Emekli Bir Öğretmen Ortaya Çıkardı: 'Apartman Süsü' Olarak Kullanılan 2 Bin Yıllık Roma Sütunu
Ülkemizde tarihi yapıları iyi bir şekilde koruyamadığımız ortadayken gündeme gelen bu haber olayın boyutlarını bir adım daha yukarı taşıdı. Antalya Kaleiçi’nde 1996 yılında bulunan Roma dönemine ait 2 bin yıllık granit sütunların, su altı araştırmacısı Mustafa Aydemir tarafından oturduğu 3 katlı binanın girişine süs olarak koyduğu ortaya çıktı.
‘Tazminat ve hakaret davasıyla ortaya çıktı’
Hürriyet’ten Salim Uzun’un haberine göre olay, sütunları fark edip sosyal medya hesabında “2000 yıllık sütunları yürütüp süs eşyası yapmışlar. Bu kadarına pes” yazan emekli sanat tarihi öğretmeni Ertekin Kaya’ya (66) açılan hakaret ve ceza davası ile ortaya çıktı.
"Avrupa’da bu mücadeleyi versem ödül alırdım. Ama Türkiye’de mahkeme koridorlarında sürünüyorum"
Kaya apartmanın önündeki sütunları tesadüfen görmüş 👇
“Gidip eserleri inceledim. Ve hemen fotoğraflarını çektim. Araştırmam sonucu sütunların Kaleiçi’nden buraya taşındığını, üç katlı evin girişine de ‘Sütunlu Konak’ yazıldığını gördüm. Hatta belediyeden bu sütunların mimarı proje içinde yer almadığına dair resmi yazı aldım.”
Antalya Müzesi Müdürü'nden ilginç cevap: "Senin işin yok mu? Sütunların sana ne zararı var?"
Hemen Antalya Müzesi’yle irtibata geçen Kaya sonrasında yaşanaları şöyle aktardı:
“Müze müdürü ile bizzat görüştüm. Fotoğrafları gösterdim. ‘Senin işin yok mu? Sütunların sana ne zararı var’ denince şaşkınlığım ve öfkem daha da arttı. Ama mücadeleyi bırakmadım. Kaleiçi ve diğer bölgelerde amacı dışında kullanılan bütün tarihi değerlerin tek tek fotoğraflarını çekip Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderdim.”
Peki sütunları evinin önüne koyan Mustafa Aydemir ne dedi?
Aydemir ise sütunların tarihi olduğunu bildiğini, ancak koruma altına aldığını savundu:
“Bu sütunlar milattan sonra 2. yüzyıla ait. Bu sütunlar Kaleiçi’ndeki evimizin önündeydi. Ben de müzeden izin alarak 1994 yılında bunları buraya taşıdım ve koruma altına aldım. O sütunları 24 saat kamera ile takip ediyoruz. Kültür tabiat varlığı olarak geçen eserlerin yurtdışına çıkarılması ise yasak.”
Kaya, iki gün önce kendisine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden resmi yazı gediğini ve sütunların Antalya Müzesi Müdürlüğü’ne nakledilmesi talimatı verildiğini söyledi.
Müze Müdürü Mustafa Demirel ise şunları söyledi: “Vatandaş, Roma dönemine ait o sütunları taşıyıp kaldırımın üzerine koymuş. Dönemin müze müdürlüğünden de korumak için izin almış. Ama biz Ramazan Bayramı sonrasında oradan taşıyacağız. Konu bize geldiğinde zaten gerekli çalışmayı başlatmıştık.”
Olayın sosyal medyaya yansılamalarını derledik...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Hadi bu süs olarak kullanan cahil avelin teki peki işi bu eserleri korumak olan müze müdürüne ne demeli asıl dangalak ve küfür edilmesi gereken o allan bılır... Devamını Gör
Bize böyle öğretmenler lazım. 40 yıl yargılanacağınızı bilseniz bile doğru bildiğinizin peşinden koşun.
Cehaletin sobelenişi!