Dünyanın En Eski Müzik Aleti Bulundu
Neandertallere ait olduğu iddia edilen bir flüt seslendirildi.
Geçtiğimiz Temmuz ayında, Suriye'deki antik kent Ugarit'de M.Ö 14. yüzyılda dünyanın en eski şarkısı olduğu düşünülen bir yazılı kayıt bulunmuştu. Müzikologlar, bir lirle çalınmış olması muhtemel şarkıyı Hurri kült şarkısı ya da ilahisi olarak yorumlamışlardı.
İnsanlık tarihinde yazılı kültürün de gerisine gidildiğinde, müzik formlarının tamamen kayıp olduğu düşünülüyor. Öte yandan, insanlığın yaşamında müziksiz bir dönem olmadığı, müziğin yaşamlarının bir parçası olduğu ve bununla ilgili bazı ses kanıtları olduğu belirtiliyor.
2008 yılında arkeologlar güney Almanya'da Taş Devri mağaralarında akbaba ve mamut kemiklerinden oyulmuş flüt parçaları keşfetmişti. Bu müzik aletlerinin yaşının en az 42-43 bin yıl olduğu tahmin edilmişti. Büyük ustalıkla hazırlanan bu flütleri yapmanın çok zor olduğu düşünülüyor.
Araştırmacılar, bu 'ilk flüt'lerin Avrupa'ya 50 bin yıl kadar önce ayak basan Homo sapiens'in (modern insan) ürünü olduğunu tahmin etmişti. Oysa aynı dönemde kuzenimiz Homo neanderthalis'ler de aynı bölgede yaşıyordu. Neandertalların zeka kapasitelerinin flüt yapmaya imkan vermediği zannediliyordu. Ancak bazı arkeologlar, flütlerin yapımcılarının Neandertallar olabileceğini ısrarla vurguluyor.
1995 yılında Slovenya'da, zamanında Neandertalların kullandığı bir mağarada bulunan ve ayı femurundan yapılmış olan flüt de aynı yöne işaret ediyor. Müzikolog Bob Fink, bu dört delikli flütün 4 notayı kusursuza yakın şekilde çıkarabileceğini belirtiyor.
Bunun gerçek bir flüt olduğunu kanıtlamak için Slovenya Ulusal Müzesi bir kopyasını yaptırdı. Sloven müzisyen Ljuben Dimkaroski de aleti seslendirdi.
Flütlerin gerçekten modern insan mı, Neandertallar mı tarafından yapıldığına kesin karar vermek için daha fazla araştırma gerekecek.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın