Erdoğan'ın Körfez Turu Gündemde: Suudi Arabistan, Katar ve BAE Ziyaretleri Ne Anlama Geliyor?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Erdoğan'ın Körfez Turu Gündemde: Suudi Arabistan, Katar ve BAE Ziyaretleri Ne Anlama Geliyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Temmuz’da yapılacak olan NATO zirvesinin ardından Körfez ülkelerine tura çıkmaya hazırlanıyor. Erdoğan'ın ziyaretlerini yakın zamanda bölgede görüşmeler yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamıştı. Uzmanlar da bu ziyaretlerin nedenlerini inceliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım çekmek amaçlı ziyaretlere başlıyor. İlk turu Körfez ülkelerine yapacak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bayram öncesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'la Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan’la görüşmüştü.
Seçim sonrası değişen ekonomi yönetimine temkinli yaklaşılması, bir programın belirlenmiş olmaması nedeniyle Batı ülkelerinden yakın dönemde durma noktasına gelen yatırımlarda yeni kaynaklar aranıyor.
Son yıllarda izlenen ekonomi politikalarında düşük faiz enflasyonda yükselişe neden olunca, Batı ülkelerden önceden çekilen yatırımlar durma noktasına geldi. Bu açığın Körfez ülkelerinden gelecek yatırımlarla kapatılmaya çalışıldığı belirtiliyor.
BAE, Suudi Arabistan ve Katar ile Erdoğan, seçim öncesinde de "dost ülkelerden gelen kaynaklar" olarak açıkladığı, swap/takas anlaşmaları ya da doğrudan mevduat yoluyla TCMB'nin rezerv ihtiyacı sağlanmaya çalışılmıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şimşek'in Merrill Lynch'te stratejist geçmişi göz önüne alındığında, atanması "piyasa dostu" olarak görülmüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında yeni ekonomi yönetiminin enflasyonu kontrol altına alacağını söylerken, TL, Şimşek'in göreve gelmesinden bu yana dolar karşısında yüzde 20'den fazla değer kaybetti.
Mart ayında da Türkiye, büyüyen ekonomik bağların altını çizerek BAE ile ticaret hacmini ikiye katlamak için bir anlaşma imzalamıştı. Geçmiş yıllarda da Katar'la yapılan anlaşmalarla Borsa İstanbul'un yüzde 10 oranında payı Katar Varlık Fonu iştiraki tarafından alınmıştı.
Sosyal medyada da hem haber yapan Fırat Kozok,
Hem de uzmanlar ziyaretleri yorumladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Anahtar kelimeler dikkat çekerken,
TL'deki değer kaybı beklentisine de işaret edildi.
Gazeteci Murat Yetkin de yine kendi Youtube yayınında bu ziyaretlerin siyasi incelemesini yaptı. Seçimler öncesinde Erdoğan'ın açıklamaları ve Şimşek'le Yılmaz'ın ziyareti sonrasında Türkiye Varlık Fonu'na ait şirketleri yeniden gündeme getirdi.
Yurt dışından da yorumlar görüldü: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı yatırımlarındaki düşüşü telafi etmek için yüzünü Körfez ülkelerine çevirecek."
"Özal'ın değişik bir versiyonu: 'Ticaret değil, yardım'"
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Erdoğan, seçimden önce kazanırsa bunu yapacağını söylemişti. Körfez ülkeleri tarafından Türkiye Merkez Bankası'na yatırılan milyonlara atıfta bulunarak bunu bir “minnettarlık ziyareti” olarak nitelendirdi."
"Körfez devlet varlık fonları, kaliteli Türk varlıklarını ucuza almaktan mutluluk duyacaktır. Ayrıca Körfez liderlerine Ankara'da koz sağlıyor."
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Merkez Bankası rezervlerinde kalmayan dövizi, araplardan dilenmeye gidiyorlar. Kısa vadeli dış borç için kaynak lazım. Gerçi Swap yapmaya kimsede yanaşmıyor ... Devamını Gör