onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Esnafın Hâli: Son Beş Yılda Yarım Milyondan Fazla Dükkan Kepenk İndirdi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Esnafın Hâli: Son Beş Yılda Yarım Milyondan Fazla Dükkan Kepenk İndirdi

Türkiye'de son beş yılda 545 bin esnafın kepenk indirdiği bildirildi. Bu yılın ilk çeyreğinde açılan iş yeri sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 3 bin 774 azaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Artan maliyetler, borçları döndürememe, kurun yükselmesi gibi nedenler esnafta seri iflaslara neden oldu.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre, 5 yılı aşkın sürede Türkiye’de 545 bin 351 esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. Kurulan esnaf sayısı da hızla düşüyor. Bu yılın ilk üç ayında 29 bin 214 esnaf kepenk indirirken kurulan işyeri sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 3 bin 774 adetlik azalışla 70 bin 888’de kaldı.

İflas grafiği yükselişte

İflas grafiği yükselişte

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, son dört yıllık verilere bakıldığında krizin derinleştiği 2018’de kepenk indiren esnaf sayısında ciddi artış var. 2015’te 97 bin 715 esnaf iflas ederken geçen yıl bu sayı 106 bin 167’e fırladı. Geçen yıl sonunda 1 milyon 772 bin olan esnaf sayısı ise bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyon 753 bine düştü.

Batık KOBİ kredilerinde bir yılda yüzde 85 artış!

Batık KOBİ kredilerinde bir yılda yüzde 85 artış!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) ise borç miktarı artıyor. Gemiyi yüzdürmek için borca sarılan binlerce işletme borcunu döndüremediği için batıyor. Batık KOBİ kredisi miktarı son bir yılda yüzde 85 artışla 47 milyar 265 milyon TL’ye çıktı. Takipteki KOBİ sayısı ise bir yılda 47 bin 592 artışla 361 bin 707 kişiye fırladı.

Müşteri sayısı azaldı fakat borç miktarı arttı

Müşteri sayısı azaldı fakat borç miktarı arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Şubat 2018’de KOBİ’lerin kullandığı kredi, yaklaşık 521 milyar TL civarındayken bu yılın aynı döneminde KOBİ müşteri sayısı 92 bin 761 kişi azaldı. Ancak kredi rakamı 617 milyar TL’ye çıktı. Borç batağındaki KOBİ müşteri sayısı bu yılın şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 361 bin 707’ye yükseldi.

Sigortalı çalışan sayısı 348 bin azaldı

Sigortalı çalışan sayısı 348 bin azaldı

Aralık 2018’de Aralık 2017’ye göre KOBİ’lerde sigortalı çalışan sayısında 348 bin azalış gözlendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Aralık 2018 verilerinin değerlendirildiği Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstihdam İzleme Bülteni’ne göre, KOBİ’lerde sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla azalan sektör 282 bin azalışla bina inşaatı sektörü oldu. Bu sektörü, 50 bin azalışla bina dışı yapıların inşaatı, 45 bin azalışla bina ve çevre düzenleme faaliyetleri, 35 bin azalışla özel inşaat faaliyetleri ve 15 bin azalışla fabrikasyon metal ürünlerin sektörleri takip etti. KOBİ’lerde sigortalı ücretli çalışan sayısı son bir yılda en fazla düşen il 95 bin azalışla İstanbul oldu. İstanbul’u 26 bin azalışla Ankara, 19 bin azalışla Konya ve 18 bin azalışla Adana ve İzmir takip etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
134
46
27
15
12
8
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
thesivasli

Hay 18. yaşımın denk geldiği döneme tüküreyim.

Emre Bardakçı

içimi dökmüşsün la

Pasif Kullanıcı

Ekonomi göründüğünden daha kötü gerçekten kötü piyasalar ama en korkutucu olanı bence daha dibi görmedik...

nosferatuozz

yok kardes mesele degil bunlar, en buyuk sorunumuz beka hep zillet iltifaki yüzünden

AL PACİNO

Asrın lideri ve damat ööle demiyo amaa ,hep dünyanın en iyi on ekonomisinden birisi olaceyizz deyolar bi onyedi sene daha yıkın dişinizi nurlu ufuklar gelece... Devamını Gör