Giden Arjantin'de Neden Hiç Siyahi Futbolcu Olmadığını Anlatıyoruz!
Arjantin'in bu yılki Dünya Kupası'ndaki başarısını takip ederken, bilindik bir soru ortaya çıktı: ''Arjantin takımında neden siyahi futbolcu yok? Brezilya gibi diğer Güney Amerika ülkelerinin tam tersine, Arjantin'in futbol takımında neden hiç siyahi futbolcu yer almıyor? Sebeplerini tek tek anlattık 👇🏻
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2022 Dünya Kupası tüm hızıyla devam ediyor. Messi ve arkadaşları kupa için mücadeleye devam ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Arjantin'i izlerken yıllardır akıllarda beliren soru tekrar canlandı: ''Arjantin'de neden hiç siyahi futbolcu yok?''
Bunun cevabına Arjantin Devleti'nin yıllarca süren beyazlaştırma ve Avrupalılaştırma politikaları.
Arjantin'de 18. yüzyılın sonunda nüfusun üçte biri siyahtı. 1778'de siyahilerin nüfusa oranı %37 iken, 1850'lerde bu oran %15'e kadar düşüyor.
Günümüzde ise bu oranın %2-%5 olduğu tahmin ediliyor. Net bir sayı verilemiyor bu konuda.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Afrika'dan ilk köleler 1587'de Buenos Aires'e geliyor. Yaklaşık 100 yıl Buenos Aires'in ana ticari faaliyeti de köle ticareti oluyor.
1700'lerin sonunda ülkenin iç kesimlerindeki nüfusun yaklaşık yüzde 50'si siyahtı ve Buenos Aires nüfusunun yüzde 30 ila 40'ı siyah veya melezdi.
Arjantin, 1810 ile 1816 yılları arasında bağımsızlık için İspanya ile savaştı. Bu savaşta siyah nüfusu ön cephelere yerleştirdikleri bilinen tarihi bir gerçek.
Cepheye gitmeyen siyah insanlar ise kolera ve sarı humma gibi salgın hastalıkların pençesine bırakılıyor. Ayrıca diğer Güney Amerika ülkelerine göçe zorlanıyorlar.
1895'lere gelindiğinde Arjantin'de o kadar az siyah nüfus kalır ki dönemin hükümeti Afrika kökenli insanları nüfus sayımına kaydetme zahmetine bile girmez.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
O yıllarda nüfusu özellikle İtalya ve İspanya'dan gelen Avrupa göçü yoluyla beyazlatma politikası güdülür.
Siyah kadınlar, Avrupa'dan gelen beyazlarla melezleştirilir.
Ve tum bu politikaların sonunda tüm Güney Amerika ülkeleri arasındaki en düşük siyahi nüfus oranı Arjantin'e ait oluyor.
Bu sebeple de sporda, siyasette ya da medyatik olan herhangi bir dalda siyahi Arjantinli görmek neredeyse imkansız hale geliyor...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Nazilere en çok kucak açan devlet.. Uruguayla beraber...
Paraguay'a yaptıklarını öğrendiğimden beri bi tiksindim ben bunlardan. Bir de bu olay. İnsanlıktan nasibini almamış bunlar.
Al sana Arjantini ülke olarak sevmemem için bir sebep daha.......
Dünyada köleliğin olduğu dönemde yaptıkları için mi diyorsun :) 50 sene öncesine kadar dünyada kölelik vardı. Çok takılmayın yani.