onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
6 Madde ile Erasmus Nedir ve Erasmus'un Temel Süreçleri Nelerdir

6 Madde ile Erasmus Nedir ve Erasmus'un Temel Süreçleri Nelerdir

Erasmus mu o da ne ya? Yeniyo mu diyenler olacaktır, açıklık getirelim. Öncelikle 'Erasmus' denince aklımıza Hollandalı 'Desiderius Erasmus' gelmelidir. Kendisi 1466-1536 yılları arasında yaşamış olan, Kuzey Avrupa Rönesansı'nın önemli ustası ve klasik edebiyat araştırmacısı, hümanist bilgin ve ilahiyatçıdır.

Peki Nereye varıyoruz?

Hollandalı Desiderius Erasmus'un hayatı üniversitelerde o kadar benimsenmiş olmalı ki Avrupa'da değişim programı yapalım böylece öğrenciler de farklı bir ülkede hem eğitim alıp hem de sosyal bir hayat sürerek hayatına bambaşka bir boyut kazandırsın demişler ve böylece yaptıkları değişim programına 'ERASMUS' demişler. Tıpkı bizim üniversitelerde 'FARABİ' adı verilen İller arası değişim gibi :)

Ee, özetlesene kısaca ne işe yarar eder bu 'ERASMUS' ?

Erasmus tabiri verilen yurtdışında bir dönem veya bir yıllığına öğrenim görme programı, size hayatınızın en eşsiz deneyimini yaşamanızı sağlayan bir programdır. Bu program sayesinde hem farklı ülkeden insanlarla bir arada kalacaksınız (BBG Evi gibi) hem yabancı dilinizi olduğundan çok daha yukarı seviyeye taşıyacaksınız, yeni diller de öğrenme imkanı bulacaksınız bunlarla kalmayacak hem Türk kültürünü de onlara tanıtmış ve sevdirmiş olacak hem de siz bir sürü yeni kültüre ait şeyler öğreneceksiniz. Örnek veriyorum Ahmet mehmet hala üniversite çağına gelmiş salçalı makarna yaparken, siz orada Ravioli kremayla ve fesleğenle karıştırılarak yapacak, belki de İspanyolların hazırladığı Sangria'yı kaç farklı ülkeden arkadaşlarla oturup yudumlayacak ve dünyadan çeşit çeşit konuları konuşacaksınız bol bol anı depolayacaksınız. Eee hadi o zaman nedir temel prosedürler vs. kısa bir tura çıkalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. İlgili birimden bilgi edinme

Pekala öyleyse öncelikle üniversitenizin 'Dış ilişkiler - Erasmus Koordinatörlüğü' bölümüne giderek ücretsiz ve güler yüzle karşılanarak Erasmus programı ve nasıl başvurabileceğinizle ilgili bilgi alıyor ve üniversitenizin belirlediği tarihte Yabancı Dil içerikli yazılı sınava giriyorsunuz.

2. Sınavı geçme ve ilgili evrakları hazırlama

Eğer yazılı dil sınavını geçerseniz (ki gönülden isteyen çalışır yapar, korkulacak bir şey yok, nice insanlar gitti geldi gizir oğlu mustafa bey peh peh peh pehhh) gerekli evraklarınızı ayarlayıp, valizinizi uçak biletinizi hazırlayacak ve hayatınızın en eşsiz yolculuklarından birine adım atacaksınız, hazır mısınız?

3. Pasaport ve vize işlemleri

İşte adım adım yaklaştık; sınav geçildi, evraklar toparlandı edildi ve sıra geliyor okulun size verdiği izin yazısı ile önce pasaport çıkarttırıp daha sonra gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna uğrayıp elinizdeki izin belgesini ve istenilen evrakları teslim ederek 'öğrenci vizesi'nin çıkmasını beklemeye (korkmayın sabıka gibi aksi bir durumunuz olmadığı sürece yüzde 90 çıkacak).

Vizenizi de aldıktan sonra, gideceğiniz ülkede üniversitenin açılmasına bir hafta kala orada olacak şekilde uçak biletinizi almanız ve heyecanla valizinizi hazırlamanız gerekiyor. (Zaten dil sınavını kazandıktan sonra gideceğiniz üniversitenin koordinatörünün e-mail adresi vasıtasıyla sürekli irtibatta olacaksınız.)

4. Valiz hazırlama

Evet, gözünüz aydın! Sıra geldi havaalanına gidip uçağınıza binmeye, fakat bunun öncesinde hazırladığınız valiz ile ilgili şunu söylemek istiyoruz. Arkadaşlar çantanıza öncelikle günlük hayatta bir-iki günlüğüne lazım olacak şeyleri bir kutuya koyun (küçücük bir şampuan, küçük bir sabun, küçük bir diş macunu, banyo lifi bunlar yeterli)

İkinci olarak da gideceğiniz ülkede mevsime göre giyeceğiniz bir kaç parça alt ve üst kıyafetinizi ve mümkünse ayağınızdaki hariç bir tane de bot ya da spor ayakkabı tarzı bir ayakkabı koyun (bunlar da şimdilik yeter zaten çok lazım olursa illa ki orada arkadaşlarınızla çıkıp yeni ciciler alırsınız.)

Avrupa'da sallama çaydan öteye bir şey bulamazsınız, eğer çok çay düşkünüyseniz yanınıza bir büyük paket çay alabilirsiniz artık cezvede falan demlersiniz (Erasmus adama yaratıcılık özellikleri katıyor zaten)

Bunlar haricinde lütfen yok yanıma yiyecek alayım vs. demeyin lütfen. Turşu bidonuyla gelenler, kavanozda suyun içinde ezine peyniri getiren arkadaşlar vardı tövbeler olsun mülteci misiniz yahu

5. Vedalaşma faslı ve yolculuk

Arkadaşlar burayı hızlı geçmek istiyorum, vedaları hiç sevmem...

Öncelikle her ne kadar aklınızda party, eğlence kopp kopp varsa da unutmayın ki siz oraya bir rüyaya gidiyorsunuz. (orada yaşanılan her şey bir rüya, bunu onca geçen zamanın ardından Türkiye'ye geri döndüğünüzde özellikle ilk gün kendi yatağınızda uyandığınızda öyle iyi anlayacaksınız ki)

Yani kısacası hayat ölümlü, biz, ailemiz, arkadaşlarımız, sevdiklerimiz bugün var yarın yok onları gönülden kucaklayın helalleşin, isterseniz ağlayın ama giderken de gelirken de kalbinizde sevgiyi yüzünüzde gülümsemeyi eksik etmeyin. (Aaa ama bak şimdi acaba gitmesem mi ben annemi çok seviyorum, yok işte boncuğa kimse benim gibi bakamaz gibi mızmızlanacaksanız işimiz var. Haydi Askere gider gibi üzüleceğiz fakat yüreğimizde ki cesaretle yola devam)

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Son Rütuş !

Evet çekirgeler, her şey tamamlandı vedalaşıldı uçağa binildi yola çıkıldı.

İndiniz ve indiğiniz yerde sizi büyük ihtimalle 'Buddy' adı verilen organizasyondan öğrenci arkadaşlarınız (bir veya iki kişi) karşılayacaklar korkmayın siz oraya diplomatik olarak resmi ilişkilerle gittiniz, siz akıllı uslu oldukça kimse sizin kılınıza zarar vermeye yeltenmez.

  • O arkadaşlarınız sizi yurdunuza götürecek, kayıt işlemlerinize yardımcı olacak

  • Oradaki üniversiteye Erasmus Öğrencisi olarak kayıt olmanızı sağlayacak

  • Size kısa bir çarşı turu yaptıracak, yurtta rahat bir yaşam sürebilmeniz için yastık, nevresim, ufak tefek tabak çatal bardak gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılamak için sizinle AVM'lere gidip alışverişinize yardımcı olacak.

  • Onlarla sürekli olarak bilgisayarınızla internet üzerinden (sosyal medya/e-mail) irtibat halinde olacaksınız ve size alışma sürecinizde ne gerekiyorsa yapacaklardır.

Bu konu başlığında anlattıklarım sadece ERASMUS'un ne olduğu ve temel süreçlerdi, daha ayrıntılı için umarım bir konu daha açmaya vakit olur.

Gittiğinizde lütfen kendi kültürünüzü insanlara empoze etmek yerine, akıllı uslu bir şekilde gittiğiniz ülkenin kültürünü güzelce öğrenin, insanlarla güleryüzlü iletişim kurun, ülkemizi en iyi şekilde her konuda temsil edin ki 'Türkler, müslümanlar şöyle böyle ıyy' demek yerine 'Harikasınız' dedirtin.

Çok fazla nasihate gerek yok ilk gittiğiniz gün ben neredeyim diye şaşıracak belki de ağlayacak köyden inmiş gibi olacak fakat ilk 1 haftadan sonra oranın kurdu olmaya başlayacak ve oradan geldiğinizde belki de senelerce her 'Erasmus' denildiğinde, her Avrupa denildiğinde gözleriniz yaşla dolacak ve bu deneyimin tadına sonsuza dek doyamayacaksınız. Ben ve arkadaşlarım dahil tüm dünyadan milyonlarca öğrencinin deneyimiyle sabittir. Orada her zaman duyacağınız kelimeyle kapanışı yapalım:

- ENJOY ;)

Bonus: Gitmeden Önce ve Geldikten Sonra Defalarca İzleyeceğiniz "ERASMUS Hayatı Özeti"

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Mr. Loba Loba hmmm... Pizza ve Ravioli Tutkunu, Geceleri üstü açık, Don Lastiği kadar kaçık...
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
8
3
3
3
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam