Görüş Bildir
Haberler
Ekmek Tüketimini Aniden Bırakırsak Vücudumuzda Ne Gibi Değişimler Yaşanır?

Ekmek Tüketimini Aniden Bırakırsak Vücudumuzda Ne Gibi Değişimler Yaşanır?

Rana Önder
17.09.2022 - 06:57

Genellikle sağlıklı beslenmeye başladığımız zaman ekmek, diyetin dışında tutmak istediğimiz ilk besinlerden birisi olur. Ancak söz konusu karbonhidrat olunca tahılların pek bir önemi kalmaz. Beyaz ekmeği tamamen bırakmak yalnız sağlığınız için değil aynı zamanda cebinizde birazcık para birikmesine de yardımcı olur. Ancak ekmeği kesmek demek bütün ekmekleri yemeyi bırakmak anlamına gelmez. Tahıllı ekmekleri bırakmak bir nevi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri de bırakmak anlamına gelir. 

Tost yemeyi, ekmek yemeyi bırakmak istemeyenler veya buna daha hazır olmayanlar için ilk önce eğer ekmeği tamamen bırakırsak ne olacağına bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Bacağınıza kramp girebilir.

1. Bacağınıza kramp girebilir.

İnsanlar genellikle kilo kaybetmek için gönüllü oldukları zaman karbonhidrat alımını en aza indirmek için tecrübe edinmek isterler. Ancak aslında ekmeği tamamen bırakmak bazı tatsız durumlara neden olabilir. Eğer Keto diyeti yapmayı planlıyorsanız bu ekmek ve karbonhidratı tüketimini neredeyse tamamen keseceğiniz anlamına gelir. Bu durum da bacağınıza kramp girmesine neden olur. Bu acılı kas kasılmaları da genellikle geceleri ortaya çıkar ve bir kaç saniyeden dakikaya kadar sürer.

2. Yorgun hissedebilirsiniz.

2. Yorgun hissedebilirsiniz.

Beyaz ekmek yemek sağlıklı yoldan yeterli karbonhidrat almak için doğru bir seçenek değildir. Buğday ekmeği veya filizlenmiş ekmek yemek sağlığınız için daha iyi olur ve bedeninize daha fazla enerji vermesini sağlar. Çünkü ekmek lif bakımından zengin olmadığı için demir ve magnezyum içeren bu yiyecekler kendinizi daha dinç ve enerjik hissetmenize yardımcı olur. Ayrıyeten yoğun bir iş temposunda veya spora gideceğiniz zamanlarda da yeterli enerjiye ulaşmanızı sağlar.

3. Şeker isteğiniz en üst seviyelere çıkabilir.

3. Şeker isteğiniz en üst seviyelere çıkabilir.

Şeker isteğinizi üst seviyeye çıkarabilir çünkü ekmek size enerji vermek için tüketilebilen bir besindir. Bu yüzden de ekmeği tamamen bırakmak demek enerji verecek başka besin türleri arama anlamına gelir. Kendimizi yoğun ve tamamen bitmiş bir şekilde hissettiğimiz zamanlarda doğal olarak bize hızlıca enerji verebilecek besinler ararız ve bunlar da çoğu zaman ya şekerli bir içecek ya da tatlı olur. Ölçülü bir şekilde ekmek tüketmek ek olarak kilo almanıza neden olmazken, yorgun hissettiğinizde kurabiye veya çikolata gibi tatlılar tüketmeniz kesinlikle kilo almanızı sağlar.

4. Tuvalete gitmek daha zor bir hale gelebilir.

4. Tuvalete gitmek daha zor bir hale gelebilir.

Eğer beyaz ekmeği bırakırsanız bu sizin için bir problem oluşturmaz ama tahıllı ve çavdarlı ekmeği bırakırsanız bu durum tuvalette her zamankinden daha fazla vakit harcamanıza neden olur. Tahıllı ekmek yüksek lif oranına sahiptir ve sindirime olan katkısı ile kabızlığı gidermek için müshillerden daha iyi çalıştığı kanıtlanmıştır.

5. Ani ruh hali değişimleriniz gittikçe daha kötü hale gelebilir.

5. Ani ruh hali değişimleriniz gittikçe daha kötü hale gelebilir.

Eğer hiçbir şeyin ruh halinize bir dilim pizzadan daha iyi gelemeyeceğini hissediyorsanız burada kesinlikle tüm bu olanlar için bilimsel bir açıklama vardır. Karbonhidrat yemek seretonin isimli kimyasalın açığa çıkmasını sağlar. Seretonin de daha iyi hissetmenizi ve hatta iştahınızı kesmenizi bile sağlar. Bu durum da sağlıklı karbonhidrat tüketiminin modunuzu düzeltebileceği ve açlık dengenizi dizginleyebileceği anlamına gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Kalp rahatsızlığı riskinizin yükselmesini neden olabilir.

6. Kalp rahatsızlığı riskinizin yükselmesini neden olabilir.

Kilo vermek isterken ekmeği tam anlamıyla değiştirmek kartların yeniden dağıtılmasına neden olabilir. Tahılı bırakmak beraberinde kalp sağlığıyla ilgili bir takım sıkıntıları da beraberinde getirir. İşlenmiş karbonhidrat elbette kalp sağlığınızı riske atabilir ancak tahıllı ekmek yemek kolesterolünüzü aza indirir ve kalp kondisyonunuzu dengelemenizde ve korumanızda yardımcı olur.

Siz hangi sıklıklarda ekmek tüketiyorsunuz? Hiç ekmeği tamamen bırakmayı denediniz mi?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KürŞad

Görseldeki "ekmeği kesersek" varsayımını bile "dilimlemek" olarak anladığıma göre sanırım ben ekmeği falan kesemem.. (:

dasdasd

ben de dilimleyince daha mı çabuk bayatlıyor acaba diye girdim sayfaya :)