Yüzde 10,23 ile Çift Hanede Kaldı: Enflasyon Verileri Bize Ne Anlatıyor?
Mart ayında enflasyon yıllık yüzde 10,23 olarak gerçekleşti. TÜİK'in açıkladığı verilere göre aylık fiyat artışı ise yüzde 0,99 oldu. Böylelikle Kasım 2017'de endeks tarihinin zirvesinden bu yana görülen gerileme dördüncü ayına girdi. Ancak çift hanede kalan enflasyon uzmanlara göre 'katılaşmaya' başladı. Yıllık en fazla artış yüzde 15 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti. TL'deki değer kaybının yansıması olarak ulaştırma kalemi de ciddi artış gösterdi. Aylık en yüksek artış gıda grubunda yaşandı. Zam şampiyonu yüzde 54,57 artış ile karnabahar oldu.
Peki tek hane mi olacak, yoksa çift hane mi kalacak? Uzmanlar ne diyor?
📊 Türkiye İstatistik Kurumu, 2018 yılı mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
📌 Aylık en yüksek artış yüzde 2,03 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu.
📌 Mart ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 54,57 ile karnabaharda, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 13,42 ile salatalıkta görüldü.
📌 Yıllık en fazla artış yüzde 15,41 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti.
📌 Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı mart ayında endekste düşüş gösteren bir grup olmadı.
Peki uzmanlar ne diyor? Tek hane mi olacak, yoksa çift hane mi kalacak? 🧐
Dünya gazetesinin aktardığı bilgiye göre Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı enflasyonun tek haneye inebileceğini düşünenlerden. Tokalı, enflasyonun en erken son çeyrek itibariyle tek haneye inebileceğini ve yıl sonuna ait yüzde 9,3'lük tahminlerini koruduklarını kaydetti ve şöyle devam etti:
'Böylece, yıllık enflasyondaki düşüş hareketinin öngörülerimize uygun olarak son iki aydır önemli oranda hız kestiğini görüyoruz. Nitekim, Aralık 2017 ve Ocak 2018 döneminde
toplam 2,6 puanlık düşüş gösteren yıllık TÜFE enflasyonu, Şubat ayında 0,09 puan, Mart ayında da 0,02 puanlık oldukça sınırlı düşüşler kaydetmiş durumda.'
'Enflasyon ciddi bir sorun ve katılaşmaya başladı'
Bloomberg'e konuşan Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Girgin ise 'ilk çeyrekte gıda fiyatlarında toplam yüzde 6.1 gibi bir artış var. Merkez'in tüm yıl için gıda enflasyonu tahmini yüzde 7'ydi, bu çok ciddi bir sapma. Ulaştırma kalemi ciddi artış göstermiş, bu da TL'deki değer kaybının yansıması' dedi.
Nisan sonunda TCMB'nin enflasyon raporunu yayınlayacağını, enflasyonda orta noktasının % 7.9 olduğunu belirten Girgin 'gıda fiyatlarında yaşanan artış, gıda enflasyonunda ciddi sapma işaret ettiği için bir revizyon göreceğiz. Enflasyon ciddi bir sorun ve katılaşmaya başladı, orta ve uzun vadeli önlemler almak gerekiyor' değerlendirmesini yaptı.
Business HT'ye açıklamada bulunan Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç da mart ayı enflasyonuna dair değerlendirmelerinde, 'Yıllık enflasyon beklendiği gibi çift hane. Piyasadaki fiyatlamaları değiştirecek bir rakam değil. Kur geçişkenliğini Nisan'da daha belirgin görebiliriz. Yıl sonunu çift hanede kapayacağız muhtemelen. Beklentiler de yukarı revize edilecektir. TCMB'nin şu an faiz tarafında bir tepki vereceğini düşünmüyorum.' dedi.
Yorum Yazın
16 yildir aciklanan enflasyon ve issizlik rakamlari her zaman yari yariya aciklandi ve aciklanmaya devam ediyor. koyunlar cennet gibi bir ulkede yasadiklarin... Devamını Gör
İstatistik yardımcı bir daldır. Bazı konulara ışık tutar fakat net tabloyu bize anlatmaz. Önemli olan alım gücünün nerede olduğudur. Üretim olmayan bir ülked... Devamını Gör
Eyyyyy 🤣😂 Güncellemedir o 🤣😂