Twitter Yasağı TIME’ın ‘Çok Konuşulan’ Listesinde
TIME, yıl sonu derlemesinde sosyal medyada en çok ses getiren konuları derlediği 10 maddelik listesinde, ‘ #TwitterisBlockedinTurkey (Türkiye’de Twitter engellendi)’ etiketini sekiz numaraya yerleştirdi.
Sohbet başlatan 10 etiket (Top 10 hashtags that started a conversation)’ başlıklı listede, Türkiye’de yolsuzluk iddialarına ilişkin ses kayıtlarının internete sızdırılması sonrası devreye sokulan kısa süreli Twitter sansürü hakkında şu ifadeleri kullandı:
”Etiketin (hashtag) platformun kendisinden güçlü olduğu zamanlar yaşanıyor. (Dönemin) Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın, kendisi ve hükümeti hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından Mart ayında Twitter’ı engelleme girişimi geri tepti. Yaşananlardan hoşnut olmayan siyasetçi, yasağı şu ifadelerle duyurdu: ‘ Uluslararası camianın olası tepkileri umurumda değil. Herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin ne kadar güçlü olduğunu görecek .”
Bundan kısa süre sonra, #TwitterisBlockedinTurkey etiketi dünya çapında yayılmaya başladı. Fakat Erdoğan’ın bu cüretkar adımından kısa süre sonra, Türkiye’de de bazı sosyal medya kullanıcıları Twitter’a giriyor, engelin etrafından dolaşarak başkaldırılarını bu etiket üzerinden ifade ediyordu.
( Dönemin) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bile, Erdoğan’ın hamlesinin ne kadar etkisiz olduğunun iyice altını çizecek biçimde, Twitter’a girip hoşnutsuzluğunu herkesin önünde kayda geçirdi. Nihayetinde, Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği yönündeki kararıyla, Twitter engeli kaldırıldı.”
Diken'in haberine göre diğer ‘çok konuşulanlar’ şöyle:
1- #IfTheyGunnedMeDown (eğer beni de vurularsa) ABD’de beyaz bir polis tarafından vurulan siyah bir genç Michael Brown’un medyada sadece asık suratlı bir fotoğrafının kullanılması sonrasında, siyah Amerikalılar Twitter’da bu etiketle, bir asık suratlı bir de ‘normal’ fotoğraflarını paylaşarak tepki gösterdi.
2- #YesAllWomen (evet herkes kadın) ABD’de altı kişiyi öldürüp onlarcasını yaralayan Elliot Rodger’ın cinayetleri kadın nefretiyle işlediğinin ortaya çıkması sonrası kullanılan etiket.
3- #WhyIStayed (Niçin kaldım) : ABD’de, Amerikan futbolu oyuncusu Ray Rice’ın yüzüne yumruk attığı nişanlısı Janay Palmer tarafından terk edilmemesi sonrasında, Palmer’a baskı yapılmasına tepki olarak başlatılan etiket. Erkek şiddetine maruz kalan kadınlar yaşadıklarına rağmen ‘ niçin kaldıklarını ‘, yani eşlerini niçin terk edemediklerini bu etiket altında paylaştı; ABD uzun süre hane içi şiddeti tartıştı.
4- #GazaUnderAttack ve #IsraelUnderFire (Gazze saldırı altında ve İsrail ateş altında) Yaklaşıj 2 bin 100 Filistinlinin ve 70 İsraillinin hayatını kaybettiği son savaştan sonra başlatılan iki ‘ rakip ‘ etiket.
5- #BringBackOurGirls (Kızlarımızı geri getirin) Radikal İslamcı Boko Haram örgütünün Nijerya’da 200’den fazla kız öğrenciyi kaçırmasından sonra dünya çapında başlatılan etiket.
6. #gamergate (Bilgisayar oyunu skandalı) Etiket, bir oyun tasarımcısıyla eski sevgilisi arasındaki kavga sonucu başlatılan etiket, bilgisayar camiasının en çok konuşulan konularından biri oldu.
7- #somostodosmacacos (Hepimiz maymunuz) Barcelona futbol takımının oyuncusu Dani Alves’e muz atılarak ırkçı bir saldırı düzenlenmesi sonrasında, takım arkadaşı Neymar oğlu David Lucca’yla birlikte dayanışma için muz yerken çekilen fotoğraflarını bu etiketle paylaştı. Etiket, kısa sürede dünya çapında yayıldı.
8- #TwitterisBlockedinTurkey
9- #UkraineUnderAttack (Ukrayna saldırı altında) : Ukrayna’yla Rusya arasındaki Kırım geriliminde, bizzat Ukrayna Dışişleri’nin başlattığı etiket. Rusya iddiayı reddetmişti.
10. #TrueDetectiveSeason2 Amerikan polisiye dizisi True Detective’in ikinci sezonu, Twitter’ın en çok konuşulan konularından biri oldu.
Kaynak: Diken
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!