onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Et Beni İçin Hangi Bölüme Gidilir? Et Benine Hangi Doktor Bakar?

Et Beni İçin Hangi Bölüme Gidilir? Et Benine Hangi Doktor Bakar?

Elif Ateş
19.08.2021 - 10:30

Günümüzde yetişkin insanlarda et beni görülme olasılığı oldukça yüksektir. Genellikle zararsızdırlar ve zamanla da artış gösterebilmektedirler. Bazen çapları 2 mm geçmez bazen daha da büyük olabilirler. Eğer kişiyi estetik olarak veya sağlık açısından rahatsız eder ise alınabilirler. Peki, et beni için hangi bölüme gidilir? İşte detaylar..

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tıp dilinde fibroepitelyal polip, molluscum pendulum, akrokordon olarak da bilinirler. Her yaş grubunda, kadın veya erkekte görülebilirler. Deri dokusunun düzensiz gelişimi ile oluşurlar. Çoğu zaman et benleri deri renginde, pembemsi veya kahverenginde olurlar. Et benleri ile ilgili merak edilenleri haberimizde sizler için derledik...

Et Beni için Hangi Bölüme Gidilir?

Et Beni için Hangi Bölüme Gidilir?

Et benlerinin yapısında kolajen lifleri ve kan damarları bulunmaktadır. Saplı ben olarak da bilinen et benleri, çoğunlukla zararsızdırlar. Genellikle boyun, kasık, koltuk altı, genital bölge gibi kıvrım yerlerde çıkar. Boyutları ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Deri renginde, ince ve iyi huylu tümörlerdir. Bazen rengi daha koyu bir renk veya pembemsi olabilir. Et benleri çoğunlukla 20'li yaşlardan itibaren artış gösterir. Benlerin oluşumunda en önemli faktör genetiktir. Eğer ailede et beni var ise kişide de olma olasılığı yüksektir. Et benlerinin deri altında kökü ya çok küçüktür yada hiç yoktur. Bazen et benleri normal benler ile karıştırabilir. Et benleri yuvarlak veya asimetrik olabilirler. Aynı şekilde kırışık veya pürüzsüz de olabilirler.

Gebelik döneminde hormon artışından kaynaklı et benlerinde çoğalma olabilir. Obesit ve diyabet hastalarında da oluşma ihtimali yüksektir. Kişide bulunan HPV virüsü et benlerinin oluşmasına zemin hazırlar. Kişi et benlerinin tedavisi için genel cerrahi bölümüne veya cildiye bölümüne gitmelidir. Kriyoterapi, ligasyon, elektrocerrahi ve cerrahi olmak üzere 4 tane tedavi yöntemi bulunmaktadır. Kriyoterapi, kolay uygulanması ve ekonomik olması ile tercih edilen yöntemlerden biridir. Sıvı azot yardımı ile et beninin düşmesi sağlanır. Ligasyon ise cerrahi ip ile et tabanı bağlanır. Cerrahi ipi ile et benine giden kan kesirlerek düşmesi sağlanmaya çalışır. Elektro cerrahi, yüksek frekansa sahip cihazlar ile yapılır. Cerrahi ise lokal anestezi verilerek et beni alınır. Et benleri evde sağlıksız koşullar ile alınmaya çalıştığında ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Hastane ve siteril bir yer doktor gözetiminde alınması gerekmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın