Görüş Bildir
Haberler
Enflasyonda Yükseliş Engellenemiyor: KDV İndirimi Çare Olmadı mı?

Enflasyonda Yükseliş Engellenemiyor: KDV İndirimi Çare Olmadı mı?

Enflasyondaki yükseliş hız kesmiyor. Yükselişe çare olması için temel gıda ürünlerinde yüzde 8'den yüzde 1'e inen KDV oranı da yükselişi engelleyemiyor. 

Fiyat artışları o kadar hızlı ve yüksek oranlarda gerçekleşiyor ki yüzde 7'lik fark kasaya gelmeden eriyor. 

KDV ile işi olmayan pazarda da sebze ve meyve fiyatlarındaki yıllık artış 3 hanelere ulaştı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Enflasyon önümüzdeki aylarda 3 haneyi aşacak!

Enflasyon önümüzdeki aylarda 3 haneyi aşacak!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, şubat ayı ‘Halkın Enflasyonu' raporunu açıkladı. Rapora göre, Katma Değer Vergisi (KDV) indirimiyle birlikte et, süt, yumurta, yağ ve bakliyatta kısmi indirim yaşanmasına rağmen başta ekmek ve makarna olmak üzere temel gıda maddelerindeki fiyat artışları bütün hızıyla devam etti. 

Gıda fiyatları şubat ayında yüzde 4,7, yıl başından bu yana yüzde 14,1 ve son bir yıllık dönemde de yüzde 91,2 oranında zamlandı. Raporda, zamların böyle devam etmesi halinde önümüzdeki ay gıda enflasyonunun yüzde 100'ü aşarak üç haneli rakamlara çıkacağı bildirildi.

KDV indirimi ne kadar etkili oldu?

KDV indirimi ne kadar etkili oldu?

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, yoksul kesimin hissettiği olan gerçek enflasyonunun ölçülmesi amacıyla hazırlanan raporda, KDV indiriminin gıda fiyatlarındaki aylardır süren yüksek artışın önüne geçemediği belirtildi. 

Araştırmaya göre şubat ayında, KDV indiriminin etkisi, et ve balık fiyatlarında yüzde 7.6, yağda yüzde 11.7, bakliyatta yüzde 10.1 oranında gerileme olurken, süt ve süt ürünlerinde de indirim yüzde 3.7 oranında kaldı.

Meyve ve sebzede artış çok yüksek!

Meyve ve sebzede artış çok yüksek!

Ekmek, un, bulgur ve makarna fiyatları şubat ayında yüzde 10,2 artarken, yıl başından bu yana yüzde 22,2 oranında zamlandı. 

Yine bu ay, meyve fiyatları yüzde 32,7, sebze fiyatları yüzde 31,1 artarken, 2022'nin ilk iki ayında ise meyve yüzde 35,5, sebze de yüzde 64,1 oranında zamlandı. Yıllık artış meyvede yüzde 150'yi, sebzede yüzde 241'i aştı.

Sadece gıda enflasyonu TÜİK'in neredeyse 2 katı oldu!

Sadece gıda enflasyonu TÜİK'in neredeyse 2 katı oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafında açıklanan enflasyon oranın yıllık bazda yüzde 50'nin altında kalırken, Birleşik Kamu-İş'in araştırmasında sadece gıdadaki yıllık enflasyon yüzde 91,2'ye ulaştı. 

Sebze ve meyvedeki yüzde 241'i aşan zamların yanı sıra ekmek, un, bulgur ve makarnada yüzde 94,1, bakliyatta yüzde 78,8, yağda yüzde 62,8, süt, süt ürünleri ve yumurtada yüzde 55,1, et ve balıkta yüzde 54, salça, zeytin, çay, tuz ve bal gibi diğer gıda fiyatlarında da yüzde 49,4 oranında fiyat artışları yaşandı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın