onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya'nın İlk Başkenti Neresidir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dünya'nın İlk Başkenti Neresidir?

Elif Ateş
27.01.2022 - 10:57

Bir devletin egemenliği altında bulunan topraklara ülke adı verilmektedir. Ülkeler uluslararası antlaşmalara dayalıdır ve sınırlarla belirlenmiştir. Aynı zamanda ülkelerin kendi parlamentoları veya hükümetleri vardır. Bağımsız toprakların tümü olarak adlandırılan ülkelerin başkentleri ve kendilerine özel bayrakları bulunur.  Bazı ülkelerin hükümetleri, devlet başkanları ve başkentleri olduğu halde yarı bağımsız olarak sayılırlar. Ayrıca dünyada yer alan ülkelerin çoğunun sadece tek bir başkenti bulunmaktadır. Fakat birden fazla başkenti olan ülkelerde vardır. Peki, dünyanın ilk başkenti neresidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Devletin yönetildiği merkez şehirlere başkent denir. Aynı zamanda başkentler, bir ülkenin hükümet merkezi olarak da tanınırlar. Yönetim biçimlerine göre başkentin özellikleri değişebilir. Hükümdarın devlet başkanı olduğu yönetim şekillerinde, hükümetin başında bulunan kişinin yaşadığı şehir de başkent olarak sayılabilmektedir. Bu genellikle monarşi ile yönetilen ülkelerde görülür. Bir başkentin oluşabilmesi için bazı koşulların sağlanması gerekir. Başkentin bulunduğu şehrin coğrafyasından, tarihi, kültürel özelliklerine kadar pek çok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda başkentin güvenliğini sağlamak için stratejik konumu da büyük önem taşır. Dünyadaki en eski başkent hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Dünya'nın İlk Başkenti Neresidir?

Dünya'nın İlk Başkenti Neresidir?

Mezopotamya'da ilk kentler M.Ö 6000 yıllarında kurulmuştur. Bu kentler, Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alır. Ancak başkentlerin oluşabilmesi için kentler yeterli değildir. Devlet örgütlenmesi ile başkentler meydana gelir. Akad hanedanın kurucusu olan ve Agade kralı olarak bilinen Büyük Sargon, M.Ö 2350 yıllarında Sümer kent devletlerini zorla ele geçirmiştir. Güney Mezopotamya olarak da bilinen Irak'ın güneyinde bulunan bu yerde bölgesel bir devlet kurmuş ve ilk başkent ortaya çıkmıştır.

Büyük Sargon ve ondan sonra gelecek diğer krallar, ele geçirdikleri yerlerdeki büyük ganimetleri başkentlerinde topladılar ve burada çeşitli tapınaklar kurdular. Ayrıca birçok kamusal binada buraya kuruldu. Mezopotamya'da ilk başkent olarak bilinen bu yer, diğer kentlerden oldukça farklıdır. Başkent hem kralın yaşadığı hem de tüm zenginliklerin toplandığı yer olarak bilinmektedir.

Babil Kralı Hammurabi, M.Ö 1750 yıllarında Akad ve Sümer şehirlerini tek bir yönetim altında birleştirdi. Böylelikle bölgesel devlet son buldu, imparatorluk dönemi başladı. Babil başkent olduktan sonra, fethedilen topraklardaki ganimetler burada toplanmaya başlandı. Antik Çağ dönemindeki imparatorluklarda başkentin sık sık farklı yerlere taşındığı düşünülmektedir. Özellikle Antik Mısır'da her firavun kendi başkentini seçmiştir.

Kralların kendilerine ait bir kent kurmaları, Sümerler döneminden beri gelen önemli bir iştir. Ancak bu başkentler, ekonomik veya siyasi sebeplerden dolayı kurulmamıştır. Sadece gelen kralın görkemini yansıtmak amacı ile oluşturulmuşlardır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
2
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın