onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünyaya Tam Anlamıyla Kazık Çakan ve Hala Aktif Bir Şekilde Gezilebilen En Eski 9 Yapıt

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dünyaya Tam Anlamıyla Kazık Çakan ve Hala Aktif Bir Şekilde Gezilebilen En Eski 9 Yapıt

R.G.
02.08.2021 - 10:40

Aslında dünyamız tarihi eserlerle dolu. Kimileri hâlâ aktif olarak kullanılabilirken kimileri artık bir çöküntü hâlinde. Milattan önce ve sonra inşa edilen birçok yapıt, dünyaya kazık çakmış gibi hâlâ dimdik ayakta durabiliyor. Biz de merak ettik ve dünyada aktif olarak kullanılan 9 eski yapıtı sizin için araştırdık.

1. Kolezyum / İtalya (Roma)

1. Kolezyum / İtalya (Roma)

Usta bir komutan tarafından MS. 72 yılında yapılmaya başlanan Kolezyum, halkın eğlenmesi ve gladyatör dövüşleri için kullanılırmış. Kolezyum Dünya'nın 7 Harikası'ndan biri. Aynı zamanda İtalya'nın önemli sembollerinden.

2. Parthenon/ Yunanistan

2. Parthenon/ Yunanistan

Antik Yunan'ın önemli sembollerinden biri olan Arthenon, Athena'nın tapınağıymış. MÖ. 5. yüzyılda inşa edilmiş.

3. Toprak Askerler/ Çin

3. Toprak Askerler/ Çin

MÖ. 248 yılında yapılan bu asker şeklindeki heykeller, UNESCO Kültür Mirasları Listesi'nde bulunuyor. Askerlerle ilgili çeşitli rivayetler de var. Örneğin ilklerin imparatoru olarak bildiğimiz Qin Shi Huang'ın mezarını koruduğuna inanılıyor.

4. Keops Piramidi/ Mısır

4. Keops Piramidi/ Mısır

Keops Piramidi'ni duymayan yoktur. Mısır firavunu adına yapılan anıtsal bir mezar olduğuna inanılıyor. Aynı zamanda yapımının 20 yıl sürdüğü düşünülüyor. Nasıl inşa edildiği ise kesin olarak bilinemiyor. Bunun için yıllardır çeşitli varsayımlar ve tahminler ortaya atılıyor.

5. Göbeklitepe/ Türkiye (Şanlıurfa)

5. Göbeklitepe/ Türkiye (Şanlıurfa)

Dikili taşlar, çeşitli motif ve sembollerden oluşan Göbeklitepe UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunuyor. Göbeklitepe, MÖ. 8 bin dolaylarına kadar kült merkezi olarak kullanılıyormuş. Bu tarihlerden sonra ise terk edildiği düşünülüyor.

6. Sechin Bajo/ Peru

6. Sechin Bajo/ Peru

MÖ. 3500'lerden kalan kalıntıları bulunan Sechin Bajo, büyük bir arkeolojik sit alanı. Yani dünyadaki en eski uygarlık merkezlerinden biri diyebiliriz.

7. Sanchi/ Hindistan

7. Sanchi/ Hindistan

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Sanchi, ünlü bir Budist yerleşkesi. MÖ. 3. yüzyılda yaptırıldığı biliniyor.

8. Ur Zigguratı/ Irak

8. Ur Zigguratı/ Irak

Sümer şehir devleti Ur'un büyük zigguratı olarak bilinir. Yeni Babil İmparatorluğu döneminde harabeye dönse de daha sonra bir kral tarafından restore edilmiş.

9. Newgrange/ İrlanda

9. Newgrange/ İrlanda

MÖ. 3200 civarında inşa edildiği bilinen Newgrange, Mısır Piramidi'nden bile daha yaşlı. İçinde çeşitli odalar bulunuyor. Zamanında bu odalarda insan kemikleri, mezar kalıntıları ve adak sunuları bulunmuş. Aynı zamanda UNESCO'nun dünya mirası olarak tanımladığı yapılardan biri.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
6
5
4
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın