Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Engelliler 'Sosyal Devlet' İstedi
Engelliler Haftası nedeniyle, Türkiye Sakatlar Federasyonu tarafından İstiklal Caddesi’nden Galatasaray Meydanı’na kadar bir yürüyüş düzenlendi.
Kiminin tekerlekli sandalye, kiminin baston, kiminin de protez bacağı ile aksayarak katıldığı yürüyüşte yaklaşık 200 engelli sesini duyurmaya çalıştı.
Taksim Meydanı’ndan başlayan yürüyüş, “Ne sadaka ne ayrıcalık, parasız eğitim parasız sağlık, “Herkese sağlık, herkese güvenli gelecek, “Sadaka değil iş istiyoruz, “Her yer Taksim, her yer direniş ve “Direne direne kazanacağız sloganları eşliğinde Galatasaray Lisesi’nin önünde sona erdi.
“ENGELLİLERİN YÜZDE 65′İ OKUR-YAZAR DEĞİL”
Burada grup adına yapılan basın açıklamasını avukat Turan Hançerli okudu. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ni kabul eden ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatan avukat Hançerli, “Ancak, hâlâ bireysel başvuru hakkını tanıyan ek protokol yürürlüğe girmedi” dedi.
Anayasa ile korunan eşitlik ve adalet istediklerini belirten Hançerli, “38 yıl önce yürürlüğe giren yasa ile engelli ve yaşlıya verilen maaş hakkı 2013 yılında sosyal yardıma havale edilmiş ve bu gelirin alınabilmesi için sadece engellinin değil, akrabalarının da açlık sınırının altında yaşaması şartı getirilmiştir diye konuştu.
Avukat Turan Hançerli, engelli bireylerin yüzde 65′inin okur-yazar olmadığını, yüzde 7′inin lise, yüzde 2′sinin de üniversite eğitimi gördüğünü belirterek, “Biz eğitim sorununa eşit yurttaşlık temelinde kalıcı çözüm beklerken, okullarımız bir bir elimizden alınmaktadır” dedi.
Yürüyüşü organize eden Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz da, hiçkimsenin hayatını engelli olarak geçirmek istemediğini söyledi. Anayasa’nın 42. maddesine göre, Türkiye’nin bir sosyal hukuk devleti olduğunu vurgulayan Boyraz, “Sosyal devlet sadakayla engellisini hayata kazandırmaz. Sosyal devlet imkanlarıyla kazandırır” dedi.
ŞAFAK PAVEY: HÜKÜMETİN ENGELLİLERE UYGUN GÖRDÜĞÜ DURUM AÇLIK SINIRI
Yürüyüşe katılan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey de, engellilerin sorunlarını Meclis’te dile getirmeye çalıştıklarını kaydederek, “Hükümetin, toplumun yarısını oluşturan engelliler ve ailelerine uygun gördüğü durum, açlık sınırında yaşamak” dedi.
MAHMUT TANAL: ENGELLİ KADROSUNDA ENGELSİZLER ÇALIŞTIRILIYOR
Yürüyüşe destek veren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise İş Kanunu gereği özel ve kamu işyerlerinde açılan engelli kadrosunda engelsiz insanların çalıştırıldığını öne sürerek, “Bu sebepten dolayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Şafak Pavey ve Mahmut Tanal’ın konuşmaları, işaret dilini kullanan bir kişi tarafından işitme engellilere aktarıldı. Yürüyüşe katılan engelliler konuşmaların ardından sessiz dağıldı.
Zete