Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Emniyet 77 Bin 400 Bomba Alacak' İddiası Meclis Gündeminde

'Emniyet 77 Bin 400 Bomba Alacak' İddiası Meclis Gündeminde

ATKN
26.01.2015 - 12:18
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için 77 bin 400 adet ses-ışık bombası almayı planladığı iddiası Meclis gündeminde.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu,  İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, 'Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için almayı planladığı 77 bin 400 adet ses-ışık bombasının 180 desibellik ses ve 8 milyon mum ışık saçma etkisine maruz kalanların gözlerinde, kulaklarında ve iç organlarında hasara yol açtığı iddia edilmektedir. Ses-ışık bombasının yayacağı 8 milyon mumluk ışık ise retina hasarı, katarakt gibi kronik zararların yanı sıra kısa körlük yaratma etkisi de taşımaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için 77 bin 400 adet ses-ışık bombası almayı planladığı iddiası doğru mudur?' diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu  İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için 77 bin 400 adet ses-ışık bombası almayı planladığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. 

Ses ve ışık bombalarının insan sağlığına olan kalıcı etkilerine değinen Tanrıkulu, 'Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için almayı planladığı 77 bin 400 adet ses-ışık bombasının 180 desibellik ses ve 8 milyon mum ışık saçma etkisine maruz kalanların gözlerinde, kulaklarında ve iç organlarında hasara yol açtığı iddia edilmektedir. Uzmanlar İnsanın duyabileceği ses aralığı sınırının 140 desibel olduğunu, 130-140 desibel üzerindeki gürültüler ise akustik travma yaratacağı, kulak ağrısı, kulak zarı yırtılması, çınlama, iç kulak sinirsel tip kalıcı işitme kaybı gibi sonuçlara yol açacağını belirtmektedir. 150 desibel ve üstü, mutlaka yasaklanması gereken bir sınır olarak kabul edilir. Bu sınırdaki gürültüler çarpıntı, kan basıncı yükselmesi, denge bozukluğu, bulantı, kusma, metabolizma ve hormon dengesi bozulmaları, mide salgısı azalması, ülser, kas gerginliği, damar büzülmesi, baş ağrısı, migren, yorgunluk, göz kırpma artışı etkileri yaratmaktadır. Ses-ışık bombasının yayacağı 8 milyon mumluk ışık ise retina hasarı, katarakt gibi kronik zararların yanı sıra kısa körlük yaratma etkisi de taşımaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğünün insan sağlığına zarar veren, kalıcı hasar bırakma riski bulunan araç-gereç ve malzeme kullanması insan hakları ihlalidir. İçişleri Bakanlığının güvenlik kuvvetlerinin toplumsal olaylara müdahale ederken göstericilerin hayatının ve sağlığının tehlikeye atılmaması için önleyici tedbirleri alma yükümlülüğü bulunmaktadır. Fransa'da bir vatandaşın polisin attığı gaz bombası sonucu yaşamını yitirmesinin ardından polisin gaz bombası kullanımı yasaklanırken Türkiye'nin binlerce gaz bombası alması düşündürücüdür' açıklamasında bulundu.

'SES-IŞIK BOMBASI ALINMASININ GEREKÇESİ NEDİR?'

Ses-ışık bombası alınmasının gerekçelerini soran Tanrıkulu, şu ifadelere yer verdi: 'Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için 77 bin 400 adet ses-ışık bombası almayı planladığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise ses-ışık bombası alınmasının gerekçesi nedir? Ses-ışık bombasının 180 desibellik ses ve 8 milyon mum ışık saçma etkisinin bulunduğu iddiası doğru mudur? 180 desibellik ses ve 8 milyon mum ışık saçma etkisinin insan sağlığına zararlı olduğu iddiası doğru mudur? Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için 77 bin 400 adet ses-ışık bombasını hangi firmadan temin edecektir? Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için 77 bin 400 adet ses-ışık bombası ihtiyacı nasıl tespit edilmiştir? İhtiyaç ile ilgili bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır?'

'KULAK ZARI PATLAMASINA VE KALICI İŞİTME KAYBINA YOL AÇACAĞI İDDİASI'

Ses ve ışık bombalarının insan sağlığına olan etkilerine değinen Tanrıkulu, 'Güvenlik güçlerinin kullanacağı 180 desibellik ses ve ışık bombalarının kulak zarı patlamasına ve kalıcı işitme kaybına yol açacağı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise 77 bin 400 adet ses-ışık bombasının kullanılması halinde kulak zarı patlaması ve kalıcı işitme kaybı yaşayacak vatandaşımızın tahmini sayısı kaçtır? Güvenlik güçlerinin kullanacağı 8 milyon mumluk ışık saçan ses ve ışık bombalarının retina hasarı, katarakt, kısa körlük yaratma etkisinin olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğru ise 77 bin 400 adet ses-ışık bombasının kullanılması halinde retina hasarı, katarakt, kısa körlük yaşayacak vatandaşımızın tahmini sayısı kaçtır?' diye sordu.

'FRANSA'DA POLİSİN GAZ BOMBASI KULLANIMI YASAKLANIRKEN TÜRKİYE NEDEN SÜREKLİ GAZ BOMBASI ALMAKTADIR?'

Fransa'da polisin gaz bombası kullanımının yasaklandığını ancak Türkiye'de gaz bombası alımının devam etmesini eleştiren Tanrıkulu, 'Fransa'da polisin gaz bombası kullanımı yasaklanırken Türkiye neden sürekli gaz bombası almaktadır? Türkiye'de Fransa'da polisin kullanımını yasakladığı ya da eşdeğeri gaz bombasından bulunmakta mıdır? Varsa mevcut ve kullanılan gaz bombasının sayısı kaçtır? Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için almayı planladığı 77 bin 400 adet ses-ışık bombası insan sağlığını, Fransa'da kullanımı yasaklanan gaz bombasından daha az mı tehdit etmektedir? Fransa'da polisin kullanımını yasakladığı gaz bombası özellikleri nelerdir? Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı için 77 bin 400 adet ses-ışık bombası özellikleri nelerdir?' ifadelerini kullandı.

Hakime Torun, DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam