İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün Adı 'Osman Gazi' Oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-İzmir arasında ulaşım süresini 9 saate indirmesi hedeflenen İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün son tabliyesini yerleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan köprünün adını 'Osman Gazi' olarak açıkladı. İstanbul Boğazı'nda yapımı devam eden ve ağustos ayında açılması planlanan 3. köprüye de bir başka padişah olan 'Yavuz Sultan Selim' ismi verilmişti. O zaman yaşanan isim tartışmasının bir benzeri sosyal medyada bugün yeniden yaşandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü. Burada konuşan Erdoğan, köprünün son tabliyesinin vidalarını Davutoğlu ve Yıldırım ile sıkacaklarını belirterek, tabliyenin kaynağının görevliler tarafından ayrıca yapılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, 'Dünyada dördüncü özelliklere sahip bir köprüyle iftihar ediyoruz' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, daha sonra son tabliyenin vidalarını sıkıştırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel, pirinçten anahtar, vida ve somun kullanıldı. Burada hatıra fotoğrafı çektiren Erdoğan ve beraberindekiler, konuşmaların yapılacağı tören alanına geçti.
Bu arada, Erdoğan ve beraberindekiler baret takıp, kendileri için hazırlanan montları giydi.
'Otoyolun tamamının 2018'de açılması planlanıyor'
Erdoğan ve Davutoğlu daha sonra, İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başta Mimar ve Mühendis Odaları olmak üzere projelere karşı çıkıp mahkemeye taşıyan kurum ve kişileri eleştirdi. 'Bunlar yıkım ekibi' dedi.
Köprünün adını, 'Osman Gazi' olarak açıklayan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
'Türkiye'nin 2023 projeleri arasında ilk tamamlananlar arasında'
'İzmit Körfez Geçisi Asma Köprüsü'nün devamı olan otoyol, 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun hizmete giren ilk bölümünü oluşturuyor. Bu yıl içinde 20 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa bölümü de hizmete girecek otoyolun tamamının 2018 yılında inşallah açılması planlanıyor. Toplam yatırım bedeli 9 milyar doları bulan bu otoyol, Türkiye'nin 2023 projeleri içinde ilk tamamlananlar arasında yer alacak.'
Davutoğlu: 'Hem terörle mücadele edip hem de ülkeye hizmet edeceğiz'
Başbakan Davutoğlu'da hem terörle mücadele edip hem de ülkeye hizmet etmeye devam edeceklerini belirterek, 'Durmayacağız, terörle mücadele ederken bu milletin gündeminin sadece terörle işgâl edilmesine izin vermeyeceğiz. Hem mücadele edeceğiz hem de bugün olduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek bir dakika dahi vakti yoktur.'dedi.
2 bin 682 metre boyunda
Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dâhil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak.
Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı'ndan Ankara yönüne yaklaşık 2,5 kilometre sonra oluşturulacak bir köprülü kavşakla (2x5 şeritli) başlayıp İzmir Çevreyolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı’nda son buluyor.
Körfez geçiş süresini 6 dakikaya indirecek
Savunma sanayisi şirketi ASELSAN, körfez geçişi süresini 6 dakikaya indirecek İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'ne Türkiye'nin en büyük gişe alanlarından birini kurdu.
9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü için geliştirilen ücret toplama gişelerinin teslimatı ASELSAN tarafından 2 Nisan'da yapılmıştı.
Şirket, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü için Türkiye’nin en büyük gişe alanlarından birini tesis etti. Gişe alanında toplam 20 gişe hizmet verecek. Otoyolun diğer gişe alanlarının teslimatı ise Aralık 2015'te tamamlanmıştı.
Söz konusu proje için OGS, HGS, kredi kartı ve nakit ödemelerin tamamını kabul eden bir Entegre Geçiş Sistemi geliştirildi.
Yılda 650 milyon dolar tasarruf öngörülüyor
Köprü, otoyolun tamamının mesafesini mevcut devlet yoluna göre 95 kilometre kısaltacak.
Bu durumun sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, bunun sonucunda 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.
Köprüde, 7 Ocak 2016 tarihinde başlanan çalışmalarda yerine konulan 113 tabliyenin montaj çalışmalarında sona gelindi.
Montaj çalışmalarının ay sonunda tamamlanması, üst yapı imalatları (izolasyon ve asfalt yapılması) ve diğer imalatların bitirilmesiyle köprünün mayıs sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Öte yandan, mayıs ayında Gebze-Altınova (İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü dâhil), bu yılın sonunda ise Kemalpaşa Ayrımı-İzmir ve Gebze-Bursa Otoyol kesiminin yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.
'Osman Gazi' ismi sosyal medyada tartışma konusu oldu
Köprüye verilen 'Osman Gazi' ismi Twitter kullanıcılarının da gündemindeydi. TrendTopic listesine giren ismi olumlu bulduğunu belirten ve destekleyenlerin yanı sıra eleştirenler de vardı.
Konu Ekşi Sözlük'ün de gündeminde...
Al Jazeera, AA
Siz 'Osman Gazi' ismi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
ulan birtanesinin adınıda Atatürk veya Cumhuriyetle alakalı bişey koysanız şaşrdım.
Tamam haklısın konulabilir ama zaten her yer atatürk abi.O kadar çok ki artık konulmamalı bence.
Mete Han Köprüsü veya Göktürk Köprüsü veya Bilge Kağan Köprüsü daha şık durmuyor mu
Onlarda farklı projelerde koyarlar inşaalah.3.Havalimanına koyarlarsa çok güzel olur.Biz sadece Osmanlıdan ibaret değiliz tıpkı sadece cumhuriyetten ibaret o... Devamını Gör
Turkiye Cumhuriyeti'nde dolar ile kopru parasi mi belirlenir? Dolar artinca kopru parasi da mi artacak? 35 dolar + KDV seneye 200 TL olursa zam gelmedi enfla... Devamını Gör