Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünyanın Çatısı: Tibet

Dünyanın Çatısı: Tibet

Esat Akbal
14.08.2014 - 12:45 Son Güncelleme: 14.08.2014 - 12:48

Nasıl Bir Yerdir Tibet?

Çin'in özerk bir bölgesi olan Tibet'e girdiğinizde kendinizi farklı bir dünyada gibi hissedersiniz. Hükümetin desteklediği Han ve Hui Çinlileri'nin göçü ile sindirilmeye çalışılsa da geleneksel tibet kültürü bölgede halen çok güçlüdür.

Tibet platosu, Qinghai’nin büyük kısmını, Sichuan ilinin batısını, Yunnan’ın kuzeyini ve Gansu’nun güneybatısını kapsar. Bu nedenle, Tibet “dünyanın çatısı” olarak adlandırılır.

Türkiye'den Tibet'e düzenli olarak tur yapılamamaktadır. Türkiye'deki acentelerin Çin üzerinden Tibet'e tur yapmak istemeleri hem maliyetli olmakta hemde zaman açısından uzun sürmektedir. Bu sebeple genelde yeterli katılımcı sayısı oluşamadığındna organize olunamamaktadır.

Tibet zor coğrafi koşullar içerdiğinden herkesin ziyaret edebileceği bir ülke değildir. Başkent Lhasa'nın 3650 metre yükseklilte oluşu turlara katılmak isteyenlere fiziki zorluklar çıkartmaktadır. Bu nedenle aşağıda belirtilen rahatsızlıkların olması halinde kesinlikle Tibet turuna katılmayınız.

-Yüksek tansiyon, Kalp sorunları, Astım rahatsızlıkları, Kolestirol sorunları, Aşırı kilo, Aşırı alkol ve sigara tüketimi 

Ayrıca gün içinde farklı yükseklikleri içeren geziler olduğundan vücut ritmi sürekli değişime uğramaktadır. Bol bol su tüketmelisiniz.

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu Nepal üzerinden uçakla başkent Lhasa'ya gitmektir. Tibet'e ulaşımın bir diğer yolu ise Istanbul-Pekin-Lhasa. ( Istanbul-Pekin ve Çin Havayolları ile Lhasa) Yalnız bu parkur oldukça uzun sürdüğü ve maliyetli olduğu için tercih edilmemektedir. Ayrıca bu yolu tercih edenler Çin vizesi de almak zorundadır.Nepal'deki yerel acenteler düzenli olarak uygun mevsimlerde Tibet turları düzenlemektedir. Nepal ve Tibet turunu bir arada yapmak hem ekonomik hemde seyir zevkine doyum olmayan coğrafyaların bir arada gezilmesini olanaklı kılmaktadır. Bu turun süresi minimum 15-17 gün olabilmektedir.

Aklınızda Bulunması Gerekenler

Tibetliler, Tibet Krallarının zamanından beri Türklerin dostu olmuşlardır.

Tüm batı dillerinde kabul gören Tibet adı Türkçe'den alınmıştır.

En önemli şehirleri başkent Lhasa, Shigatse be Gyantse'dir.

Tibet saat olarak Türkiye'den 5.5 saat ileridedir. Aynı saat dilimi uygulanmaktadır.

Gsm operatörü, Turkcell, Vodafone ve Avea hattını desteklemektedir. 

Seyehatiniz bitiminde üzerinizdeki Yuan parasını değiştirmeyi unutmayın. 

Alkol ve sigara yasağı bulunmamaktadır.

Halkın %87'si Budisttir. 

Tibetliler batılaların gelmesiyle paranın değerini öğrenmişlerdir. Gerçek fiyatları bir iki gün içinde öğrenmeniz pek mümkün olmayacağından sonuan kadar pazarlık yapmanızda fayda var.

Ne Zaman Gidilmeli?

Tibet'in turist mevsimi Nisan-Mayıs-Haziran aylarıdır. En yüksek hava sıcaklıkları ortalama Nisan 16, Mayıs 20 ve Haziran ayı için ise 22 derecedir. Not: Aynı bölgede ısı bir yerden başka bir yere göre değişiklik arz eder.

Vize

Tibet(Çin) Türk vatandaşlarına vize uygulaması bulunmaktadır. Umumi pasaport sahiplerine sadece gezi süresince vize verilmektedir. Yeşil pasaport sahiplerine giriş izni verilmemektedir.Bulunduğunuz ülkenin Çin konsolosluğundan alınan vize ile Tibet'e girmeniz mümkün değildir. Tibet özerk vizesi bulunduğundan bu vizeyi Çin ya da Nepal'den yetkili acenteler aracılığıyla alabilirsiniz. Ayrıca grup vizesi gerekmektedir. Münferit geçişlere müsaade edilmemektedir. Şayet yalnızsanız çeşitli ülke insanlarından gruplar kurarak Tibet vizesi almanızı sağlayabilirler. Tabi ki onlarla gezmeniz şartıyla.

Gezilmesi Gereken Yerler

Lhasa ve çevresi; Potala Sarayı, Jokhang Tapınağı, Barkhor Sokağı, Sera Manastırı, Norblingka Parkı,Tibet Müzesi ve Drepung Manastırı.

Lhasa – Kathmandu Yolu; Yamdrok Gölü, 3 büyük kutsal gölden biridir.

Nangartse Kasabası, Gyantse (3.büyük şehir) Palcho Manastırı, Shigatzhe (2.büyük şehir) Doğu Tibet Rotası; İklimi, coğrafyası ve bitki örtüsüyle büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Kendinizi İsviçre Alpleri'ndeymiş gibi hissedebilirsiniz. Ziyaret etmek için en uygun mevsim, mart, nisan- eylül, ekim ayları arasındadır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
4
3
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
speedkills

oğlumun adı :))