Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ermeni Aile Hikayeleri ve Kayıp Manzaralar
Depo, İrlandalı fotoğrafçı Helen Sheehan’ın Türkiye’deki ikinci sergisine ev sahipliği yapıyor.
Sheehan fotoğraflar ve ses eserlerinden oluşan işlerini, Mayıs 2014’te Anadolu Kültür/Diyarbakır Sanat Merkezinin düzenlediği fotoğraf festivali kapsamında Diyarbakır St. Giragos Ermeni kilisesinde sergilemişti.
Sheehan’ın Ermenistan ve diasporaya olan ilgisi, Venedik’teki St. Lazzaro adasındaki Mekitarist okulunda öğretmen olarak çalıştığı 1990’larda ortaya çıkar.
Bu ilgi 2009’da, sürgünlerin torunlarıyla tanışma imkanı bulduğu Paris ve Londra’da, Ermeni diasporasına ait öyküleri nakletmeye karar vermesiyle yeniden canlanır. Tesadüfen bu ailelerin birçoğu atalarının izlerini, onların Digranagerd ismiyle bildikleri, Diyarbakır şehrine kadar sürebiliyordu. Diğerlerinin Maraş, Zeytun ve Van bölgesiyle bağlantıları vardı. Sheehan bu insanların kayıp manzaralarıyla bağlantı kurmaya çalışırken, bahsedilen yerlerde şu anda yaşayan ve buraları kendi yerlerine dönüştüren insanları da hikayeye dahil ediyor.
Sheehan foto muhabirlik ve sanatsal ilgilerini 1980’lerde İrlanda’da sanat okurken birleştirdi. Yirmi yıl içinde, diaspora anlatılarına ve özellikle de zorla yerinden edilme deneyimlerine tekrar tekrar döndü. 1990’larda eski Yugoslavya’nın etnik çeşitliliğe sahip kentleri Saraybosna, Vukovar ve Mostar’ın parçalanma süreçlerini fotoğrafladı. Bu çalışma insan hakları meselelerine olan ilgisini perçinledi ve Uluslararası Af Örgütü’yle iş birliği içinde Slovenya, Dublin ve Londra’da sergiler açtı. Diğer işleri arasında, Elle Magazine, The Independent gibi basılı yayınlar için çalışmalar ve BBC Dünya Servisi için radyo programları sayılabilir.
14 Ocak – 8 Şubat 2015
Açılış: 14 Ocak Çarşamba, 18:30
- Evrensel
Yorum Yazın