Endişeli Ebeveynler Buraya! Bebeğin Sağlığı Hakkında Bilgi Veren NST Nedir?
Endişeli Ebeveynler Buraya! Bebeğin Sağlığı Hakkında Bilgi Veren NST Nedir?
NST hamilelik sürecinde uygulanan önemli testlerden bir tanesi... Ebeveynler bebeklerinin sağlığı hakkında bilgi veren bu testi çokça araştırıyor. NST'nin ne olduğunu ve hangi durumlarda uygulandığını merak ediyorsanız içeriğe buyurun!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ebeveynlerin hamilelik süreci boyunca tek istedikleri sağlıklı bir gebelik süreci sonunda bebeklerini sağlıkla kucaklarına almak...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hamilelik döneminde mutlaka yapılması gereken testlerin başında NST yani Nonstress testi geliyor. NST aslında bebeğin anne karnındaki durumunu gösteren bir test...
NST ile anne karnındaki bebeğin hareketleri yakından izlenebiliyor. Bu test sayesinde bebeklerin sağlıklı olduğu ve oksijeninin yeterli seviyede olduğu belirlenebiliyor.
Bu testin amacı doğum olmadan bebeğin kalp atış hızını ve oksijen miktarını takip etmek.
NST yapmak için bazı nedenler var. Hamilelikte aşağıdaki problemler varsa NST yapılması gerek. Bu testin yapılması için nedenler şunlar:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Nonstress testinin uygulanması da oldukça basit. Bu test sırasında anne adayının karnına iki adet cihaz yerleştirilir. Cihazlardan biri kalp atışlarını izlemeye yardımcı olurken diğer cihaz ise rahim bölgesindeki kasılmaları kayıt altına alır.
NST öncesi anne adaylarının dikkat etmesi gerekenlerin başında testten önce anne adayının yemek yemesi geliyor. Yemek yedikten sonra bebeğin daha fazla hareket edeceğine inanılıyor.
Bebeğin testte daha hareketli olması için anne adayı teste girmeden önce bol su içmeli. Hareket halindeki bebek sayesinde testin sonucu daha doğru çıkabilir.
Yine bu teste girmeden önce anne adayının dikkat etmesi gereken bir başka şey de tuvalet.
NST'nin en doğru şekilde sonuçlanması için annenin teste girerken dar kıyafetler giymekten kaçınması gerekiyor. Yine anne adayının test sırasında gürültülü ve stresli durumlar içinde olmaması da gerek.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
NST sonucunda fetüsün kalp atış hızı dakikada 110-160 arasında olmalı. Test süresi boyunca bebeğin kalp atış hızının en az iki kere hızlanması da beklenir.
Nonstress testinin sonuçları iki şekilde çıkabiliyor. Bu sonuçlardan biri reaktif sonuç diğeri ise nonreaktif sonuç.
Nonreaktif sonuç ise bebeğin kalp atış hızının beklenenden düşük kaldığı durumları belirtmek için kullanılır. Bu sonucun güvenilirlik oranı düşük. Yani reaktif sonuç, nonreaktif sonuçtan çok daha güvenilirdir.
Ebeveynlerin en çok merak ettikleri bu testin ne zaman yapılması gerektiği. Bu testin yapılmasına doktor karar veriyor. O yüzden her gebelik için bu değişebiliyor.
Eğer doğumun tarihi geçtiyse ise bu test günlük olarak yapılıyor. Erken doğum riski olan hamileliklerde rahim kasılmalarını kontrol etmek için de bu test uygulanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
CST ise NST'ye benzeyen başka bir test. CST, NST'nin rahim kasılmaları sırasında uygulanan şekli. Bu test doğum benzeri bir ortam oluşturuyor.
Test sırasında rahimdeki kasılmalar her 10 dakikada 3 defa olacak şekilde yapılıyor. Bu kasılmalar sırasında da bebeğin kalp atışları izleniyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın