Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Erdoğan Dokunulmazlık Yasasını Onayladı
Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle haklarında 'dokunulmazlıklarının kaldırılması' istemiyle fezleke hazırlanan 152 milletvekilinin yargılanmasının yolu açılmış olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören 6718 sayılı Kanunu onayladığı bildirildi.
Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada: '6718 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.' denildi.
Değişiklik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasının ardından yürürlüğe girecek ve haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkacak. Ardından bu vekiller için yargı süreci işleyecek.
Neler yaşanmıştı?
Dokunulmazlıkların geçici olarak kaldırılmasına ilişkin düzenleme, 20 Mayıs'ta TBMM'deki ikinci tur oylamada referanduma gerek bırakmayan çoğunlukla kabul edilmiş, 24 Mayıs'ta ise onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderilmişti.
AKP'nin getirdiği teklif üzerine kabul edilen düzenleme çerçevesinde, Anayasa'ya geçici bir madde eklenerek milletvekillerinin dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddenin, fezlekesi bulunan milletvekilleri için uygulanmaması hususu getiriliyor.
Dokunulmazlıkların kaldırılması, bu düzenlemenin kabul edildiği tarih itibariyle hakkında fezleke bulunan vekilleri kapsıyor.
En fazla dosya HDP'liler hakkında
Anadolu Ajansı'nın Adalet Bakanlığı'ndan edindiği bilgilere göre Anayasa değişikliği kapsamına giren fezlekelerle ilgili olarak TBMM’de 139 milletvekili hakkında 682 dosya bulunuyor. Adalet Bakanlığı’nda ise 57 milletvekili hakkında 118 fezleke var.
Dokunulmazlığının kaldırılması söz konusu toplam 152 milletvekilinin dağılımı şöyle:
Toplam 800 fezlekenin dağılımı ise şöyle:
Hangi suçlamalar var?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, değişiklik paketiyle ilgili yapılan ilk oturumda, dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen milletvekilere yöneltilen suçlamaların bir kısmını açıklamıştı.
Buna göre yöneltilen suçlamaların ve bu suçlamaların yöneltildiği milletvekili sayılarının önemli bir kısmı şu şekilde;
Terör Suçlarından: 216
Hakaret: 201
Yaralama: 11
Görev suçları: 38
Sahtecilik: 6
Tehdit: 18
Gizliliğin ihlali: 11
Suçu ve suçluyu övmek: 55
Halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 54
Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet: 119
Seçim kanununa muhalefet: 11
Siyasi partiler kanuna muhalefet: 3
İftira: 13
Askerlikten soğutmak: 2
Bazı CHP'li ve HDP'li milletvekilleri Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ni başvurmuştu.
Ancak Anayasa Mahkemesi bu başvuruyu reddetmişti.
Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Sürecin tamamlanmasıyla milletvekilleri hakkında işledikleri iddia edilen suçtan dolayı soruşturma yapan savcılar, dokunulmazlığın kaldırılması istemini içeren bir fezleke (kısa karar, özet yazı) hazırlayarak Başbakanlığa gönderecek.
Fezleke, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'ndaki teknik değerlendirmenin ardından gereği yapılmak üzere TBMM'ye gönderilecek.
TBMM Başkanlığı fezlekeyi, Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevk edecek. Komisyon, ilgili milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına hükmederse, fezleke eşliğindeki raporunu TBMM Genel Kurulu'na gönderecek. Rapor 10 gün içinde Genel Kurul'da okunacak, itiraz edilmezse ve/veya itiraz reddedilirse kesinleşecek. Suçlanan milletvekili Genel Kurul'da savunma yapabilecek.
Bu aşamaların ardından Genel Kurul'da yapılan ve özel bir çoğunluk aranmayan oylamada çoğunluğun oyu fezleke doğrultusunda olursa milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak.
Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanabilecek. Anayasanın 83. maddesi uyarınca dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili yargılandığı sırada seçimler yenileniyor ve yeniden milletvekili seçilirse, yargılama için tekrar kazanılan dokunulmazlığın tekrar kaldırılması gerekecek.
Reuters, T24 ve Al Jazeera
Yorum Yazın
:Hahaha , köpekler artık meclisimizde olamayacak :)
Maalesef akpye dokunmuyor
dağdan ovaya inin siyaset yapın diyen bunlar değil miydi? baktılar iktidar elden gidiyor verdiler bombayı verdiler kaosu. tıpkı burhan kuzunun dediği gibi "m... Devamını Gör
ee tasmalarını tutan adam pkk'yla görüştü diye pkklılar mecliste oturmaya devam mı etsin ? adam olun terörü bırakın gelin dediler bunlar itliğe devam edip me... Devamını Gör
good job long man !