Dünyanın Dört Bir Yanında Çiftlerin Çocukları İçin Tercih Etmesi Yasaklanmış 22 İsim
İsimler konusunda her ülke Amerika kadar serbest ve rahat değil. Dünyanın farklı yerlerinde yasaklanan 22 isim ise şöyle;
1. NUTELLA
2. AKUMA (ŞEYTAN)
3. ANAL
4. GESHER (KÖPRÜ)
5. TALULA DOES THE HULA FROM HAWAII (TALULA HAVAİ'DEN YAPIYOR HULA)
6. USAME BİN LADİN
Almanya'nın Köln şehrinde yaşayan Türk bir çift, 11 Eylül olayından kısa bir süre sonra, çocuklarına Usame bin Ladin ismini vermek istedi. Fakat yasa belliydi; tercih edilecek isim küçük düşürücü olmamalıydı. Dahası, yasalar anne ve babaların, kendi ülkelerinde kullanılamayan isimleri Almanya'da çocukları için tercih etmesine zaten izin vermiyor. Usame bin Ladin ismi Türkiye'de de yasalara aykırı.
7. ROBOCOP
Meksika, Sonora'da yasaklı isimler listesi yakın bir tarihte yayınlandı. Anne babalar artık Robocop ismini tercih edemeyecek olsa da, Robocop adlı bir çocuk zaten mevcut.
8. CHIEF MAXIMUS
''Max'' birçok ismin kısaltması olarak kullanılsa da Chief Maximus Yeni Zelanda'da yasaklı isimler arasında.
9. BRFXXCCXXMNPCCCCLLLMMNPRXVCLMNCKSSQLBB11116
İsveç isim konusunda oldukça sıkı kuralları olan bir ülke. 1982 yılında soylu ailelerin dışındakileri soylu isimleri kullanmaktan men eden bir yasa yürürlüğe girmişti. Bugün ise yasalara göre; anne babaların tercih edeceği isimler rahatsızlık verici ve uygunsuz olmamalı. Bu kısıtlamaları protesto etmek isteyen bir çift ise çocuklarının ismi olarak fazla güvenli bir güvenlik kodunu tercih etmek istedi. ''Albin'' diye okunan Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 ismine doğal olarak izin verilmedi.
10. @
Çoğu ülkede olduğu gibi Çin'de de semboller ve rakamlar isim olarak tercih edilemiyor. @ sembolü de kullanılmak istendiğinde reddedilen sembollerden biri.
11. CIRCUMCISION (SÜNNET)
Meksika, Sonora'da yasaklı olan isimlerden biri de son zamanlarda rastlanan, sünnet anlamına gelen Circumcision. Facebook, Twitter, Burger King, Rolling Stone ve Pocahontas da yasaklı isimlerden bazıları.
12. HARRIET
İzlandalı anne babalar, yasalara uygun isimler listesinde olmayan bir şey tercih etmek istediklerinde harç ödeyip, hükumet onayı için başvuru yapmak zorunda. Yasalar da oldukça açık; isimler küçük düşürücü olamaz ve İzlanda alfabesinin harflerinden oluşur hatta dil bilgisi kurallarına da uygun olmalıdır.
Zamanında bir aile, kızları Harriet'ın pasaportunu ismi İzlanda diline uygun olmadığı için yenileyemedi. Oğulları Duncan'ın ismi de İzlanda alfabesinde C harfi bulunmadığı için yasaklılar listesindeydi.
13. METALLICA
İsveç'te doğan bir kız bebeğe vaftizinde Metallica adı verilse de sonuç olarak bu isim onay almadı.
14. CHOW TOW (KOKUŞMUŞ)
Chow How ismine sahip olanların 'kafası kokan' diye tercüme edildiği için isimlerini değiştirmek için akın etmesiyle, bu isim Malezya'da yasaklılar listesine eklendi.
15. LINDA
Suudi Arabistan'da 2014 yılında yayınlanan yasaklı isimler listesinde bulunan bir isim de Linda. Batı kültürünü yansıtan diğer birçok isim de listede yer alıyor.
16. SEX FRUIT(SEKS MEYVESİ)
Yeni Zelanda hükumeti zavallı bir çocuk hayatını seks meyvesi anlamına gelen bir isimle geçirmeye mahkum bırakılmadan bu duruma el atmış ve Sex Fruit ismini yasaklılar listesine almış bile.
17. MONKEY(MAYMUN)
Danimarka önceden belirlenmiş yasal isimler listesi olan bir diğer ülke. Listede 7.000 adet isim mevcut ve her yıl yaklaşık 250 isim teklifi geri çevriliyor. Geri çevrilen isimler arasında Monkey, Anus ve Pluto da var.
18. VENERDI (CUMA)
Cuma anlamındaki Venerdi İtalya'da reddedilmiş bir isim sebebi ise ufaklığın ileride alay konusu olma ihtimali. Venerdi ismini değiştirmek zorunda kalan anne baba ise bir sonraki çocuklarına çarşamba anlamına gelen Mercoledi ismini vereceklerini söyledi.
19. NIRVANA
Portekiz yasal ve yasal olmayan isimlerden oluşan 80 sayfalık bir listeye sahip. Yasaklanan 2.000 isimden biri de Nirvana.
20. FRAISE (ÇİLEK)
Fransa'da kızlarına çilek anlamına gelen Fraise ismini vermek isteyen çiftin isteği reddedildi. Sebebi ise; ileride Fraise isminin ''kaldır kıçını'' gibi bir anlama gelen “ramène ta fraise” deyiminden dolayı alay konusu olma ihtimaliydi. Farklı bir isim tercih etme konusunda ısrarcı olan anne baba ise en sonunda Fraisine isminde karar kıldı.
21. "." (NOKTA)
Yeni Zelanda'nın 2013 yasaklı isimler listesinde ''.'' sembolü yani nokta da yer alıyordu. Belli ki çocuğuna ''Full Stop'' olarak okunacak bu sembolü isim olarak vermek isteyen çiftler olmuştu.
22. SARAH
Faslı aileler çocuklarına verecekleri ismi kendi kimlikleriyle uyuşan ve kabul edilebilir isimler listesinden seçmek zorunda. Sarah ise yasaklı isimlerden biri çünkü sonundaki ''h'' harfinden dolayı yazımı İbranice olarak görülüyor. Arapça versiyonu Sara ise Faslı ailelerin tercih edebileceği bir isim.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!