onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Kupası Topunun Mimarları

Dünya Kupası Topunun Mimarları

Fatih
05.06.2014 - 22:42 Son Güncelleme: 27.04.2022 - 14:54

Dünya Kupası’nda, ilk vurulacak topun mimarları Pakistanlı işçiler, yaşadıkları heyecanı anlattı.

AMK Spor

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Beş çocuk annesi Gülşan, ülkesinin katılamadığı futbol şölenini heyecanla beklediğini anlattı. Fransız haber ajansı AFP’nin konuştuğu işçilerin Arjantinli yıldız futbolcu Lionel Messi’den haberleri yok.

Fakat, Pakistan’ın Sialkot kentinin doğusundaki bir kasabada yer alan “Forward Sports” isimli fabrikada onun ve dünya yıldızlarının oynayacağı topları elleriyle hazırlıyorlar. Gülşan, ilk maçı kesinlikle kaçırmayacağını, “Kupa’yı gerçekten dört gözle bekliyorum. İnşallah maçları izleyebiliriz. Yaptığımız toplarla oynayacaklar ve toplarda emeği geçen tüm kadınlar bununla gurur duyuyor” sözleriyle ifade etti.

Kriket sporunun büyük bir tutku olduğu FIFA sıralamasında 159’ncu olan Pakistan’da çok fazla futbol takımı bulunmuyor. Ama en iyi futbol topları üretiminde Sialkot’un dünya çapında bir şöhreti ve uzun bir geçmişi var.

Dünyanın en önemli futbol mücadelelerinde kullanılacak toplar, çoğunlukla bu merkeze sipariş ediliyor. Öte yandan, çocuk emeği sömürüsünün yaygın olduğu ülkeyle çalışan küresel spor markaları son yıllarda bunun önüne geçebilmek için birçok şart koşmaya başladı.

Bu yüzden örneğin, Brazuca’nın haklarını elinde tutan ünlü spor şirketi fabrikada çalışan herkesin 18 yaşın altında olmadığını ispatlamasını istiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

160 dolarlık FIFA onaylı Dünya Kupası resmi topu Brazuca’yı üreten işçilerin aylık geliri ise 10 bin rupi, yani 100 dolar.

Ayrıca, Brazuca’nın yapımı malzemeleri alıp iğneyle ustalık sergilemenin çok daha ötesinde; birçok yüksek teknik beceri gerektiriyor. Her ne kadar fabrika toz topraklı bir bölgenin ortasında bulunsa da, içeride her şey steril tutuluyor.

Brazuca’nın yapımı 40 dakika sürüyor ve fabrika saatte 100 adet üretme kapasitesine sahip. Nüfusun sadece yarısının okur-yazar olduğu ülkede, üstelik de bu kadar teknik bir iş için çalışanlar özenle seçiliyor ve burada ön bir eğitimden geçiriliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın