Edinburgh'da Referandum Heyecanı
Edinburgh'da Referandum Heyecanı
İskoçya'da üç gün sonra yapılacak bağımsızlık referandumunun heyecanı, Edinburgh'ta insanların evlerinin camlarına, yol kenarlarına ve tarlalarına koyduğu 'Evet' ya da 'Hayır' pankartlarıyla hissediliyor.
EDINBURGH
İskoçya'da üç gün sonra yapılacak bağımsızlık referandumunun heyecanı, 450 bin nüfuslu başkent Edinburgh'a yaklaşırken insanların evlerinin camlarına, yol kenarlarına ve tarlalarına koyduğu 'Evet' ya da 'Hayır' pankartlarıyla hissedilmeye başlıyor.
Sönmüş bir yanardağın üzerindeki görkemli kalesiyle bilinen Edinburgh'a yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki 45 haneli Carlops köyünde yaşayanlar da Birleşik Krallık'ın kuzeyinde kilt giyen erkekleri, 'gayda' isimli milli çalgısı ve uzun tüylü büyükbaş hayvanlarıyla bilinen, yaklaşık 5,5 milyon nüfuslu İskoçya'nın genelindeki gibi referandumla ilgili farklı görüşlere sahip. Bazı evlerin camlarında 'bağımsızlığa evet' posterlerine rastlanırken, bazı evlerde ve tarlalarının ortasında ise 'bağımsızlığa hayır' işaretlerinin bulunması dikkati çekiyor.
Başkent Edinburgh sokaklarında ise daha çok 'Evet' işaretlerine rastlanıyor. Kamuoyu araştırmaları, bağımsızlığı destekleyenler ile karşı çıkanlar arasındaki farkın çok az olduğunu ortaya koyuyor. Anket sonuçlarının ortaya koyduğu gibi sokaktaki İskoçlar referandumla ilgili farklı görüşlere sahip bulunuyor.
18 Eylül Perşembe günü yapılacak bağımsızlık referandumunda 'Evet' oyu kullanacağını söyleyen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Gavin Christy, 'Referandum İskoçlar için bir fırsat. Evet oyu kullanacağım çünkü hayır dersek, değişen birşey olmayacak ve Londra hükümetinden fazla yetki alamayacağız' dedi.
İskoçya'da çok fazla çocuğun yoksulluk seviyesinde yaşadığını kaydeden Gavin, hükümetin önceliğinin bunun ortadan kaldırılması olması gerektiğini söyledi.
'Hayır'cılar çekinceli
'Hayır' oyu kullanacaklarının adlarını vermekten kaçınmaları ve başkent Edinburgh'da az sayıda 'Hayır' pankartına rastlanması dikkati çekti. Adını vermek istemeyen ancak 'Hayır' oyu vereceğini söyleyen 79 yaşındaki bir kadın, 'Birleşik Krallık'ın içerisinde olmamız gerektiğine güçlü şekilde inanıyorum. Mevcut halimizden memnunuz' dedi.
Yardım kuruluşu çalışanı 62 yaşındaki Bob Randall ise referandumda 'bağımsızlığa evet' diyeceğini dile getirdi. İskoçya'nın çok daha özgür bir ülke olabileceğini söyleyen Bob, İskoçya'yı bağımsız bir ülke olarak görmek istediğini ve vatandaşlarının kendi geleceklerine kendilerinin karar vermesinin önemli olduğunu ifade etti.
Referandumda oy kullanması beklenen 4 milyon kişinin, yaklaşık 500 bininin henüz kararını vermediği bildiriliyor. 38 yaşındaki müzisyen Claire Campbell, 'Birkaç nedenden dolayı kararsızım' diyerek, ne yönde oy kullanacağını bilmediğini ancak 'evet'e doğru kaydığını dile getirdi.
Liderlerden son dakika kampanyaları
Bu arada, liderler referandumla ilgili kampanyalarını sürdürüyor. İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond bugün iş adamları ve iş dünyası yetkilileriyle bir araya geliyor. Salmond iş adamlarına, 'Evet' oyunun İskoç ekonomisinin büyümesine yardımcı olacağını ifade decek. İngiltere Başbakanı David Cameron da bugün İskoçya'da bir konuşma yapacak. Cameron'ın 'İskoçya ayrılırsa, bundan geri dönüş olmayacağı' mesajı vermesi bekleniyor.
Öte yandan İngiltere'nin bazı bilinen yüzleri, referandumla ilgili görüşlerini açıklamaya devam ediyor. İngiliz futbolcu David Beckham, İskoçya'nın birliğin parçası olmaya devam etmesi ve tarihi bağını koruması gerektiğini söyledi.
İskoç halkına 18 Eylül perşembe günü 'İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı' sorusu yöneltilecek. 'Bağımsızlığa evet' sonucunun çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak. Referandumda, 16 yaş ve üzerindeki İskoçlar oy kullanabilecek.
Muhabir: Aslı Aral, İnci Gündağ