Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Elon Musk: ‘Dahi, Dinamik, Karizmatik ve Son Derece İstisnai Türden Bir Manyak’
Geçtiğimiz günlerde İTÜ öğrencilerinin geliştirdiği Sci-X Hyperloop Pod projesi, dünya çapında 1200 ekibin katıldığı SpaceX Hyperloop Pod Competition yarışmasında en iyi 124 proje arasına girdi. Biz de bu vesileyle olağanüstü bir dehayı tekrar hatırlayalım dedik.
İlk elektrikli arabanın mucidi Tesla'nın dahi çocuğu Elon Musk'ın an itibariyle 13.1 milyar dolarlık bir serveti var. 1971 Güney Afrika doğumlu Musk, bu serveti günde 12 saat çalışmasına borçlu, bu ayrı bir konu. Bizim asıl konumuz ise Musk'ın inanılmaz iş zekasını, teknolojiye delicesine tutkunluğunu; ve ayrıca hem insanlığa hem de çevreye karşı duyarlılığını gözler önüne seren bu 19 madde:
1. Musk'ın kurduğu ilk şirket, web dünyasının ilk 'sarı sayfalar'ı olan Zip2 Corporation (1995).
2. 1999'da, sonradan PayPal'a dönüşen online ödeme servisi X.com'u kurdu.
3. 1998'de, sonradan Dell tarafından satın alınan IT şirketi Everdream Corporation'a yatırım yaptı.
4. 2002 yılında uzay araştırma teknolojileri şirketi SpaceX'i kurdu.
5. Yine 2002'de kardeşi Kimbal ile beraber Musk Vakfı'nı kurdu.
6. Tesla Motors macerasına 2004'te başladı ve elektrikli arabalarla dünyanın geleceğini değiştirmek üzere.
7. Sürdürülebilir, yeşil teknolojilere verdiği önemle bilinen Musk, güneş enerjisi paneli şirketi SolarCity'ye de dev yatırımlar yaptı.
8. Soru-cevap sitesi Mahalo.com da Musk'ın yatırımlarından biri.
9. 2010 yılında yine bir online ödeme sistemi olan Stripe'a yatırım yaptı.
10. DNA dizilimi firması Halcyon Molecular, Musk'ın çok nadir başarısız yatırımlarından biri.
11. Nikola Tesla'nın anısına 2014'te New York'ta açılan bilim müzesine 1 milyon dolar bağışladı.
Müze Wardenclyffe bölgesinde. Tam olarak Nikola Tesla'nın dev bir transmitör kurup kablosuz teknoloji deneyleri yaptığı yerde. Musk bu müzenin otoparkına bir de 'Tesla Supercharger' adını vereceği, dünyanın en hızlı şarj etme cihazını kurmak istiyor.
12. Yapay zekadan deli gibi korkmasıyla ün salmış olduğu halde (hatta tam olarak bu yüzden), çoğu yatırımı bunun üzerine. Örneğin Vicarious.
Musk yapay zekaya hiç güvenmiyor. 'Şeytanı çağırmak gibi bir şey'. Ve bu yüzden de, sektörü kontrol altında tutabilmek için çoğu yatırımını yapay zekanın 'insan canlısı' bir teknoloji olarak kullanılması yönünde yapıyor.
Örneğin 2010'da kurulan Vicarius'a 2014 yılında 40 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Şirket yapay zekaya gerçek insan seviyesinde sağduyu ve dil becerisi entegre etmek gibi fantastik ötesi şeyler üzerinde çalışıyor. Öyle ki Vicarius şöyle tanımlanıyor; 'Aynı insan gibi bir makine. Tek farkı yemek yemesi ve uyuması gerekmiyor'.
13. Musk'ın bir diğer yapay zeka yatırımı olan DeepMind Technologies çoktan Google tarafından satın alındı bile.
CNBC'ye verdiği bir röportajda Musk, yapay zekaya yaptığı tüm yatırımların maddi geri dönüş beklentisinden ziyade, hakikaten orada insanlığı bekleyen bir tehlike öngördüğü ve gözü üzerinde olsun istediği için olduğunu söylüyor.
'Biliyorsunuz bu konuda filmler izledik; Terminatör gibi. Haliyle getirilerinin kötü yönde kullanılmayacağını da sağlamakla yükümlüyüz.'
14. Ocak 2015'te yapay zeka, insansı robotlar ve androidler konulu araştırmalara 10 milyon dolar bağışladı.
Musk yaptığı bağışın bir kısmını bu konular üzerine araştırma geliştirme çalışmaları yürüten Future of Life Institute (Yaşamın Geleceği Enstitüsü)'ne, bir kısmını ise yapay zekanın silah teknolojisinde kullanımını kısıtlayacak çalışmalar arasında paylaştırdı.
15. Aynı zamanda, insanlığın yararına bir çok ödüllü icat geliştiren ve kar amacı gütmeyen X Prize derneğinin yöneticisi.
X Prize, insanlığın yararına olmak kaydıyla icatlar konusunda halka açık yarışmalar düzenleyerek teknolojik gelişmeye destek oluyor. Sürdürülebilir balıkçılık, asteroid'lere yön değiştirtecek fikirler, sentetik astrobiyoloji gibi çok farklı alanlardaki iyi fikir ve icatlar için sahiplerine finansal yardımda bulunuyor.
Verdiği bazı parasal yardımlar arasında 30 milyon dolarlık Google Lunar XPrize, ve 2 milyon dolarlık okyanusların bozulan ekosistemlerini iyileştirme konulu Wendy Schmidt Ocean Health XPrize gibi ödüller var.
16. Beyin sinyallerini analiz eden ürünler geliştiren NeuroVigil isimli girişimin de finansörü.
2007'de kurulan NeuroVigil, dünyanın ilk portatif beyin monitörü iBrain'in yaratıcısı. Mayıs 2015'te Musk bu şirketin en büyük yatırımcısı oldu.
NeuroVigil beyinden gelen elektrik sinyallerini analiz edebilmek üzerine çalışıyor ve bu sayede nörolojik ve nörodejeneretif hastalıkların teşhis ve tedavisini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca uzaya giden astronotların beyinsel reaksiyonlarını çözümleyebilmeyi.
17. Musk'ın kafayı taktığı en son husus ise, saatte 800 km hızla seyahat etmeyi sağlayacak teknoloji Hyperloop idi.
Hyperloop, insanları kapsül benzeri ulaştırma araçlarıyla taşıyan ve saatte 800 km hız yapacak bir ulaşım sistemi. 2013'te XSpace'te bu konuyu bir yarışma konsepti olarak halka açtı ve hatta kendi fikir ve araştırmalarını da katılımcıların kullanımına sundu. Halen bu konuda çalışmalar ve yarışmalar devam ediyor.
19. "Dahi, dinamik, karizmatik ve son derece istisnai türden bir manyak".
Eski bir çalışanı kendisi hakkında bunları söylemiş.
Sonuç olarak Musk, insanlığın internete bakış ve interneti kullanış biçimini değiştirip şekillendiren en önemli ikonlardan biri. Bunun yanında çevreye ve sürdürülebilirliğe yönelik yaptığı çalışma ve katkılarla, başka çok zeki ve genç beyinlere verdiği maddi manevi destekle de tam bir 'insan gibi insan'.
Yorum Yazın
Bu adamla alakalı anlamadığım birkaç şey var. Şimdi bu adamı medya tanrı gibi pompaladı. Çoğu ülkede medya bu adamı iyice pazarladı. Neyse anlamadığım nokta ... Devamını Gör
bizim icin anlamasi zor cunku bizde ranta dayali bir ekonomi var. ne kadar deha olursa olsun biri yeni bir seyler yapmaya kalktiginda bu isten pazar kaybedec... Devamını Gör
öz güvenin diğer adı bu adam yaa duruşa bak
insana ben adammıyım dedirtiyor :)